Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

26-01-2016, 16:21
Ceny uhd spadną dużo szybciej, niż miało to miejsce w przypadku bd. Bd nie miały konkurenta w postaci cyfrowej dystrybucji.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

26-01-2016, 16:33
Hm tyle , że cyfrowa dystrybucja w przypadku gier nie spowodowała ich spadku. Są droższe czasami i o piątaka Smile.
Nie wiem jak to będzie z filmami w naszym kraju wszystko się powoli .. dzieje. Zwłaszcza jeśli chodzi o spadek ceny

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952

26-01-2016, 17:25
Ceny gier na bd nie spadły, bo gry cyfrowe kosztują podobnie (licencję kupujesz na długi czas). Ceny filmów na bd/uhd będą spadać, bo vod jest bardzo tanie (licencja na 48h), a do tego mamy abonamenty typy Netflix. I obym się nie mylił :-)

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

27-01-2016, 11:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2016, 11:40 przez misfit.)
Nie bardzo jestem w temacie, może są jakieś tańsze alternatywy, ale wersje cyfrowe do kupienia na itunes, vudu czy na amazonie poza tym, że są w gorszej jakości obrazu i dźwięku to do tego są zwykle droższe/w tej samej cenie (z przewagą tego pierwszego) od swoich odpowiedników BD + DVD + digital copy czy UHD + BD + digital copy, co jest samo w sobie dość śmiechowe.

Można je oczywiście dostać dużo taniej w drugim obiegu, ale to tylko i wyłącznie zasługa kupujących płyty BD, którzy później te kody do wersji cyfrowych wystawiają np. na ebay Smile

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347

27-01-2016, 11:43
Jedynie co napewno spadnie, to cena BD "z drugiej reki" i to w krajach bogatych, gdzie ludzie beda wymieniac swoje kolekcje na wydania HDR, niekoniecznie w PL, gdzie konsumenci sa tak bardzo przywiazani do "wersji polskiej" Wink

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

27-01-2016, 13:21
(27-01-2016, 11:43)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Jedynie co napewno spadnie,  to cena BD "z drugiej reki" i to w krajach bogatych, gdzie ludzie beda wymieniac swoje kolekcje na wydania HDR,  niekoniecznie w PL, gdzie konsumenci sa tak bardzo przywiazani do "wersji polskiej" Wink

Myślisz , że Anglicy czy Amerykanie kupują filmy np polskie czy niemieckie bez angielskich napisów? Nie urodziłem się w Usa i dla mnie niektórzy aktorzy "bełkoczą" swoim akcentem i potrzebuję napisów Smile

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347

27-01-2016, 13:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2016, 00:38 przez Nie_zbieram_ale_lubie. Powód edycji: Ogonki )
To co myślę na ten temat, nie ma znaczenia.
Chodziło mi o to, że polski kinomaniak, nie skorzysta w taki sposób, jak jego ubogi odpowiednik, żyjący w anglojęzycznym świecie.
Jeśli ktoś wydaje minimum 10 tys. dolarów, czy funtów, na sprzet zgodny z nowym standardem, z pewnością będzie chciał obejrzeć wersję UHD HDR Czasu Apokalipsy, czy jakiegokolwiek ulubionego klasyka. Zdziwiłbym sie, gdyby nie chciał ich posiadać w kolekcji.
Stąd też potencjalnie zwiększona podaż na rynku wtórnym, tych ciekawszych z punktu widzenia zbieracza, bo rzadszych, a zatem zwyczajowo droższych pozycji. Do tego dochodzą plyty BD, pochodzące z dubletowych wydan UHD.
Nie spodziewam sie natomiast, aby pojawienie sie płyt w nowym standardzie, miało spowodować obalenie zasad i realiow ekonomicznych rynku, co naiwnie niektórzy głoszą.
Kwestii wzrastającego znaczenia i popularnosci streamingu oraz kurczącego sie rynku kinowego, spadającej sprzedaży czy ilosci wypożyczanych plłyt z filmami, traktuję jako problem niezależny od wprowadzenia UHD i nie zamierzam go omawiać.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

06-03-2016, 03:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2016, 03:09 przez pred895.)
Wstępne porównanie na przykładzie Elysium:
http://caps-a-holic.com/c.php?d1=7491&d2=7490&s1=71211&s2=71210&i=7&l=0&a=0
Różnica minimalna i wiem że to tylko master HDTV no ale jak to ma tak pokrótce wyglądać to wymiana obecnych wydań na 4k nie ma w ogóle sensu Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

06-03-2016, 10:15
A myślałeś już o kupowaniu jak coś wyjdzie u nas po 150 zł? Bo ja wcale

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

06-03-2016, 10:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2016, 10:26 przez Mierzwiak.)
Chappie to według recenzji jeden ze słabszych tytułów jeśli chodzi o jakość obrazu, bardziej niepokojące są wieści o kolorystyce która potrafi być inna i gorsza niż na Blu-ray, ale może jak kalibratorzy będą już mieli sprzęt generujący sygnał HDR coś z tego będzie.

Tak czy siak jeśli, w przyszłości, miałbym kupować jakieś tytuły, to tylko te faktycznie masterowane w 4K.

Wymieniać obecne wydania na 4K? Głupota jak dla mnie, chyba że zaoferują jakieś petardy typu remastery Batman Begins i The Dark Knight, ale jak mają wciskać upscaling istniejących masterów, to dziękuję.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku