Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Ustawienia obrazu TV

Strony (11): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

Opcje tematu
Ustawienia obrazu TV
Offline Jedi-Matser
Jedi-Master
Liczba postów: 214
Reputacja: 7

08-04-2020, 14:01
Kupiłem nowego Terminatora wydanie UK z wersją PL na 4K i tak mam z nim problem jak i z innymi filmami na 4K z HDR/ HDR10+ i w mniejszym stopniu Dolby Vision. Obraz jest bardzo ciemny TV stoi w jasnym pokoju, ale w nocy też ciemny ten obraz jak dla mnie. Oczywiście rozdzielczość, kolory itp na plus 4K tylko co z tego jak zwykły Blu-ray ma lepszy obraz jak 4K, które jest bardzo ciemne. TV posiadam taki Philips PUS7334, a Blu-Ray to Panasonic DP UB450. Próbowałem już najróżniejszych ustawień i nic, nadal słabo i nie ma tego efektu wow na 4K. Wiem, że to pytanie bardziej do działu technicznego się nadaje, ale może ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu?. W tym Panasie DP UB450 są ustawienia obrazu domyślne i użytkownika gdzie mogę podbić kontrast i jasność i ewentualnie kolor i nawet w miarę jest., ale na blu-ray 1080p już za jaskrawo jest i muszę przełączać między trybem normalnym, a użytkowym w zależności od oglądanych treści. Minus taki, że dla HDR10+ i Dolby Vision te ustawienia są już niedostępne i o ile na Dolby Vision jest w miarę ok to HDR10+ jest ciemny.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,586
Reputacja: 41

08-04-2020, 14:22
Jedi-Matser masz wypasione 4K wydanie i jeszcze narzekasz... ja ma DVD od Kino Świat, Reżyserska QDVD, Laserdisc rip Special Edition Reżyserska oraz T2 Kinowa fullscreen DVD i nie narzekam Wink i każda kolorystycznie bije na głowę te 4K... ale tylko kolorystycznie Big Grin

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,202
Reputacja: 277

08-04-2020, 21:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2020, 22:21 przez Mierzwiak.)
(08-04-2020, 14:01)Jedi-Matser napisał(a):  Kupiłem nowego Terminatora wydanie UK z wersją PL na 4K i tak mam z nim problem jak i z innymi filmami na 4K z HDR/ HDR10+ i w mniejszym stopniu Dolby Vision. Obraz jest bardzo ciemny TV stoi w jasnym pokoju, ale w nocy też ciemny ten obraz jak dla mnie.
Podstawowe pytanie: jak masz ustawione podświetlenie (możliwe że u Philipsa nazywa się to inaczej) w trybie SDR, czyli gdy oglądasz zwykły film na BD albo telewizję?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,095
Reputacja: 35

08-04-2020, 22:24
Jedi-Matser, w odtwarzaczu nic nie mieszaj, zostaw wszystko ustawione na standard. Czy przy treściach HDR masz w ustawieniach wyświetlacza ustawione podświetlenie i kontrast na maksa, a przy DV podświetlenie na połowę możliwości? No i pochwal się w jakim trybie i z jakimi wartościami podświetlenia i kontrastu oglądasz filmy w SDR, bo coś czuję, że to tu leży problem.

Odpowiedz
Offline Jedi-Matser
Jedi-Master

08-04-2020, 22:44
Kontrast mam na 100 czyli max, a w moim TV nie ma podświetlenia jako takiego tylko najpierw jest ogólnie kolory, kontrast, ostrość, jasność. Póżniej zaawansowane ustawienia kolorów i kontrastu. Tylko jak wyłączę HDR-y to 4K jest odtwarzane jako SDR i wtedy mam funkcję wyjścia zakresu dynamiki coś jak podświetlenie. Do TV i treści Full HD mam ustawienia optymalizacyjne ze sklepu i jest super.Dla Blu-ray1080p mam ustawiony tryb Normalny, a dla treści 4K muszę przełączyć na użytkownika i jest super po małych zmianach w opcjach obrazu zarówno w TV jak i w opcjach obrazu Panasa. Dla tv i treści Full HD są inne ustawienia, a dla HDRr i Dolby Vision jeszcze inne.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,202
Reputacja: 277

08-04-2020, 22:51
Wklej najlepiej zdjęcia menu z ustawieniami obrazu bo w ten sposób do niczego nie dojdziemy.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Online vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 662
Reputacja: 25

08-04-2020, 23:06
Przede wszystkim czy masz włączana obsługę UHD na wejściach HDMI nie wiem jak to się w philips nazywa. U mnie w Samsungu gdy to jest wyłączone zapodaje płyty UHD w 8 bit i obraz jest mega ciemny w porównaniu do Blu Ray

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Jedi-Matser
Jedi-Master

11-04-2020, 11:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020, 11:10 przez Jedi-Matser.)
W moim Philipsie jest opcja obsługi UHD na złączach HDMI i dwie opcje do wyboru Standard dla Full HD i Optymalne dla UHD 4K 4.4.4. z HDR i nic to nie daje. Są filmy, które wyglądają w miarę ok, ale są takie jak np: nowy Terminator, które są strasznie ściemnione. W TV nie ma suwaka podświetlenia, tylko ogólne ustawienia: koloru,kontrastu, ostrości. Potem rozszerzone dotyczące powyższych funkcji, ale to i tak nic nie daje. Obraz tragiczny i nie chodzi tu o rozdzielczość, tylko że to jest tak ciemne, że głowa mała. Nie tego oczekiwałem po obrazie 4K z HDR. Ktoś powiedział, że treści HDR, najlepiej oglądać w zupełnym zaciemnieniu, jeszcze bym się może i z tym zgodził, ale w nocy, jak i w dzień przy opuszczonych roletach zaciemniających jest nie wiele lepiej. Wniosek dla mnie jest taki, że TV budżetowe w przedziale cenowym 2000-3000 to są raczej tylko do Full HD SDR, bo takie treści wyglądają najlepiej na nich. Nie znaczy, że super. Mam 7 letniego 40 calowego Samsunga Full HD, który jakością w odbiorze Full HD miażdży tego Philipsa 4K, oczywiście piszę teraz o treści Full HD. Jedyne rozwiązanie to mam fajne ustawienia dla 4K HDR, ale na tym TV i tej matrycy są one ciemne, i rozjaśnić mogę opcjami obrazu w Panasonicu DP UB420. ale to też różnie bo jeden film jest ok, a drugi już z tymi ustawieniami Blu-Ray traci. Konwersja do SDR 2020 z poziomu odtwarzacza jest w miarę, ale też obraz wyrażnie ściemniony jest., a niektóre filmy tracą też na takiej konwersji. Ogółem w przypadku Philipsa PUS7334 lipa po całości.

(11-04-2020, 11:05)Jedi-Matser napisał(a):  W moim Philipsie jest opcja obsługi UHD na złączach HDMI i dwie opcje do wyboru Standard  dla Full HD i Optymalne dla UHD 4K 4.4.4. z HDR i nic to nie daje. Są filmy, które wyglądają w miarę ok, ale są takie jak np: nowy Terminator, które są strasznie ściemnione. W TV nie ma suwaka podświetlenia, tylko ogólne ustawienia: koloru,kontrastu, ostrości. Potem rozszerzone dotyczące powyższych funkcji, ale to i tak nic nie daje. Obraz tragiczny i nie chodzi tu o rozdzielczość, tylko że to jest tak ciemne, że głowa mała. Nie tego oczekiwałem po obrazie 4K z HDR. Ktoś powiedział, że treści HDR, najlepiej oglądać w zupełnym zaciemnieniu, jeszcze bym się może i z tym zgodził, ale w nocy, jak i w dzień przy opuszczonych roletach zaciemniających jest nie wiele lepiej. Wniosek dla mnie jest taki, że TV budżetowe w przedziale cenowym 2000-3000 to są raczej tylko do Full HD SDR, bo takie treści wyglądają najlepiej na nich. Nie znaczy, że super. Mam 7 letniego 40 calowego Samsunga Full HD, który jakością w odbiorze Full HD miażdży tego Philipsa 4K, oczywiście piszę teraz o treści Full HD. Jedyne rozwiązanie to mam fajne ustawienia dla 4K HDR, ale na tym TV i tej matrycy są one ciemne, i rozjaśnić mogę opcjami obrazu w Panasonicu DP UB420. ale to też różnie bo jeden film jest ok, a drugi już z tymi ustawieniami Blu-Ray traci. Konwersja do SDR 2020 z poziomu odtwarzacza jest w miarę, ale też obraz wyrażnie ściemniony jest., a niektóre filmy tracą też na takiej konwersji. Ogółem w przypadku Philipsa PUS7334 lipa po całości.

Odpowiedz
Niedostępny Dziel
Posting Freak
Liczba postów: 1,090
Reputacja: 38

11-04-2020, 11:32
Sprawdź ustawienia gamma. Ja w swoim LG B8 po kalibracji mam ustawione na 2.4 i nie widzę problemu z ciemnym obrazem. Kwestia przyzwyczajenia

Odpowiedz
Offline Jedi-Matser
Jedi-Master

11-04-2020, 11:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020, 11:36 przez Jedi-Matser.)
Gamma na 2.4 to będzie jeszcze ciemniej chyba, że się mylę bo u mniej jest suwak od +4 do -4

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku