Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

03-12-2017, 12:30
(03-12-2017, 10:57)Mierzwiak napisał(a):  Kalibrowałem tylko jeden profil czyli 399 zł + za dojazd, chyba łącznie 450 dałem.
Czyli cena się nic nie zmieniła wg tego cennika. Swoją drogą uważam , że za mało płacimy za te tv. Powinny kosztować od 20 000 i utrzymywać poziom cenowy , możliwe, że wtedy dostalibyśmy łaskawie opcję kalibracji ustawień kolorów pod dany film. Tak niestety zastanawiam się czy dać panu Januszowi zarobić, jednak z miłą chęcią bym zobaczył jak to wygląda na żywo przed i po. Są gdzieś chociaż jakieś screen`y od prywatnych użytkowników.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-12-2017, 13:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2017, 13:19 przez Mierzwiak.)
(03-12-2017, 12:30)wolfman napisał(a):  Czyli cena się nic nie zmieniła wg tego cennika.
Nie zmieniła, to prawda, po prostu wtedy gdy kalibrowałem swój TV nie było HDR, a on wymaga osobnych ustawień i dopłaty.

Cytat:Swoją drogą uważam , że za mało płacimy za te tv. Powinny kosztować od 20 000 i utrzymywać poziom cenowy , możliwe, że wtedy dostalibyśmy łaskawie opcję kalibracji ustawień kolorów pod dany film.
Nie ma czegoś takiego jak kalibracja pod dany film, bo wszystkie filmy masterowane są według odgórnie ustalonego standardu (inny dla HDTV/BD [SDR] i inny dla UHD [HDR]).

Jak poczytasz testy telewizorów to najdroższe modele Panasonica (głównie OLED) mają tak małe odchyłki, że kalibrację można sobie darować, no ale to już kwestia tego jak producent przykłada się przed wypuszczeniem ich na rynek.

W testach na hdtvpolska masz zawsze zdjęcia w sekcji "Galeria przekłamań obrazu", tutaj dla KS7000:
https://hdtvpolska.com/samsung-ks7000-ue55ks7000-test-najtanszy-suhd-ultra-hd-premium/

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

03-12-2017, 17:59
(03-12-2017, 13:19)Mierzwiak napisał(a):  Nie ma czegoś takiego jak kalibracja pod dany film, bo wszystkie filmy masterowane są według odgórnie ustalonego standardu (inny dla HDTV/BD [SDR] i inny dla UHD [HDR]).

Czyli musiałbym osobno skalibrować profil pod tv (cyfrowa kablówka), osobno pod płyty Blu-Ray i osobno pod płyty UIHDBD z HDR?
Nie ma znaczenia to, że zarówno Blu-Ray jak i UHDBD będą odtwarzane na tym samym sprzęcie 9odtwarzacz UHDBD) i na tym samym wyjściu HDMI? (HDMI 2).

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-12-2017, 20:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2017, 20:01 przez Mierzwiak.)
Odpowiedź masz w cytacie.

Telewizja HD i Blu-ray to jedno i to samo (standard BT.709), UHD to standard BT.2020.

Konieczna jest osobna kalibracja chociażby ze względu na różne pokrycie palety barw czy HDR.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

03-12-2017, 20:31
Ok ale płyty Blu-Ray oglądam na odtwarzaczu UHDBD, więc na HDMI 2, czyli na tym samym profilu, który będzie pod płyty UHDBD i HDR, o ile się nie mylę?
"Obraz tv cyfrowa" a "Obraz HDMI2" to dwa różne profile i płyty BD będą szły na tym drugim profilu, jeśli dobrze to ogarniam, bo mam do wyboru:

- "Obraz tv cyfrowa"
- "Obraz HDMI 2" - odtwarzacz UHDBD
- "Obraz HDMI 3" - PS4 PRO
- "Obraz HDMI 4" - Xbox One

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-12-2017, 21:05
Kalibrowane są profile obrazu, a nie HDMI Smile Telewizja, Blu-ray i PS4 korzystałyby z tych samych ustawień (o ile wybierzesz im skalibrowany profil z listy trybów w menu, wiadomo), a z innych UHD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

03-12-2017, 21:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2017, 21:33 przez Gieferg.)
Na moim TV profile obrazu dla każdego z czterech wejść HDMI są od siebie niezależne. Tak więc np. profil "film" dla dekodera TV to może być zupełnie co innego niż profil "film" dla odtwarzacza BD. Przekonałem się o tym, gdy pewnego dnia padło mi jedno z tych gniazd i musiałem wszystko ustawiać od nowa.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

03-12-2017, 21:41
A jak te profile się wybiera? To jest to "kino pro", "kino domowe", "gra", czy jeszcze coś innego?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

03-12-2017, 21:49
@Gieferg

Na moim TV mogą być niezależne a mogą korzystać z tych samych ustawień. Mam nawet taką opcję w menu.

@lis22

To już zależy od telewizora / kalibratora. Na mojej plaźmie skalibrował mi tryb THX który był najlepszy z dostępnych trybów. Podejrzewam że na Soniakach kalibrują tryb kinowy, bo te zawsze mają ustawienia najbliższe tym pożądanym.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

03-12-2017, 22:18
Czyli "kino pro" i ten profil byłby zarówno pod kablówkę jak i pod filmy Blu-Ray/UHDBD?

Mam takie tryby:

- żywy
- standardowy
- własny
- kino pro
- kino domowe
- sport
- animacja
- gra

Jeszcze tego nie ogarniam Wink

Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku