Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 60 61 62 63 64 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

15-11-2018, 14:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2018, 14:43 przez Daras. Powód edycji: dodanie cytatu )
(15-11-2018, 14:06)misfit napisał(a):  
(15-11-2018, 12:34)Daras napisał(a):  Tak, oczywiście. Z tego powodu moje pytanie brzmiało (zwróć uwagę na podkreślenie): Czy ma ktoś sposobność obejrzenia płytki UHD na telewizorze Full HD z funkcją Deep Color i sprawdzenie kolorków? Ciekaw jestem czy możliwe będzie wyświetlenie poszerzonej palety barw.

Zatem zastanawiałem się nad możliwością uzyskania np. 10 bit (zamiast 8 bit) z materiału UHD puszczanego na wyświetlaczu Deep Color. Projektory Optomy oferujące DC powinny pozwolić na osiągnięcie tej pierwszej wartości (opis PDF zamieściłem powyżej).

Zatem nie pytasz o szeroką czy "poszerzoną" paletę barw lecz uzyskanie 10 bitowej głębi koloru...

Ha, jeszcze nie obcykałem tej terminologii UHD, jak: „szeroka” / „poszerzona” paleta barw. Blush Ale grunt, że zrozumieliśmy się w 100%.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie na taką liczyłem po swoich rozważaniach teoretycznych, które niestety lubię. Bądź jednak pewien, że jeśli komuś w takich kwestiach zawracam głowę, to z tego powodu, iż dany temat mnie autentycznie frapuje. Takie hobby.

Do następnego razu. Cool

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

24-11-2018, 09:47
B8 w 55 calach za 4949 zł. Big Grin

http://filmozercy.com/wpis/lg-oled55b8-za-4999-zl

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Mloddey
Użytkownik
Liczba postów: 52
Reputacja: 0

30-12-2018, 21:39
Panowie, co byście polecili do ~5k zł przy przekątnej >=65 cali?

Mam teraz zwykłego Samsunga 50', który był jednym z tańszych 50-calowych telewizorów, gdy go kupowałem.
Zaspokaja moje potrzeby - nie ma żadnych smartów i innych, choć czasem (rzadko) nie jestem zadowolony z tego jak wygląda film i grzebię w ustawieniach - mogę to przeżyć. TV ma mi odbierać naziemną i mieć USB + 2xHDMI. Głównie Blu-ray i PS4.
Zastanawiam się czy jeśli nie mam wygórowanych wymagań, to czy wybór zwykłego LED 65/75' jest dobrym wyjściem.
Co jeśli celowałbym w taki telewizor, a główym kryterium byłaby przekątna ekranu? Fajnie jakby podczas przełączania wyjść nie było możliwości wstawienia wody na herbatę. Jeśli skupić się na tych parametrach, to na co w dalszej kolejności zwarać uwagę przy budżecie ~5k? Na szybko patrząc, 65 cali można kupić i za 3k, i za 5k. Jest duża różnica między poszczególnymi modelami 65' cali za około 5000 zł? Czy przy LEDach z tej półki to bez większej różnicy i równie dobrze mogę wziąć najtańsze 75' za te 5,5k? Ktoś przerabiał temat z tej półki cenowej? Chciałbym wybrać najlepiej jak to możliwe przy ograniczonym budżecie i jak największej liczbie cali. Wink Więcej zwyczajnie nie chcę w najbliższym czasie przeznaczać na TV.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

30-12-2018, 21:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2018, 21:46 przez Pablo0909.)
Dołóż 1000 PLN, za taką kasę możesz już kupić OLED-a. 55" ale chyba już nigdy więcej nie narzekałbyś na jakość obrazu z BD. No i OLED-y od LG (to przykład) mają webOS, który wymiata Androida pod względem prostoty w użytkowaniu i szybkości działania samego systemu.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

30-12-2018, 21:54
Trudny temat, bo za 5 tysięcy kupimy jedynie 55 calowego oleda, a to jak dla mnie są za małe telewizory, które nie dają pełni frajdy, albo 65 calowy LCD, który pozostawi sporo do rzyczenia w kwestii jakości obrazu. Niemniej, do Twoich wymagań idealnie powinien sprawdzić się Samsung UE65NU8002 - zdecydowany lider klasy średniej w tym roku.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-01-2019, 12:13
https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1546474656

Nic ciekawego, wiedziałem że dobrze robię kupując B8 nie czekając na serię 9 Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

03-01-2019, 13:42
Ja po cichu liczę na to, że LG pójdzie po rozum do głowy i w tym roku zrobi z ceną wersji 77 calowej to, co zrobiło z wersją 65 calową w roku ubiegłym...

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

08-01-2019, 08:29
Coś dla "fanów" wyimaginowanej wojny formatów HDR: Panasonic wprowadza w tym roku OLEDa z Dolby Vision i HDR10+:

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1546917571

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

08-01-2019, 10:15
Dobry ruch z tym wejściem Panasonika w DV - trochę się spóźnili, ale może następnym razem za X lat zobaczą ode mnie kasę Wink

Odpowiedz
Użytkownik usunięty
Niezarejestrowany

08-01-2019, 13:40
(08-01-2019, 08:29)Świerzbiak napisał(a):  Coś dla "fanów" wyimaginowanej wojny formatów HDR: Panasonic wprowadza w tym roku OLEDa z Dolby Vision i HDR10+:

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1546917571

A jeszcze kilka tygodni temu jeden z tutejszych "znawców" w typowy dla tutejszych "znawców", autorytatywny sposób twierdził, że mogę jedynie pomarzyć o telewizorze łączącym obie technologie. Tyle jest warte tutejsze "znawstwo". Jedną z nielicznych, pewnych na tym świecie rzeczy jest galopująca technologia i to, co dziś jest niemożliwe, jutro stanie się osiągalne, a pojutrze dostępne dla przeciętnego Kowalskiego.

Nawiążę w tym miejscu również do niedawnej dyskusji nt. jakości streamingowego HD i stwierdzenia "znawców", że dobra jakość przy streamingu jeszcze długo nie będzie dostępna. No cóż, pożyjemy, zobaczymy Smile

Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 60 61 62 63 64 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku