08-04-2020, 14:01
Kupiłem nowego Terminatora wydanie UK z wersją PL na 4K i tak mam z nim problem jak i z innymi filmami na 4K z HDR/ HDR10+ i w mniejszym stopniu Dolby Vision. Obraz jest bardzo ciemny TV stoi w jasnym pokoju, ale w nocy też ciemny ten obraz jak dla mnie. Oczywiście rozdzielczość, kolory itp na plus 4K tylko co z tego jak zwykły Blu-ray ma lepszy obraz jak 4K, które jest bardzo ciemne. TV posiadam taki Philips PUS7334, a Blu-Ray to Panasonic DP UB450. Próbowałem już najróżniejszych ustawień i nic, nadal słabo i nie ma tego efektu wow na 4K. Wiem, że to pytanie bardziej do działu technicznego się nadaje, ale może ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu?. W tym Panasie DP UB450 są ustawienia obrazu domyślne i użytkownika gdzie mogę podbić kontrast i jasność i ewentualnie kolor i nawet w miarę jest., ale na blu-ray 1080p już za jaskrawo jest i muszę przełączać między trybem normalnym, a użytkowym w zależności od oglądanych treści. Minus taki, że dla HDR10+ i Dolby Vision te ustawienia są już niedostępne i o ile na Dolby Vision jest w miarę ok to HDR10+ jest ciemny.

i każda kolorystycznie bije na głowę te 4K... ale tylko kolorystycznie