Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Cały ten TEAL

Ankieta: Czy lubisz smakować teal o poranku?
Zawsze i wszędzie.
Brzydzę się draństwem.
Cokolwiek, byleby był polski lektor
[Wyniki ankiety]

Strony (28): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 28 Dalej »

Opcje tematu
Cały ten TEAL
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

29-03-2019, 12:59
(29-03-2019, 10:20)Mierzwiak napisał(a):  Robiono. Szkoda że nie masz zielonego tealowego pojęcia o czym piszesz.

Ty za to masz zawsze i wszędzie najlepsze pojęcie o wszystkim Big Grin
Ale dobra, zrewiduję: nie robiono ich na taką skalę i na jedno kopyto.
Poza tym nie oszukujmy się: jest teal i jest TEAL - jak każde inne narzędzie może się przysłużyć filmowi lub wręcz przeciwnie. I po to między innymi ten temat też jest - żeby rozróżnić filmy przetealenowane od tych zremasterowanych z głową.

Cytat:O to czy masz skalibrowany telewizor (projektor?) i widzisz to co faktycznie jest na płycie nawet nie pytam

Nie bardzo wiem, co ma kalibracja pojedynczego odbiornika do faktu odnotowywanego wszędzie, no ale Mierzwiak stays Mierzwiak Smile

Cytat:Mógłbym też zapytać czy czytałeś wypowiedzi gościa (przykro mi ale nazwiska ani linka nie podam, czytałem to niedługo po premierze remastera) od odnawiania filmów który miał w rękach taśmę 35 mm z pierwszym Terminatorem i mówił, że remaster ze swoim tealem jest najbliższy - uważaj - oryginalnego wyglądu tego filmu.

Akurat przytoczyłeś przykład filmu, którego nie oznaczyłem wykrzyknikami, bo dobrze wiem, że oba w sumie Tercie oryginalnie nie stały tak daleko od tealu, więc remastery ich specjalnie nie przekłamują kolorystycznie, a w przypadku jedynki tylko wychodzi to filmowi na dobre. Ale nice try Smile

(29-03-2019, 10:56)Juby napisał(a):  Do listy powinien dołączyć Titanic, który przeszedł podobną korekcję barwną w 2012, co pozostałe filmy Camerona. Też teal&orange.

Dzięki. Dodane.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,580
Reputacja: 40

29-03-2019, 14:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2019, 14:14 przez Nfsfan83.)
Mefisto to kolego jest nas już dwóch Smile którzy tego gówna nie nawidzą...

Tequila Sunrise trochę też dali teal-u

Najbardziej mnie to wkurza w:

1. Aliens

To się da uratować (moje próbka)

DVD - BD Green redukcja - Oryginalny BD

[Obrazek: 011c6191fa4bb57f.jpg]

2. Blade Runner z  tym,  że ja lubię tylko DC a to Final Cut więc jakby i tak nie moja wersja
3. Total Recall tutaj to tragedia ( z kolei w Commando kolory nic nie zmienione jak i w Running Man Sad

Z kolei Big Blue - http://sd.caps-a-holic.com/vergleich.php?vergleichID=419, jak dla mnie najlepsza jest wersja "niebieska" ale ta nowa od monolith nie jest zła:

http://poral.eu/grand_bleu.php

W przypadku Edwarda lekkie zmniejszenie kolory zielonego już dało by efekt, ale to jest już konwersja...

Ta próbka zielonego T1 to żart... czy Cameron był wtedy daltonistą Big Grin

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

29-03-2019, 14:22
(28-03-2019, 20:58)Mefisto napisał(a):  
(28-03-2019, 20:18)Mefisto napisał(a):  Czy w kinie chodzi o to aby kolory zawsze wyglądały naturalnie?

Jest jednak różnica pomiędzy oryginalnym zamierzeniem twórców, stylem danego filmu i jego procesem postprodukcji, które to rzeczy, chcąc nie chcąc, byłyby ewidentne przy wszystkich kolejnych wydaniach filmu, a nagłą i ewidentną zmianą kolorów nieba czy wody w danym wydaniu, bo panowie z firmy za nie odpowiedzialnej za komputerkiem pobawili się suwaczkami. Smile
(...)

Niby typowa wypowiedź, a jednak warta zauważenia. Naprawdę zgrabnie ująłeś kwestię, która bardzo mnie irytuje w wielu wydaniach BD. Może kolegów zaskoczę, ale przyznaję punkcik reputacyjny.
Na marginesie. Wędrując po polskich kinach w latach 70 / 80 ze świecą można była szukać kopii odzwierciedlających wizję twórcy. Żenada to mało powiedziane. W każdym mieście film mógł wyglądać inaczej, niekiedy wręcz fatalnie.

P.S.
Pytanie: Czy w kinie chodzi o to aby kolory zawsze wyglądały naturalnie? zadał bodajże Misfit.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

29-03-2019, 14:33
(29-03-2019, 14:14)Nfsfan83 napisał(a):  Najbardziej mnie to wkurza w:

1. Aliens

To się da uratować (moje próbka)

DVD - BD Green redukcja - Oryginalny BD

[Obrazek: 011c6191fa4bb57f.jpg]

Akurat Aliens na DVD wyglądało źle kolorystycznie, co widać w twoim porównaniu (przesadnie różowa skóra). Wersja z Blu-ray o wiele bardziej mi odpowiada, tam nie ma nic do ratowania.

(29-03-2019, 14:14)Nfsfan83 napisał(a):  Ta próbka zielonego T1 to żart... czy Cameron był wtedy daltonistą Big Grin

To tylko zdjęcia/screeny ujęć zalegających gdzieś we Francji przez 27 lat. Ich kolor nie oddaje tego, jak film wyglądał na dużym ekranie w 1985, na pewno jest przesadzony. Niemniej, widać wyraźnie, że było tam zielonkawo, więc wersja Blu-ray rzeczywiście może być bliższa oryginalnej wizji Camerona, niż wersje znane z tv/vhs/dvd.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

29-03-2019, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2019, 14:48 przez Nfsfan83.)
#Juby jak lubisz zombie Riplay to faktycznie skóra wygląda normalnie. Tobie odpowiada, mi i wielu innym NIE.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

29-03-2019, 15:19
(29-03-2019, 14:48)Nfsfan83 napisał(a):  #Juby jak lubisz zombie Riplay to faktycznie skóra wygląda normalnie. Tobie odpowiada, mi i wielu innym NIE.
Ale biadolisz o wyglądzie filmu na bd, który znasz z obrazków. Wziąłem suwak z zielonego na czerwony i mam vhs/dvd różowe prosiaki. Gdybym miał dobry aparat to bym zdjęcia porobił. Filozofia nie z tej ziemi. Mogę zrozumieć jeśli masz przed potowy tv gdzie nie ma takich ustawień Big Grin

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

29-03-2019, 15:27
(29-03-2019, 14:48)Nfsfan83 napisał(a):  #Juby jak lubisz zombie Riplay to faktycznie skóra wygląda normalnie. Tobie odpowiada, mi i wielu innym NIE.

Nie widzę zombie RiplEy ani na twoim porównaniu, ani u siebie w tv. Poza tym, pisałem już, że dwoma przyciskami zmieniam ustawienia z Ciepły2 na Chłodny i kolorystyka jest bliższa tej z twojej przeróbki. Tongue

Co innego z remasterem GBU - tego samymi ustawieniami tv raczej nie da się naprawić. Żeby spróbować potrzebowałbym najpierw film w tej wersji, a mam starszą.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

29-03-2019, 17:49
weźcie zróbcie fotkę, jak to tak szybko u Was się zmienia

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

29-03-2019, 22:36
(29-03-2019, 12:59)Mefisto napisał(a):  Ty za to masz zawsze i wszędzie najlepsze pojęcie o wszystkim  Big Grin
Nie bejbe, po prostu czytałem o tym w... internecie Smile Christopher Nolan na przykład wciąż koloryzuje swoje filmy w laboratorium, a nie w DI. (mastery przygotowywane na BD czy wersje HDR są z oczywistych względów korygowane cyfrowo, ale i one, przynajmniej teoretycznie, powinny odzwierciedlać answer print)

Cytat:Nie bardzo wiem, co ma kalibracja pojedynczego odbiornika do faktu odnotowywanego wszędzie
przez ludzi którzy w większości skalibrowanych ekranów nie mają. Hmmm.

Oczywiście nie twierdzę że kalibracja magicznie wszystko naprawia, ale z doświadczenia wiem że nawet najlepszy tryb fabryczny może wyraźnie wypaczać wygląd filmu i uwydatniać np. teal.

Możesz sobie zrobić bardzo prosty eksperyment - wybierz sobie jakiś screen, np. ten zimowy z Jean De Florette, otwórz go sobie na telefonie, na komputerze i zapauzuj ten sam moment na telewizorze, po czym powiedz mi która z tych - jestem na 100% pewien - trzech różniących się wersji jest twoim zdaniem prawidłowa Smile

Z czystej ciekawości otworzyłem to porównanie w przeglądarce na swoim TV (jeszcze nie kalibrowałem swojego OLEDa, ale mam najlepsze ustawienia jakoe da się bez niej uzyskać) i powiem Ci co widzę - na screenie z remastera śnieg w kontekście calego kadru wygląda o wiele wiarygodniej niż na starym wydaniu gdzie ma... niebieskawy nalot który nijak nie pasuje do reszty.

Przeglądam resztę i kolorystyka remastera zjada to stare paskudztwo, które wygląda jakby ktoś się na nie zesikał. Screeny #3 i #5 w starym wydaniu to dopiero orange.

Cytat:Akurat przytoczyłeś przykład filmu, którego nie oznaczyłem wykrzyknikami
Twoje krzyki mnie nie interesują Tongue przytoczyłem przykład filmu wokół remastera którego miesiącami ciągnęły się spory na forum.blu-ray.com i na temat którego czytałem wypowiedź kompetentnej osoby.

Z tym tealem jest zresztą tak, że w większości przypadków jest on zauważalny tylko i wyłącznie przy przełączaniu się między screenami (jakiś czas temu oglądałem Titanica i niczego tam nie widziałem) i to właśnie z tych porównań rodzą się wszelkie gównoburze i klótnie ludzi którzy twierdzą że 30 lat temu w kinie widzieli to samo z tymi, ktorzy 30 lat temu na pewno widzieli co innego.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

29-03-2019, 23:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2019, 23:38 przez Daras.)
(29-03-2019, 22:36)Mierzwiak napisał(a):  (...)
i to właśnie z tych porównań rodzą się wszelkie gównoburze i klótnie ludzi którzy twierdzą że 30 lat temu w kinie widzieli to samo z tymi, ktorzy 30 lat temu na pewno widzieli co innego.

To jest bardzo dobra wypowiedź, która poniekąd podważa wiarygodność wspomnień. Kwestie dotyczące funkcjonowania pamięci z całą pewnością wykraczają poza ramy forum. Jednak mimo wszystko warto odnotować, że introspekcje nieustannie podlegają modyfikacjom.

Luźne przykłady pamięci / niepamięci (w tym moich dawnych dyskutantów z forum Kino Polska):

1. Gros osób jest w stanie opisać (jakkolwiek) kinowe audio surround  z lat 70 / 80. Z całą pewnością dawni „Janusze” potrafili odróżnić mono od stereo.

2. Do dziś sympatyczne „Grażyny” wspominają seanse filmów panoramicznych, szczególnie po wizycie w nowoczesnych dawniej kinach 70 mm.

3. Postrzeganie i zapamiętywanie barw? Ha, tu jakby brakuje dinozaurów. Drzewiej polskie kina miały przyciągać dużym ekranem i przestrzennym dźwiękiem. Kolorystyka cichaczem schodziła na drugi plan.

Co pamięta Daras? Ano z całą pewnością kopie ledwie nadające się do oglądania. Jako amator, potem zawodowiec „sztuki” fotografowania - a priori „dyskwalifikowałem” obrazy odbiegające od zamysłów twórców. Niemniej nie podjąłbym się dłuższej dyskusji porównując kolorystykę widzianą w kinie 30 / 40 lat temu vs BD. Choć w przypadku kilku filmów owszem. Wink Ale tsssyy. Nie ma ich na liście Mefisto. Sleepy

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Strony (28): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 28 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:  

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku