Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

"Poprawianie" wyglądu filmów

Strony (21): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 21 Dalej »

Opcje tematu
"Poprawianie" wyglądu filmów
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

17-01-2020, 12:10
Pisałem już w innym wątku, że w ramach rozpaczy Wink kupiłem Seksmisję na DVD sprzed rekonstrukcji póki jeszcze dostępne są ostatnie sztuki w 4:3 OAR.
Obraz z tego DVD jest IMO pod wieloma względami lepszy od wersji po rekonstrukcji, ale o tym bardziej szczegółowo napiszę wkrótce w odpowiednim temacie.

Największym mankamentem wersji sprzed rekonstrukcji są widoczne cały czas zanieczyszczenia obrazu, a raz na kilka minut też dużych rozmiarów uszkodzenia, które co prawda pojawiają się na ułamek sekundy, ale czasami potrafią uprzykrzyć życie.
W mojej wersji DVD nie ma też prawie żadnego ziarna - pewnie zjadła je kompresja, która pozostawia sporo do życzenia, ale to też zależy od konkretnego wydania bo z tego co widziałem na kilku screenach to wydanie DVD Gieferga w białym digipacku prezentuje się całkiem znośnie pod tym względem.

Poszperałem trochę w sieci nastawiając się, że raczej niczego darmowego i sensownego nie znajdę co mogłoby skutecznie przeczyścić moje DVD, ale jednak nie doceniłem Avisyntha - filtr RemoveDirtMC rozwiązał sprawę w 99.9%. Na drugi mankament radę znam od dawna - dodanie ziarna filtrem GrainFactory3.
Poniżej efekty mojej rekonstrukcji Wink

http://filmozercy.com/screencomp/seksmisja-1984-dvd-dvd-z-filtrami-removedirtmc-grainfactory3-48294/

Screeny 1 do 6 to łatwy/średni poziom trudności - aby pozbyć się tego typu rzeczy z obrazu wystarczy ustawić filtr na stosunkowo niską siłę w okolicach 10.

Screeny 7 do 9 z kolei to już dość spore uszkodzenia kliszy, aby RemoveDirtMC skutecznie poprawił tego typu uszkodzenia musiałem zwiększyć jego siłę do ok 30-40 co przy okazji sprawia, że ingeruje on też w inne elementy obrazu, które uszkodzeniami nie są (patrz np. screen nr. 8 i oba końce długopisu) coś a'la pierwsze wydanie Gladiatora na BD. Jednak w ruchu, nie mając porównania do źródła ciężko wychwycić, że filtr zjadł coś czego nie powinien Smile

Screeny 10 do 12 to z kolei poziom extreme - w tych przypadkach filtr praktycznie nic nie zdziałał z różnych względów. Tego typu rzeczy wyskakują raz na kilka, kilkanaście minut na ułamek sekundy więc w sumie nic strasznego. Poszperam jednak jeszcze czy nie ma innego alternatywnego filtra, który dawałby radę przy takich uszkodzeniach kliszy.
Sam filtr też niewiele daje w przypadku gdy np. ma miejsce scena dynamiczna lub gdy gwałtownie zmienia się jej jasność (np. scena od 18:55 do 19:00) czyli gdy mają miejsce duże różnice między poszczególnymi klatkami.

Podsumowując filtr RemoveDirtMC ustawiony na siłę 10 wyczyścił mi ponad 99% wszystkich klatek co w ruchu robi ogromną różnicę. Przy sile 30-40 wyczyścił ~99.8% klatek jednak gdzieniegdzie pousuwał elementy obrazu, których nie powinien. Z kolei dzięki GrainFactory3 obraz nabrał filmowego charakteru, a przy okazji ziarno zamaskowało niemal wszystkie niedoskonałości kompresji mojego DVD. Gdybym jednak miał lepszą wersję DVD (a takie istnieją) to możliwe, że nie widziałbym potrzeby korzystania z GrainFactory3. Ogólnie w końcu jestem usatysfakcjonowany rezultatem końcowym i tym jak obraz prezentuje się w ruchu przez niemal cały czas trwania filmu.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,284
Reputacja: 149

17-01-2020, 16:36
Doceniam i opis i chęci, ale nie po to kupuję film, żeby go poprawiać czy naprawiać uszkodzenia - już bez przesady Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

17-01-2020, 16:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020, 16:45 przez Gieferg.)
Świetnie. To może już nie zaglądaj więcej do tego tematu.

----

Misfit wyszło to bardzo dobrze, aż mnie kusi, żeby sobie to przerobić w ten sposób, tylko bardzo nie lubię się bawić avisynthem. Wrzucisz skrypt? Smile

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,284
Reputacja: 149

17-01-2020, 16:44
(17-01-2020, 16:42)Gieferg napisał(a):  Świetnie. To może już nie zaglądaj więcej do tego tematu.

Bo? Ty jakoś zaglądasz do każdego i piszesz truizmy nawet wtedy, gdy nikt Cię o zdanie nie pytał. No ale jak ktoś inny wejdzie do piaskownicy Gieferga, to jest darcie mordy z miejsca.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

17-01-2020, 16:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020, 16:47 przez Wolfman.)
To jeszcze poproszę o przeróbkę tego chociaż na bd. Jest taki program do podbicia rozdziałki?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-01-2020, 16:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020, 16:48 przez Gieferg.)
Wyjaśnisz może co masz na myśli?

---
Mefiś - ićstont Smile

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

17-01-2020, 20:38
Muszę zapytać Gieferg-a o Dark Kight, chciałeś robić kadrowanie w 2:35 a tutaj:

https://caps-a-holic.com/c.php?d1=11844&d2=11843&s1=116724&s2=116710&i=4&l=0&a=1 niby jest w 2:35 czy to nowsze wydania i czemu na porównaniach jest raz screen 1.77 raz z pasami?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-01-2020, 20:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020, 20:55 przez Gieferg.)
Nolan od kilkunastu lat wpieprza do swoich filmów sekwencje IMAX na pełny ekran.
Na DVD ich nie ma, filmy są w całości w 2.35:1, więc nie ma to dla ciebie znaczenia.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

19-01-2020, 09:38
(17-01-2020, 16:36)Mefisto napisał(a):  Doceniam i opis i chęci, ale nie po to kupuję film, żeby go poprawiać czy naprawiać uszkodzenia - już bez przesady Smile

Post był skierowany do osób którym chce się bawić w takie rzeczy + prezentacja co można osiągnąć darmowym softem w domowym zaciszu. Nikogo nie zmuszam Smile
Trzeba sobie jakoś radzić skoro wersja po rekonstrukcji Seksmisji jest tak skiepszczona (i nie chodzi tylko o kwestię kastracji obrazu góra/dół), że wolę wersję sprzed rekonstrukcji nawet z tymi wszędobylskimi zabrudzeniami taśmy filmowej. Jakieś inne alternatywy ? Chyba tylko wymazać z pamięci, że taki film powstał Wink
A skoro mogę pozbyć się ponad 99% tych zabrudzeń praktycznie bez żadnego wysiłku i to nawet bez potrzeby zabawy w rekompresję obrazu to nie byłbym sobą gdybym tego nie wykorzystał.

(17-01-2020, 16:42)Gieferg napisał(a):  Misfit wyszło to bardzo dobrze, aż mnie kusi, żeby sobie to przerobić w ten sposób, tylko bardzo nie lubię się bawić avisynthem. Wrzucisz skrypt? Smile

RemoveDirtMC do pobrania np. stąd. Zmieniłem mu rozszerzenie na .avsi.

A skrypt wygląda u mnie tak:

Kod:
Import("C:\Program Files (x86)\Avisynth\plugins\removedirtmc_se.avsi")
RemoveDirtMC(10, false)
Grainfactory3(2,4,7)

Ale tak jak pisałem jeśli chcesz żeby usunął te większe uszkodzenia to trzeba by zwiększyć jego siłę z 10 do 30-40. No i gdybym miał Twoje wydanie to prawdopodobnie zrezygnowałbym z Granifactory3.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

02-09-2020, 13:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2020, 13:40 przez Juby.)
(09-03-2016, 01:49)Gieferg napisał(a):  No i obejrzałem w całości TDK wykadrowane ujęcie po ujęciu do 2.39:1 z zaaplikowaną poprawką Blinddehalo3 i małym bonusem w postaci muzyki (Molossus) wstawionej do sceny z pościgiem za furgonetką (od chwili pojawienia się Batmana do rozwalenia Tumblera)

Masz jakiś klip swojej wersji pościgu? Jestem ciekaw, bo widziałem ciekawą przeróbkę, w której do niego dodano "Like a dog chasing cars" Zimmera (muzykę, którą pisał pod scenę pościgu, ale ostatecznie Nolan wolał ją wykorzystać przy akcji w Prewitt Building). Nie mogę jej teraz znaleźć (to było dawno temu i nie na youtube), ale tutaj jest inna wersja: chyba trochę gorsza, w tamtej profesjonalnie wyciszano / pauzowano soundtrack tak, aby muzyka pasowała do poszczególnych ujęć (i trwała bodaj do flipa ciężarówki). Ale jest to jakiś przedsmak ja kto mogło wyglądać.

---EDIT---

Znalazłem! To chyba to:

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Strony (21): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 21 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku