Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Głośniki do kina domowego

Strony (27): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 27 Dalej »

Opcje tematu
Głośniki do kina domowego
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec
Liczba postów: 291
Reputacja: 0

27-10-2014, 16:06
(27-10-2014, 15:55)igoriev napisał(a):  Natomiast później planuję dokończyć zagospodarowywanie salonu 28m2 a do niego myślę, że już ładniejszy zestaw się dobierze Smile Nie wiem tylko czy fakt, że ów salon jest podzielony na dwie części: wypoczynkową i jadalnianą miałby jakiś wpływ na dobór sprzętu Huh albo czy w ogóle by się nadawał do tego.

28m2 to już naprawdę sporo Smile na taki metraż to już będzie trzeba pomyśleć o mocniejszych kolumnach, a to już niestety wiąże się z większym wydatkiem. No i co najmniej 5.1. No i jeśli masz dużą odległość od ekranu to może warto pomyśleć o projektorze? Smile

A salon to zależy jak masz wydzielone te dwie części - wypoczynkową i jadalną (czy są jeszcze jakieś ścianki czy nie), no i jaki jest dokładnie rozkład pokoju. Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt to kolumny powinny być rozłożone zgodnie z wytycznymi w całym pomieszczeniu odsłuchowym, a nie tylko np. w przedniej części pokoju. Zakładaliśmy kiedyś z kolegą kolumny w pokoju 30m2 i najlepszy efekt dało właśnie rozłożenie na całej powierzchni - tylko w tym wypadku był to zestaw 7.1, a centrum czyli kanapa znajdowała się idealnie na środku.

(27-10-2014, 15:56)mati007kom napisał(a):  Głośniki grają na moich ogromnych.. 12 m2. Więc mi jak najbardziej wystarczają.

Na 12m2 to może nawet są za mocne Wink

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline igoriev
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 3

27-10-2014, 16:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2014, 16:22 przez igoriev.)
No to muszę powiedzieć, że mnie zmartwiłeś, myślałem że wystarczy ustawić głośniki tylne tuż za kanapą Tongue Projektor raczej by odpadał - za dużo kombinowania z tym wszystkim Sad
W załączniku rzut jak ten salon wygląda.
Z drugiej strony mati007kom mnie rozweselił ze swoimi 12m2 i głośnikami, zaczynam wierzyć że w moim mniejszym pokoju by się coś takiego zmieściło Big Grin

Załączone pliki Miniatury

[Obrazek: Igoriev.png]
"Men cry not for themselves, but for their comrades."
Odpowiedz
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec

27-10-2014, 16:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2014, 16:35 przez Jaszczomp89.)
W systemie 5.1 właśnie głośniki efektowe są mylnie nazywane tylnymi, one nie powinny być za głową tylko z boku - na wysokości uszu, najlepiej 40-80 cm nad głową, ewentualnie minimalnie za głową i zwrócone w stronę słuchacza. Chodzi o coś takiego.

Rozkład salonu dosyć problematyczny Wink dźwięk powinien się rozchodzić równomiernie po całym pomieszczeniu, ale jeśli zainstalujesz kolumny tylko w tym wydzielonym fragmencie tv-kanapa to tez nie znaczy odrazu, że efekt nie będzie zadowalający Wink

A co do 12m2 to w Twoim mniejszym pokoju na pewno by się zmieściło tylko kwestia jak to będzie grało Wink ale oglądając kina domowe amerykanów oni potrafią do pomieszczeń 10-12m2 upchnąć systemy 7.1 i 9.1. No ale u nich nie zawsze chodzi o zdrowy rozsądek. A wątpię żeby pomiary i kalibracja w tak małych pomieszczeniach dawała dobry efekt. Więcej nie zawsze znaczy lepiej Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,549
Reputacja: 713

27-10-2014, 16:42
Mój sprzęcik:

- amplituner Denon AVR-1910
[Obrazek: ac0d6f360527304.jpg]

- przód B&W 602 S3 2szt.
[Obrazek: 45426c360527301.jpg]

- tył B&W 601 S3 2szt. (w kolorze czarnym, nie jak na poniższym zdjęciu jasny dąb)
[Obrazek: 20c8b5360527300.jpg]

- głośnik centralny B&W LCR60
[Obrazek: b5ac0c360527296.jpg]

- subwoofer B&W ASW 600
[Obrazek: 5224db360527292.jpg]

Jeśli dobrze liczę to głośniki użytkuję już 12 latek, ale jak na moje wymagania wciąż dają radę i brak mi impulsu do ich wymiany.

Odpowiedz
Offline igoriev
Użytkownik

27-10-2014, 16:46
No cóż wszystko okaże się w swoim czasie Tongue Hm z angielskiego te głośniki efektowe zwane są chyba "rear" czyli tylne Tongue
Całe szczęście, że sufit nie jest lany. W płycie gk wytnie się otwory i w sam raz będzie miejsce na Dolby Atmos Big Grin

Odpowiedz
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec

27-10-2014, 16:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2014, 16:50 przez Jaszczomp89.)
Nazywane są różnie, ale najlepszy efekt dają jak są na wysokości uszu. Dużo też zależy od upodobań słuchacza, jak dla niego lepszy efekt daje jak są z tyłu to też dobrze Smile

A jak już coś kombinować z sufitem to lepiej podwiesić projektor Wink

Odpowiedz
Offline igoriev
Użytkownik

27-10-2014, 17:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2014, 17:30 przez igoriev.)
Salon chybs za jasny na projektor poza tym TV 55' stoi i póki co świetnie się spisuje w tym kąciku telewizyjnym Smile
Misfit a jakiej wielkości masz pokój? Docelowo przeznaczony do oglądania czy do wszystkiego? Wink

Odpowiedz
Offline bananek
Użytkownik
Liczba postów: 152
Reputacja: 4

27-10-2014, 20:35
U mnie gra zestaw

Onkyo TX-SR608
[Obrazek: txsr608_1.JPG]
Kolumny Jamo 608 S
[Obrazek: S608HCS3_2.jpg]

Półka jak najbardziej budżetowa. Przydałby się jakiś subek, ale developer przyoszczędził na materiałach izolacyjnych w moim bloku i obawiam się, że dobry bass = więcej wizyt policji Wink Mam działkę pod miastem, w końcu pewnie dorosnę do budowy domu, tam będzie można zaszaleć Wink
Co do ww zestawu jest jak najbardziej ok. Jedyny minus to raczej średni dźwięk tyłów, często ginie przy mocno grającym przedzie. Nie wiem czy to specyfika tych głośników czy moja wina (ciulowe ustawienia, kiepskie kable)...

An old man dies, a young girl lives... Fair trade
Odpowiedz
Offline Dusia
Użytkownik
Liczba postów: 218
Reputacja: 8

27-10-2014, 20:47
Jeżeli giną przy mocno grającym przodzie, to tyły wystarczy podkręcić w ustawieniach amplitunera. Wink

Odpowiedz
Offline bananek
Użytkownik
Liczba postów: 152
Reputacja: 4

28-10-2014, 10:42
No shit sherlock Wink
Mimo podbicia tyłów gdzieś ten efekt surround sound niezawsze jest odczuwalny. Na każdym filmie to wygląda trochę inaczej i szczerze mówiąc już przestałem przestawiać paski dB.

An old man dies, a young girl lives... Fair trade
Odpowiedz
Strony (27): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 27 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku