(17-09-2026, 18:08)misfit napisał(a): Przy zabawach z interpolacją klatek, na logikę też włączony 24p + włączony upłynniacz wydaje się bardziej optymalną opcją, ale przyznam szczerze, że niespecjalnie bawiłem się na odwrót. Ogólnie nie korzystam z tego typu rzeczy i jak dla mnie LG C2 + de-judder na 3 jest nieakceptowalny. Zdecydowanie wolę klasyczne 24 fps ze wszystkimi jego mankamentami na OLED, do których się szybko przyzwyczaiłem
Może w nowszych TV to udoskonalili ale na moim B8 z 2018 roku de-judder ustawiony już na 1 powoduje artefakty przy określonych ujęciach czy napisach na dynamicznym tle. Ustawienie 3 to porażka, jakbym oglądał TV wystawiony w Media Expert
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
17-09-2026, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2026, 21:58 przez misfit.)
(17-09-2026, 21:33)Mierzwiak napisał(a): Może w nowszych TV to udoskonalili ale na moim B8 z 2018 roku de-judder ustawiony już na 1 powoduje artefakty przy określonych ujęciach czy napisach na dynamicznym tle.
Jest spora poprawa pomiędzy moim LG 2017 i 2022 jeśli chodzi o artefakty przy włączonym TruMotion. Swego czasu robiłem testy i wychodziło mi, że w C7 de-judder na 1 generował więcej artefaktów niż C2 ustawiony na 3-4. Tym niemniej w pewnych scenariuszach (ujęcia z ręki i takie tam) nie ma bata, nawet najlepszy algorytm sobie nie poradzi i to odczuwam w trakcie oglądania. Jednak dla mnie główny problem polega na tym, że nawet na 3 ogólnie odczuwam nadpłynność ruchu i nie podoba mi się to. Dlatego tego nie używam. Ale co kto lubi.
(17-09-2026, 17:53)kulcikriu napisał(a): U mnie z kolei byl dzis pan ze skalibruj.tv i troche mnie scielo, gdy stwierdzil ze hdr 10plus i DV to praktycznie to samo.
A już się przymierzałem, żeby zamówić u nich kalibrację... Trudno się dziwić takiemu stwierdzeniu, skoro sam Maciej jakiś czas temu, w jednym z filmików na swoim kanale na YT przekonywał, że DV FEL to rzadkość na płytach UHD. Myślę, że ten Pan co ci kalibrował TV, z płytami UHD nie ma na co dzień do czynienia i ogląda głównie streaming. Zgaduję, że w takowym dużych różnic nie ma. Czy DV w streamingu jest/może być z FEL?
Wczoraj, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 18:59 przez misfit.)
Zakładam, że na czas kalibracji kulcikriu nie schował gdzieś do szafy OPPO i całej swojej kolekcji płyt, więc koleś mógł się domyślić, że dyskutuje z nośnikożercą
Może to być trochę smutne, że ktoś taki ma nikłą wiedzę praktyczną o nośnikowym DV w profilu 7, ale mimo wszystko nie odbierałbym z tego powodu kompetencji w zakresie kalibracji obrazu. Ktoś może być wybitnym fachowcem w jednej dziedzinie, a w innej - nawet bardzo zbliżonej - może już być nowicjuszem.
(Wczoraj, 17:26)sebas napisał(a): Czy DV w streamingu jest/może być z FEL?
Zasadniczo DV w streamingu jest w profilu 5 lub 8, które są jednowarstwowe. W teorii wciąż jednak strumień HDR10+ może być masterowany pod inną wartość jasności niż ten sam film w strumieniu DV, ale z braku doświadczenia nie wiem jak często w praktyce zdarzają się tego typu rzeczy w streamingu. Poza tym DV w profilu 5 i 8, tak jak HDR10 są kodowane w 10 bitowej głębi kolorów, ale profil 5 ma przestrzeń ICtCp - wg dokumentacji Dolby w praktyce jest to odpowiednik 11,5-12 bitów YCbCr. W DV dochodzą też trimy artystyczne L2/L8 - kto jak kto, ale osoby parające się kalibracją obrazu i w co drugim zdaniu przypominające o wizji twórców, nie powinny wg mnie bagatelizować tego typu rzeczy.