Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Ustawienia obrazu TV

Strony (11): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Opcje tematu
Ustawienia obrazu TV
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 758
Reputacja: 25

12-04-2020, 14:42
(12-04-2020, 12:45)malin1976 napisał(a):  Za rok może już netflix wprowadzi nowy kodek i ruszy na dobre z 8k Wink

Ja to coraz częściej słyszę, że netflix co chwila obniża jakość w porównaniu z tym co było kiedyś.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219
Reputacja: 2

13-04-2020, 13:35
Trzeba iść z duchem czasu . Blu ray to już dziś przeżytek . UHD rządzi choć jakby trochę w podziemiu , zaraz wymyślą coś innego . Zdania nie zmienię i 2020 to ostatni rok w którym kupuję filmy na płytkach blu ray . Wraz z nową konsolą zarządzi uhd a jedynie na canal + będę oglądał to co dla mnie najważniejsze czyli piłkę nożną i żużel w 1080i plus odpad filmowy trzeciego gatunku typu szybcy i wścieknięci .,

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,202
Reputacja: 277

13-04-2020, 14:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2020, 14:03 przez Mierzwiak.)
(13-04-2020, 13:35)malin1976 napisał(a):  Blu ray to już dziś przeżytek .
Blu-ray nie jest przeżytkiem, dysk z BD z porządnego źródła i z dobrą kompresją wciąż wygląda fantastycznie.

Cytat:UHD rządzi choć jakby trochę w podziemiu
Nie tylko nie rządzi, ale rządzić nigdy nie będzie.

Cytat:zaraz wymyślą coś innego
Nie wymyślą, UHD to na 99,9% ostatni nośnik fizyczny dla filmów.

Cytat:Zdania nie zmienię
Nie musisz, tkwij sobie dalej w bańce bredni i urojeń.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

13-04-2020, 15:43
(11-04-2020, 18:17)Dziel napisał(a):  Bez włączonego trumotion nie idzie oglądać filmów a ze zbyt podbitym widać artefakty. Złotym środkiem jest ustawienie De-Judder na 3-4. Czasami też oglądając filmy są widoczne przejścia tonalne podczas ciemnych scen ale to już pewnie wina procesora w B8.
Mam w planach na ten rok wymianę B8 na 65 cali i tutaj cały czas moim faworytem jest Panasonic TX-65GZ2000E. Może pod koniec roku cena spadnie poniżej 10K

Ostatnio dość intensywnie angażowałem się w poszukiwanie nowych rozwiązań technologicznych, które w gałęzi przemysłu RTV można by zastosować w modelach telwizorów OLED, FALED(tak, istnieje taki podtyp odbiorników TV, jako, autorski, projekt SONY), MiniLED QLED (to akurat jest sposobność technologiczna od TCL), czy samsungowskich QLEDach. Znalazłem, jak widać w linku poniżej, jedno z moich marzeń - jeśli chodzi o model telewizora, który chciałbym posiadać - które ,,wyczekuję, aby kiedyś się spełniło", i nie muszę się tłumaczyć, dlaczego tak bardzo wybiegam w przyszłość z tak zaawansowanym telewizorem, skoro ani telewizja, ani filmy bądź seriale strumieniowane przez internet, np. na platformie streamingowej, ani filmy Blu-Ray i 4K nie dałyby tak wybitnej rozdzielczości przekazywanego obrazu - rozdzielczości 8K.

https://www.sony.pl/electronics/telewizory/zh8-series

Panasonic przez Ciebie podany, o tak, również zanim kupiłem obecnie używany przeze mnie LG OLED E8 o przekątnej matrycy ekranu 65 cali, był jednym z modeli telewizorów, które podczas zakupu brałem pod uwagę. Na chwilę obecną pandemia koronawirusa, wg. analityków rynku RTV, opóźni emisję sprzedaży najnowszych modeli telewizorów różnych marek o spektrum rozwiązań technologicznych, a także prace nad takowymi technologiami, czy liczne targi i konferencje reklamujące produkty o blisko rok. Plan zmiany mojego odbiornika tv na większy i po prostu... lepszy, musi poczekać do 2022 roku.

W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDR, jednak przy jednym konkretnym filmie zastosowałem tak eksperymentalne parametry, podczas oglądania "Star Wars: Episode IV. A New Hope", filmu odtwarzanego na dysku Blu-Ray. Z mojej, rzecz jasna, subiektywnej perspektywy dzieło George’a Lucasa oglądało się nieziemsko dobrze! Bez żadnego ziarna, szumów, plam i odbarwień kolorów przy kontrastach teł.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

13-04-2020, 16:49
(13-04-2020, 15:43)Uatu_TheWatcher napisał(a):  W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDR
Nie wiesz, w przeciwnym razie nie ruszałbyś ustawień które odpowiadają za prawidłowe wyświetlanie obrazu w trybie HDR.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

13-04-2020, 18:53
(13-04-2020, 16:49)Mierzwiak napisał(a):  
(13-04-2020, 15:43)Uatu_TheWatcher napisał(a):  W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDR
Nie wiesz, w przeciwnym razie nie ruszałbyś ustawień które odpowiadają za prawidłowe wyświetlanie obrazu w trybie HDR.

Na wszystkie piekła pełne zmutowanych cyborgów! Powtarzać i powielać się nie będę, tłumacząc, że wiem na czym polega system / technologia HDR np. stosowana we współczesnych telewizorach OLED. Bo mam pojęcie ,,z czym to się je"; po prostu chciałem tylko sprawdzić, co by było gdyby zmodyfikować HDR w szczytowych ustawieniach. I dla filmu "Star Wars: Episode IV. A New Hope" po takowych modyfikacjach wyglądało to w miarę akceptowalnie i ciekawie. Więcej takiego eksperymentu nie powtórzyłem. Opcjonalność HDRu kusi, jednak nawet przy filmach odtwarzanych z płyt Blu-Ray 4K, HDR potrafi razić w oczy niemożebnie... Ale to zależy od filmu i temperatury kolorów obrazu itp. Wiem jak działa HDR, ale nie kombinuję już więcej z ustawieniami przy tej specyfikacji. W końcu wezmę dupę za troki, i po tej całej pandemii zamówię kalibrację u specjalistów ze "skalibrujtv.pl". Pozdrawiam i za dziwne moje posty i niedopowiedzenia, o co dokładnie mi, chodzi, przepraszam.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

25-05-2020, 15:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2020, 15:17 przez Wolfman.)
Ktoś może mi powiedzieć o co tutaj chodzi?
[Obrazek: F5TbRT1.jpg]
SUHD UE65KS8000L

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

25-05-2020, 16:19
Musisz wyrzucić telewizor przez okno.

Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

25-05-2020, 16:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2020, 16:20 przez Mierzwiak.)
Wyłączone HDMI UHD Color w menu ustawień obrazu telewizora?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

25-05-2020, 16:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2020, 16:58 przez Wolfman.)
Dzwoniłem do samsunga, zresetowali mi zdalnie cały tv. Nie mam rozdzielczości 4k w dalszym ciągu. Hdmi mam włączone, bo kolorki lepsze są.  Włączam 4k to mam napis ze twój tv nie obsługuje tej rezolucji. Z wyłaczonym hdmi nie było kolorów, a 4k była z tego co pamiętam

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku