Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość

Strony (23): « Wstecz 1 ... 15 16 17 18 19 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość
Online Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

03-08-2019, 10:20
(02-08-2019, 23:31)Wolfman napisał(a):  Jeśli chcesz poczuć moc hdr to tylko  nowy Halloween
Nie wiem jak Ty oglądałeś ten film, ale jestem w stanie wymienić lekką ręką pewnie z 50 tytułów, które mają ciekawszy efekt HDR. Kompletnie nie rozumiem jakichkolwiek zachwytów.
W ogóle z całego Twojego posta to zgadzam się tylko w kwestii Odysei, reszta typów oglednie mówiąc jest kontrowersyjna.Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

03-08-2019, 12:55
Dzięki koledzy, ale ja z tym HDR nie powalczę mając obecnie rzutnik FHD. Jeśli już, to liczę na uzyskanie więcej bit niż 8 (wsparcie Deeo Color). Natomiast ciekaw jestem filmów UHD z transferami przewyższającymi BD. Interesuje mnie brzytewna ostrość / wyrazistość.

Mamy na rynku co najmniej jeden projektor – uwaga – FHD, który obsługuje HDR. Może kiedyś pójdę w tym kierunku. Pamiętajcie też, iż obecnie posiadam setki wydań BD i całe kino urządziłem z myślą o nich. 4K będzie jedynie dodatkiem z uwagi na brak interesującej mnie klasyki wydanej w omawianym standardzie.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

03-08-2019, 15:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2019, 15:16 przez misfit.)
(02-08-2019, 19:07)Daras napisał(a):  1. Konwersja z porządnego 4K do 2K daje wrażenie lepszej wyrazistości. Przywołałem badania dotyczące kin.

Nie licz jednak na to, że coś skończonego w postprodukcji w 2K, przeskalowanego na UHD BD do 4K i następnie przeskalowanego w locie w dół do 1080p da Ci zauważalnie lepszą jakość niż zwykły Blu-ray (tutaj przytyk do Pierwszego człowieka). Może w kilku przypadkach na 1000 będzie miało to miejsce, ale w większej ilości będzie na odwrót. Oczywiście mowa o sytuacji gdy dany film na obu nośnikach jest z tego samego mastera, a nie stary transfer vs remaster.

Poza tym nawet na tym odtwarzaczu Panasa musisz wziąć pod uwagę, że konwersja z HDR do SDR to nie raz i nie dwa będzie zabawa z suwaczkiem regulacji konwersji zakresu dynamiki i decyzja ile detali w bielach uciąć aby obraz nie był za ciemny. Cudów nie ma i wyświetlenie czegoś co ma 4000, 2000 czy 1000 nitów na projektorze o jasności 50, 80 czy 100 nitów niestety nie będzie bezbolesne.

Dlatego tak jak wcześniej nie raz pisałem, gdybym był w Twojej sytuacji to skupiłbym się głównie na filmach, które:
1. Nigdy nie wyszły na BD w pl wersji, a na UHD już tak.
2. Na UHD zostały porządnie zremasterowane, a na BD jest dostępny tylko stary transfer.

(02-08-2019, 19:07)Daras napisał(a):  2. Teoretycznie założyliśmy, że mogę uzyskać więcej niż 8 bit jeśli rzutnik FHD obsługuje Deep Color.

W Twoim przypadku daję na to 0,1% szans Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

04-08-2019, 01:13
(03-08-2019, 15:14)misfit napisał(a):  
(02-08-2019, 19:07)Daras napisał(a):  1. Konwersja z porządnego 4K do 2K daje wrażenie lepszej wyrazistości. Przywołałem badania dotyczące kin.

Nie licz jednak na to, że coś skończonego w postprodukcji w 2K, przeskalowanego na UHD BD do 4K i następnie przeskalowanego w locie w dół do 1080p da Ci zauważalnie lepszą jakość niż zwykły Blu-ray (tutaj przytyk do Pierwszego człowieka).

Oczywiście! Przecież to ja zmieściłem na forum rezultaty badań dotyczących konwersji w dół, czyli od 4K do 2K (wszelkie inne przypadki zostały przemilczane). O „Pierwszym człowieku” nie wiedziałem, tak jak i nic nie wiem o innych wydaniach UHD. Stąd moje „ostrzeżenie” dotyczące ewentualnych zapytań. Sick

(02-08-2019, 19:07)Daras napisał(a):  2. Teoretycznie założyliśmy, że mogę uzyskać więcej niż 8 bit jeśli rzutnik FHD obsługuje Deep Color.

W Twoim przypadku daję na to 0,1% szans Smile

A dlaczego akurat w moim przypadku? Darasowe projektory Deep Color są gorszego sortu? A może ja?

Podtrzymuję swoje oczekiwania wyrażone w trzech punktach na poprzedniej stronie. Twoja dójka pokrywa się z moją trójką. Choćby z tego powodu warto zapłacić za rzutnik UHD mniej niż kilka lat tema za FHD. Smile Będzie dobrze.

Kończę rozważania teoretyczne. Do jesieni mam trochę czasu i dopiero wówczas, jeśli już,  będę mógł cokolwiek napisać o swoich odczuciach.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-08-2019, 14:36
(04-08-2019, 01:13)Daras napisał(a):  A dlaczego akurat w moim przypadku? Darasowe projektory Deep Color są gorszego sortu? A może ja?

Dotyczy to też misfitowego Epsona i nie tylko Smile
Ale mniejsza z tym - przy konwersji HDR do SDR z Panasa nie dostaniesz bandingu (chyba, że jest on w samym źródle).

Jeszcze jedna kwestia, która może być dla Ciebie istotna jest to, że po podłączeniu OPPO do wyświetlacza FHD i włożeniu płyty DV w 24 fps na wyjściu leci sygnał 1080p 60Hz do wyświetlacza (z 3:2 pulldown = judder). Wymuszenie w odtwarzaczu HDR10 w takim wypadku niczego nie zmienia. Nie wiem czy to tylko w OPPO jest tego typu ograniczenie - może jakiś posiadacz Panasa napisze Ci jak to na nim wygląda sprawa z filmami DV i TV FHD.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

06-08-2019, 23:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2019, 23:30 przez Daras.)
Najzwyczajniej w świecie zapomniałem zapytać Cię o osobiste doświadczenia. Dzięki.
Z praktyką poczekam do września / października. Muszę gruntownie rozważyć nowe zakupy, bo nie tylko chodzi o odtwarzacz, lecz także płyty UHD.

Tymczasem kilka zdań od speców wyciągających kasę:
Oszałamiająca jakość obrazu nawet na telewizorach SDR .Wyjątkowa technologia mapowania odcieni konwertuje obraz Ultra HD Blu-ray na rozdzielczość SDR, zachowując maksimum cech zawartości 4K i dając na telewizorach SDR obraz lepszy niż w przypadku dysków Blu-ray.
https://shop.panasonic.pl/DMP-UB400EGK.html?cgid=root&pmin=0%2C00&start=372

Powyższe przeczytałem bodajże dopiero wczoraj. Pomijając ten cały „bełkot” marketingowy, już wiele miesięcy temu założyłem, że coś na swoim pomyśle ugram. I tak będzie, choć oczywiście bez cudów. Jetem realistą.

Teraz „zadrę z Bogami”. Wink Bez względu na posiadany sprzęt nigdy, i powtórzę, nigdy nie kupię płyty UHD skończonej w postprodukcji na 2K. Swój stosunek do wszelkiej maści konwersji (czy „konwersji up”) wyraziłem wielokrotnie. Mamy XXI wiek i od technologii wysokiej próby oczekuję produktów na miarę epoki. Dopełnię - mam na uwadze li tylko nabywanie krążków.
Jak najbardziej koledzy mogą mnie przekonywać ad vocem, co być może odniesie jakiś skutek wobec innych konsumentów. I dobrze. Shy  

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

07-08-2019, 06:41
(06-08-2019, 23:25)Daras napisał(a):  Bez względu na posiadany sprzęt nigdy, i powtórzę, nigdy nie kupię płyty UHD skończonej w postprodukcji na 2K.
Twoja strata Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

07-08-2019, 09:18
Ano raczej, tym bardziej, że jeszcze nie oglądał ani jednej?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

07-08-2019, 10:24
(06-08-2019, 23:25)Daras napisał(a):  Bez względu na posiadany sprzęt nigdy, i powtórzę, nigdy nie kupię płyty UHD skończonej w postprodukcji na 2K.

Dopiero co miałeś kupować Pierwszego człowieka na UHD. "Co się stanęło ?" Wink
Miałem podobne podejście gdzieś tak do 2014-2015r. ale szybko mi przeszło gdy pierwszy raz naocznie przekonałem się co w praktyce wnosi natywne 4K w stosunku do reszty "udogodnień" na UHD BD, z HDR, szeroką paletą barw i 10/12 bitową głębią koloru na czele. Jeśli chodzi o moje decyzje zakupowe to kompletnie nie interesuje mnie czy coś zostało skończone w 2K czy 4K.

Poza tym to, że coś zostało skończone w 2K nie oznacza, że pod względem szczegółowości obrazu nie będzie różnicy pomiędzy BD i UHD BD, bywa, że różnice są naprawdę spore.
Pamiętaj, że 2K w przypadku filmów z AR ~2.39:1 oznacza rozdzielczość 2048x858, a na BD jest to ~1920x804, czyli tak czy owak odbywa się tutaj najczęściej skalowanie w dół.
Dodajmy do tego, że BD jest ograniczony do 8 bitowej głębi koloru, a na UHD mamy 10-bit (SDR, HDR10, HDR10+) lub 12-bit (DV).
O rozdzielczości koloru już pisałem Ci kilka dni temu - 1920x1080 na UHD vs 960x540 na BD. Jakby nie patrzeć jest to cztery razy więcej pikseli.
Wszystko to wpływa na to, że nawet te filmy skończone w 2K i przeskalowane do 4K po prostu w 99% przypadków prezentują się nieporównywalnie lepiej niż z BD.

Powyższe moje wypociny odnoszą się oczywiście do wrażeń z oglądania filmów z UHD BD na wyświetlaczu UHD HDR bo do tego są one przeznaczone.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

07-08-2019, 12:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2019, 12:58 przez Daras.)
(07-08-2019, 10:24)misfit napisał(a):  

Dopiero co miałeś kupować Pierwszego człowieka na UHD. "Co się stanęło ?" Wink

Poniekąd już odpowiedziałeś. Smile

Nie licz jednak na to, że coś skończonego w postprodukcji w 2K, przeskalowanego na UHD BD do 4K i następnie przeskalowanego w locie w dół do 1080p da Ci zauważalnie lepszą jakość niż zwykły Blu-ray (tutaj przytyk do Pierwszego człowieka).

Dalej...

(07-08-2019, 10:24)misfit napisał(a):  Pamiętaj, że 2K w przypadku filmów z AR ~2.39:1 oznacza rozdzielczość 2048x858, a na BD jest to ~1920x804, czyli tak czy owak odbywa się tutaj najczęściej skalowanie w dół.

W dół OK. A czy pamiętasz moją samotną walkę z Bogami gdy zapytałem w innym dziale o oglądanie filmów BD 1080p na wyświetlaczach UHD? Smile Tylko Ty wychwyciłeś, że mamy do czynienia ze skalowaniem (jednak). Ostatecznie temat zamknęliśmy bo w podobnym czasie o różnicach napisał gdzieś Maciej Koper, a ja go zacytowałem. Oczywiście inną kwestią jest fakt, że filmożercom to nie przeszkadza. Przecież nie mówimy o konwersji materiału 576 do 1080. Ale i tak inni czują się oszukani. Wszystko sprawdzają tu:

https://4kmedia.org/real-or-fake-4k/
https://digiraw.com/4K-UHD-ripping-service/the-real-or-fake-4K-list/

Jeszcze coś.
Dobry i trudny do obalenia argument stanowi HDR / DV. OK, nie podejmę się dyskusji. Patrząc na odbiór filmu w sposób całościowy na pewno masz rację. Tyle, że ja nie posiadam odpowiedniego wyświetlacza.

Zerknij może na fotki pod tym podpisem:
Oglądaj filmy w jakości 4K HDR nawet na telewizorach bez HDR i zobacz większą liczbę szczegółów w cieniach i światłach. Konwersja HDR-SDR umożliwia inteligentne przekształcenie obrazu o superszerokokątnej jasności HDR na obraz SDR, zapewniając niezwykłą jakość obrazu nawet na tradycyjnych telewizorach SDR.

https://www.sony.pl/electronics/odtwarzacze-blu-ray-disc/ubp-x700

Wiem, wiem – efekty zostały podrasowane pod Januszów. Ale i tak oczekuję pewnych korzyści, które sobie (teoretycznie) wymyśliłem zanim trafiłem na strony Panasonica i Sony. W sumie koncerny powinny przyklaskiwać takim „dziwakom” jak ja. Wzrośnie nieco sprzedaż płyt / odtwarzaczy UHD. W perspektywie co niektórzy mogą zaliczyć pełną przesiadkę. Smile

To dobry moment abym postawił kilka pytań dotyczących HDR. Uczynię tak za jakiś czas w wątku o telewizorach. Temat mnie zainteresował dzięki niniejszemu forum, chcę go pogłębić. Tymczasem szykuję się do wyjazdu i nie wiem jak będzie z pisaniem (?).

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 15 16 17 18 19 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku