Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (181): « Wstecz 1 ... 177 178 179 180 181 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline Astrin
Nowy użytkownik
Liczba postów: 1
Reputacja: 0

#1,791
16-09-2026, 20:01
Od 13 lat korzystam z plazmy Panasonica ST60 55" i chyba już pora na zastąpienie jej oledem. W czerwcu byłem bliski zakupu telewizora LG C5 77" ale jednak nie zdecydowałem się na niego, aktualnie z dostępnością jest słabo i ceny są gorsze. Teraz trzeba chyba czekać do promocji czarnopiątkowych albo świątecznych na atrakcyjne ceny. Dzisiaj zauważyłem, że w sprzedaży pojawił się nowy model Sony Bravia 6 K-77A65 i mam nadzieję, że to będzie udany model i dobra alternatywa dla telewizora od LG. Jeszcze rozważałem model Sony Bravia 7 II K-75XR75M2 (True RGB), ale jest w tej samej cenie co Sony Bravia 6 K-77A65 (OLED), więc w tej samej cenie chyba lepiej wziąć oleda. Za plazmę w 2013 roku zapłaciłem 5000 zł, na nowy telewizor 75-77 " planowałem wstępnie przeznaczyć około 7000 zł, ale w przypadku oledów LG i Sony to LG był dostępny w czerwcu za około 7600 zł uwzględniając zwrot 900 zł czekiem BLIK, więc pewnie w tym roku będzie ciężko dokonać zakupu za cenę niższą niż 9000 zł.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 716
Reputacja: 27

#1,792
17-09-2026, 15:40
Podłączyłem tę Bravię, pomarudziłem i pewnie pomarudzę na rozsypane w 10 miejscach ustawienia ale obraz mnie zaskoczył. Nie jest źle i szybko się przyzwyczaję.

Mam tylko minimalny stutter i tu pytanko. Bo teraz Oledy działają inaczej i nie mają chyba jako takiego 24p. Czy w tej sytuacji lepiej wyłaczyć forsowanie 24p przez player i ustawić na automatic i TV ogarnie samo? Czy zostawić włączone i kombinować z motion flow w TV?

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,668
Reputacja: 151

#1,793
17-09-2026, 16:13
Jeżeli już "motion flow" to na najniższa wartość. Nie wiem ilu "hercowy" jest ten Twój OLED, ale nawet z wyłączonym upłynniaczem, nie powinno być jakichś dużych problemów. Plazmy były "szybkie" w kwestii odświeżania, ale w tym wieku co ta Twoja to już nie pierwszej szybkości. Wiem po swojej ST60. Liczba Hz niby ta sama co kiedyś, ale reakcja panelu już inna. Po przesiadce na OLED też zauważyłem to co Ty. Przy 144Hz teoretycznie dałoby się wpasować idealnie z 24p bez jakiegoś interpolowania.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

#1,794
17-09-2026, 16:27
120 Hz z tego co widzę. Tam sa jeszcze jakieś inne opcje, to pokombinuję. Dzięki

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,940
Reputacja: 789

#1,795
17-09-2026, 16:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2026, 16:46 przez misfit.)
(17-09-2026, 15:40)Bender napisał(a):  Czy w tej sytuacji lepiej wyłaczyć forsowanie 24p przez player

Nie rób tego, tylko pogorszysz sprawę i dojdzie ci 3:2 pulldown'owy judder i wtedy dopiero ruch będzie skokowy na panoramach, itd.

Przy włączonym 24p, w tym Sony każda klatka jest powtarzana pięciokrotnie, dając efektywnie odświeżanie 120Hz. W Twojej plaźmie każda klatka była zdaje się powtarzana dwukrotnie. Ale nie to robi różnicę - powodem, że ruch na OLED wydaje ci się mniej płynny niż na plaźmie w filmach ~24 fps wynika z błyskawicznego czasu reakcji pikseli w OLED i zupełnie innej filozofii wyświetlania tychże klatek (sample & hold vs krótkie impulsy światła). Po przesiadce z plazmy na OLED też początkowo miałem z tym problem, ale po kilku dniach się przyzwyczaiłem. Daj sobie czas i jeśli po kilku tygodniach dalej będzie ci to doskwierać to dopiero wtedy sugeruję zabawę z interpolacją klatek typu motionflow, itp.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,396
Reputacja: 189

#1,796
17-09-2026, 17:14
Na swojej starej plazmie Pana G30 przestawienie choćby o jeden punkt płynności powodowało nienaturalny ruch obrazu, obecnie na LG B1 poziom 3 jest całkowicie bezpieczny i nie wprowadza nienaturalności. Natomiast jeśli chodzi o wyłączenie 24p to na swoim Oppo 105D i Panasonic UB9000 mam tak od bardzo dawna, dzięki temu GUI jest szybkie i dodatkowo cały proces wyświetlania\wyłączania\włączanie dysków jest szybki, problemów z płynnością ruchu nie dostrzegam Smile.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,076
Reputacja: 63

#1,797
17-09-2026, 17:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2026, 17:54 przez kulcikriu.)
U mnie z kolei byl dzis pan ze skalibruj.tv i troche mnie scielo, gdy stwierdzil ze hdr 10plus i DV to praktycznie to samo. Nawet ja - laik - wiem ze to delikatne nagiecie rzeczywistosciWink troche sie zdziwilem skoro gosc sie zajmuje podobno tv od 6’lat, no ale dobra. Ustawil mi do sdr ekspercki ciemny, przyznam ze pilka nozna moglaby sie presentowac lepiej w tym. Czego uzywacie do ogladania pilki?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,940
Reputacja: 789

#1,798
17-09-2026, 18:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2026, 18:08 przez misfit.)
Chodziło mi bardziej o scenariusz, w którym wyłączamy 24p w odtwarzaczu (czyli robimy sobie 3:2 pulldown), jednocześnie nie korzystając z funkcji interpolacji klatek. Wtedy dopiero dostajemy piękny judder, chociaż na proju i lcd judder jak dla mnie był mocniej zauważalny niż na OLED pomiędzy włączeniem, a wyłączeniem 24p.

Przy zabawach z interpolacją klatek, na logikę też włączony 24p + włączony upłynniacz wydaje się bardziej optymalną opcją, ale przyznam szczerze, że niespecjalnie bawiłem się na odwrót. Ogólnie nie korzystam z tego typu rzeczy i jak dla mnie LG C2 + de-judder na 3 jest nieakceptowalny. Zdecydowanie wolę klasyczne 24 fps ze wszystkimi jego mankamentami na OLED, do których się szybko przyzwyczaiłem Smile

(17-09-2026, 17:53)kulcikriu napisał(a):  U mnie z kolei byl dzis pan ze skalibruj.tv i troche mnie scielo, gdy stwierdzil ze hdr 10plus i DV to praktycznie to samo.

Ręce opadają. Ale nawet przyjmując, że to prawda - na nośnikach UHD-BD HDR10+ pojawia się od święta, z kolei DV obecnie jest stosowany w zdecydowanej większości wydań UHD. Z tym, że nie wiem jak sytuacja wygląda w streamingu, nie interesuje mnie to.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

#1,799
17-09-2026, 19:52
@misfit Nie wyłączyłem, i na innych filmach jest ok, więc może po prostu trochę przewrażliwiony byłem. Na 4k też w ogóle tego nie widać.
Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Myślałem, że bedzie znacznie gorzej, ale długo spałem z tematem i w tym czasie oczywiscie technologia poszła do przodu. I przyznaję, nie ma na co narzekać.
Może jedynie... na DVD, (aktualnie rerun ST Voyager) ale wiadomo nie pod to robią TV w tych czasach Wink
Jeszcze raz dzięki.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,396
Reputacja: 189

#1,800
17-09-2026, 20:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2026, 20:44 przez prodarek.)
(17-09-2026, 18:08)misfit napisał(a):  Przy zabawach z interpolacją klatek, na logikę też włączony 24p + włączony upłynniacz wydaje się bardziej optymalną opcją, ale przyznam szczerze, że niespecjalnie bawiłem się na odwrót. Ogólnie nie korzystam z tego typu rzeczy i jak dla mnie LG C2 + de-judder na 3 jest nieakceptowalny. Zdecydowanie wolę klasyczne 24 fps ze wszystkimi jego mankamentami na OLED, do których się szybko przyzwyczaiłem Smile
Ale i w jednym i drugim przypadku "telepie" napisami końcowymi, z tą różnicą że przy włączonym 24p trochę mniej.... ale wciąż bez włączonego de-juddera jest to dramat. Dlatego ja mam 3 i w każdym przypadku jest to dla mnie złoty środek (ruch filmowy zdaje się być właśnie tym samym ustawieniem).

Odpowiedz
Strony (181): « Wstecz 1 ... 177 178 179 180 181 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku