Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Oppo UDP-203

Strony (113): « Wstecz 1 ... 58 59 60 61 62 ... 113 Dalej »

Opcje tematu
Oppo UDP-203
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

21-09-2019, 16:34
Taka mała ciekawostka >> Wczoraj oglądając Czas Apokalipsy w 4k zauważyłem że pilot od oppo integruje się z odbiornikiem taśmy ledowej przyklejonej do tyłu TV. Tak więc jak podczas zmieniana funkcji na pilocie zaczną wam się zmieniać kolory za TV to jest spowodowane pilotem oppo Big Grin

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

23-09-2019, 17:31
Misfit napisał:
Warto wspomnieć też, że Oppo po konwersji do SDR umożliwia zachowanie palety kolorów Rec. 2020 i nie potrzebuje do tego celu HDFury.
http://forum.filmozercy.com/watek-oppo-udp-203?page=10

W innych miejscach też o tym czytałem. Czy mógłbyś kwestię przybliżyć? Nie siedzę w Oppo, a ciekaw jestem czemu służy pełna paleta po konwersji do SDR.

Może jeszcze coś, aby nie skakać po wątkach. Wink Jakiś czas temu napisałeś, że niekiedy warto określoną płytę UHD puścić w SDR. Czy chodzi tu o skopane edycje, gdzie przy BT. 2020 „bolą oczy”? A może istnieje inne uzasadnienie? Miałeś już tak?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

24-09-2019, 10:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2019, 10:44 przez misfit.)
Odnośnie Rec.2020 po konwersji do SDR to kilka razy już to korygowałem - patrz np. tutaj (ostatnie zdanie).
Miało to znaczenie dla osób, których wyświetlacz 4K np. nie obsługiwał HDR, ale miał w miarę przyzwoite pokrycie WCG (chodzi głównie o telewizory 4K z lat 2014-2015).

(23-09-2019, 17:31)Daras napisał(a):  Jakiś czas temu napisałeś, że niekiedy warto określoną płytę UHD puścić w SDR. Czy chodzi tu o skopane edycje, gdzie przy BT. 2020 „bolą oczy”? A może istnieje inne uzasadnienie? Miałeś już tak?

W SDR zamiast HDR ? Nie przypominam sobie takiego posta. Może chodziło o SDR po konwersji z płyty UHD vs SDR z BD na wyświetlaczu FHD.
Mam wrażliwe oczy np. na zbyt wysoko ustawioną jasność monitora LCD przed którym siedzę z odległości jakichś 80cm, ale na ~700 nitowym OLED z 2.5 - 3m żadnych problemów nie mam, tym bardziej jeśli przy całkowicie zaciemnionym pokoju włączę niewielką lampkę.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

24-09-2019, 13:05
(24-09-2019, 10:26)misfit napisał(a):  W SDR zamiast HDR ? Nie przypominam sobie takiego posta.
Dla rzetelności odkopię tamtą dyskusję i wkleję tu cytat. Do tego czasu nie będę się przy niczym upierał bo być może coś źle zapamiętałem. Dodgy
Ostatnio mam nawał obowiązków. Zatem proszę o cierpliwość.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-09-2019, 13:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2019, 13:58 przez misfit.)
Nie musisz szukać - teraz sobie przypominam, że coś takiego pisałem w kontekście projektorów.
Chodzi po prostu o to, że zapodając sygnał o jasności 10 tys, 4 tys czy nawet tysiąca nitów projektorowi o jasności szczytowej powiedzmy 100 nitów, algorytm mapowania tonów obrazu musi być naprawdę bardzo dobry aby uzyskać satysfakcjonujący rezultat czyli aby obraz nie był za ciemny i/lub aby nie ucinał zbyt wiele detali w obszarach z wysoką jasnością szczytową.
Często taki nie był/nie jest więc co niektórzy nawet posiadając projektor UHD z obsługą HDR ratują się konwersją do SDR np. z odtwarzaczy Panasa czy z kompa za pomocą madVR bo daje lepsze rezultaty. HDR Optimizer też w takim wypadku może przyjść z pomocą i wtedy nie trzeba bawić się w konwersję do SDR, z tym, że zdaje się w UB820 i UB420 najniżej można zejść z ustawieniem do 500 nitów, a dopiero dużo droższym UB9000 jest jeszcze opcja 350 nitów, która jest najbardziej zalecana do projektorów.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

15-10-2019, 18:28
Czy ktoś z użytkowników OPPO 203 spotkał się z tym, że podczas zmiany napisów (na te z pendriv'a) wyskakuje napis "Działanie zablokowane przez płytę"? Ma ktoś jakąś radę?

[img][Obrazek: 20191015-192317.jpg][/img]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

15-10-2019, 18:39
Pewnie napisy jakieś lewe z błędami. Podrzuć je gdzieś to się zobaczy.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec

15-10-2019, 19:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2019, 19:04 przez Pablo0909.)
Napisy są ok, tak się robiło na 5 różnych filmach. Zresetowałem OPPO do ust. fabrycznych i jest ok Wink Smile Dzięki za odzewSmile

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

15-10-2019, 19:04
(15-10-2019, 18:28)Pablo0909 napisał(a):  Działanie zablokowane przez płytę"? Ma ktoś jakąś radę
Tak, np z menu musisz wybrać brak napisów. Wtedy możesz wybrać te z pena. Niektóre płyty mają takie debilne menu. Ot choćby ostatnio oglądany Pacyfik, jak nie wybierzesz w menu to w filmie nic nie zmienisz i jest taki sam napis.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec

15-10-2019, 19:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2019, 19:15 przez Pablo0909.)
@Wolfman, to raczej nie to, bo tylko jeden z pięciu filmów nie był wcześniej przeze mnie oglądany. 4 pozostałe na których sprawdzałem, oglądałem już wcześniej z napisami z pena. Jest już wszystko ok, więc dzięki Smile

Odpowiedz
Strony (113): « Wstecz 1 ... 58 59 60 61 62 ... 113 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku