Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Głośniki do kina domowego

Strony (27): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 27 Dalej »

Opcje tematu
Głośniki do kina domowego
Offline Bykovsky
Użytkownik
Liczba postów: 97
Reputacja: 5

29-11-2018, 21:41
(29-11-2018, 16:46)wolfman napisał(a):  Ja używałem kiedyś Logitech Z5500 lepsze od wszelkich zestawów z odtwarzaczem za 3000. Długo trzymały swoją cenę. Po użytkowaniu gdy spróbowałem czegoś nowego to praktycznie sprzedały się w cenie zakupu
Oczywiście do tego amplituner?

Display: SONY Bravia 55XE7005 -> Samsung UE55RU8000 -> LG 70UN71006LA
Audio: LG SN4 2.1
Player: Sony PlayStation 4 Pro -> Sony UBP-X700
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

29-11-2018, 21:56
Nie posiadałem, podpinałem je do komputera. Wtedy 4k nie miałem. Miałem i zawsze mam dobrą kartę dźwiękową w Pc, obecnie SB x7

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

25-03-2019, 20:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2019, 20:16 przez Wolfman.)
Panowie potrzebuję pomocy. Miałem dziś niezłego pecha, wydawało mi się , że wyłączyłem wtyczkę z prądu, a ta wskoczyła delikatnie w gniazdko, bo ją odsunąłem tylko trochę , zamiast wyjąc i położyć obok listwy. Zaowocowało tym, że Onkyo 720 poszedł dym , gdy przymierzałem kabel czy pasuje do zasilania. Myślicie, że się spaliła płyta i sprzęt do wyrzucenia? Ktoś się z tym spotkał?

Jaką potrzebuję przejściówkę z MM lub Castoramy bo mam do nich blisko i szybko bym kupił.

Kupiłem dziś JBL ten zestaw , o którym pisaliśmy. Kable dostałem na zasadzie zrób to sam. Mam pytanie jak to powpinać prawidłowo w te końcówki? Jeden kabel do przednich jest droższy po 15 zeta, ten drugi do tylnych tani po 5 zeta. Generalnie miało być tylko to pytanie Sad Pechowy wieczór

[Obrazek: 57XOyfI.jpg]

[Obrazek: KZYm2WI.jpg]

ten po 5 zeta

[Obrazek: IP1Fgex.jpg]

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

25-03-2019, 20:42
powpinaj, w/g Twojej zasady - tani do taniego, drogi do drogiego Smile i pamiętaj, czasami być o wiele więcej znaczy, niż mieć...

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

26-03-2019, 00:03
Wolfman napisał:
Zaowocowało tym, że Onkyo 720 poszedł dym , gdy przymierzałem kabel czy pasuje do zasilania.

Opisz tę sytuację dokładniej. Nie jestem pewny czy wszystko zrozumiałem.
Sprawa wygląda nieciekawie. Wstępnie obstawiałbym skopcenie się transformatora (?). Jeśli tak, sprzęt uratujesz.

Przechowuję w archiwum kompendium informacji na temat doboru kabli do głośników. Z uwagi na późną porę (jestem nieco zmęczony po robocie) dziś tam nie zajrzę. Jednak generalna zasada głosi, że nie ma co oszczędzać na średnicy przewodu. W specjalistycznych sklepach zawsze podawałem parametry kolumn, a sprzedawca natychmiast dopasowywał grubość przewodnika.

Nie wiem jakie masz doświadczenie w lutowaniu. Ja się w to bawię od dzieciństwa. Jednak do tej pory nie zawsze potrafię uzyskać satysfakcjonujące połączenie (np. problem z ustaleniem ilości potrzebnej kalafonii). Pracując na tak małych wtyczkach trza być „pedantem”. Czy jesteś osobą cierpliwą oraz dokładną?
Obecnie uważam, że lepiej kupić kable gotowe, ewentualnie zlecić robotę załodze specjalistycznego sklepu (nie mam na myśli MM itp.).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

26-03-2019, 02:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2019, 02:19 przez sebas. Powód edycji: Poprawa cytatu )
(25-03-2019, 20:16)Wolfman napisał(a):  gdy przymierzałem kabel czy pasuje do zasilania
O jaki kabel Ci konkretnie chodzi? Co chciałeś, czym zasilić? Co do czego chcesz podłączyć? Daj zdjęcia kabli, tylnej ścianki tego Onkyo (tak, żeby było widać tabliczkę znamionową z parametrami zasilania) bo inaczej nic nie wiadomo.
(25-03-2019, 20:16)Wolfman napisał(a):  Jaką potrzebuję przejściówkę z MM lub Castoramy bo mam do nich blisko i szybko bym kupił.
Przejściówkę do czego? Masz wtyczkę od kabla zasilającego "brytyjską" i potrzebujesz taką jak w pozostałej części EU? Ponownie, co chcesz z czym połączyć, co do czego podłączyć? Nie wiem, o co dokładnie Ci chodzi, bo dalej podałeś zdjęcia kabli głośnikowych (no chyba, ze to osobny temat/pytanie).
(25-03-2019, 20:16)Wolfman napisał(a):  Mam pytanie jak to powpinać prawidłowo w te końcówki?
Wygląda na to, że masz klasyczne końcówki "bananki". To jest skręcany wtyk. Oprawkę od wtyku masz widzę już zdjętą. Teraz do tej części z "bolcem" musisz wsunąć obrobiony przewód (usunięty jakiś 1cm izolacji) i dokręcić go. Z boku wtyku masz otwór z śrubą. Jest ona prostopadła do osi "bolca". Wykręcasz ją tak, żeby przewód się wsunął i potem dokręcasz. Potem zakręcasz oprawkę i gotowe. Ważne, żeby odizolować tyle przewodu, żeby ta prostopadła śruba dociskała odizolowany przewód.
(26-03-2019, 00:03)Daras napisał(a):  problem z ustaleniem ilości potrzebnej kalafonii
Po co używać kalafonii? Spoiwo lutownicze ma w sobie topnik. To raz. Dwa, jak już potrzeba użyć dodatkowego topnika, to lepiej jakiegoś "no clean" w tzw. "pisaku". Znacznie lepsze właściwości niż zwykła kalafonia i dużo łatwiejsze zastosowanie.
(26-03-2019, 00:03)Daras napisał(a):  Pracując na tak małych wtyczkach trza być „pedantem”
Małych? One są ogromne. Małe to są elementy SMD, jakieś scalaki o rozstawie pinów 0,5mm. Te wtyki Wolfmana są tak duże, że ich lutowanie stanowi pewien problem. Mają bardzo dużą pojemność cieplną. Trzeba dobrej stacji lutowniczej i odpowiednio dużego grota, żeby coś takiego polutować. Poza tym, tak jak napisałem wcześniej, tych co są na zdjęciu zasadniczo nie trzeba lutować, bo wszystko powinno dać się poskręcać. Można by, ale trzeba dysponować przyzwoitym sprzętem...

EDIT:
@Wolfman
Czy to jest dokładnie ten model co kupiłeś?
https://www.accessories4less.com/make-a-store/item/onktxrz720/onkyo-tx-rz720-7.2-ch-x-110-watts-thx-a/v-receiver/1.html
(link był w poście w wątku Twojej kolekcji)
Jeżeli tak, to nie możesz go tak po prostu podłączyć do "gniazdka" w Polsce, czy jakimkolwiek innym kraju EU. Mamy inne parametry sieci elektrycznej. Przede wszystkim napięcie ma wartość 230V. W USA to 120V. Bez stosownego transformatora dopasowującego nie można tego podłączać do "europejskiej" sieci elektrycznej. W przeciwnym wypadku uszkodzisz (i to poważnie) urządzenie.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

26-03-2019, 08:40
(26-03-2019, 02:19)sebas napisał(a):  W przeciwnym wypadku uszkodzisz (i to poważnie) urządzenie.
o to chodzi, że chyba je poważnie uszkodziłem. Dopiero zamówiłem transformator, pytanie czy je uszkodziłem permanentnie czy też to się jeszcze opłaca naprawiać

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

26-03-2019, 10:21
Ech, a miałem pytać czy masz dodatkowy transformator jak zobaczyłem u Ciebie ten ampli z USA, ale przed naciśnięciem przycisku "wyślij" stwierdziłem, że pytanie będzie niestosowne :E

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

26-03-2019, 10:24
(26-03-2019, 08:40)Wolfman napisał(a):  pytanie czy je uszkodziłem permanentnie czy też to się jeszcze opłaca naprawiać
Skoro poszedł dym, to znaczy, ze sprawa jest bardzo poważna. W najlepszym wypadku masz do wymiany kompletny zasilacz. W najgorszym - poleciała pozostała elektronika - dekodery, koncówki mocy itd..., czyli czeka Cię zakup nowego urządzenia.

BTW, udało się ogarnąć sprawę z tymi wtykami bananowymi (czy na razie dałeś sobie z tym spokój)?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

26-03-2019, 11:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2019, 11:02 przez Wolfman.)
(26-03-2019, 10:24)sebas napisał(a):  BTW, udało się ogarnąć sprawę z tymi wtykami bananowymi (czy na razie dałeś sobie z tym spokój)?
Nie robiłem nic, szukałem serwisu jakiegoś w miarę porządnego. Jak poszedł tylko zasilacz to ok, jak całość to trudno. Kupie kolejny w eu. Taki pech z tą wtyczką, że żałuje ,że dotykałem tego dla zabawy. Transformator zamówiłem, ale cóż z tego jak sie obecnie do niczego nie przyda.
Masz jakieś zdjęcie jak się poprawnie wkłada te kable w te wtyczki?

Odpowiedz
Strony (27): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 27 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku