Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Głośniki do kina domowego

Strony (27): « Wstecz 1 ... 21 22 23 24 25 ... 27 Dalej »

Opcje tematu
Głośniki do kina domowego
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

05-07-2020, 06:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2020, 06:54 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
(05-07-2020, 04:39)piti198 napisał(a):  Twoje głośniki też są dobre, ale chyba do kd to lepiej kupić kolumny podłogowe najpierw, a nie monitory.  

Nie ma powodu, aby kolumy podłogowe były lepsze do kina domowego od monitorów. Zwłaszcza w przypadku małego pomieszczenia.
Zważywszy na to, że regulacja częstotliwości podzialu pasma basowego w amplitunerach i procesorach KD zawiera się w przedziale 40-120 Hz oraz tego, że dzieki konfiguracji LPF (low pass filter) dźwięki ze ścieżki głównej, o częstotliwościach mieszczących się w zakresie poniżej 120 Hz* można przypisać je subwooferowi, ktory bedzie je reprodukował razem z kanałem LFE, zdejmujac ten ciężar z pozostałych głosników
Druga kwestia, to kłopotliwa ustawność kolumn podłogowych, wyposażonych w glosniki niskotonowe w małych ponieszczeniach, ktorą dodatkowo komplikuje obecność portów wentylacyjnych poszczególnych sekcji głośnikowych, ktore w "podłogówkach" często znajduja sie z tyłu kolumny głośnikowej.
System oparty na małych głośnikach i subwooferze nie bedzie idealnym, ale może być optymalnym dla niewielkiego pomieszczenia.

* - utartym standardem jest i było 120 Hz, jednak od czasu wprowadzenie górnych głośników efektowych, dla uproszczenia nazwijmy je ATMOS, zakres regulacji czestotliwości "LFP to LFE" zwiekszono do 250 Hz.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Ananas84pl
Użytkownik
Liczba postów: 138
Reputacja: 3

05-07-2020, 08:22
Panowie nie będę szukał porady na innym forum bo jak zacznie mi doradzać cały sztab ludzi to nic nie kupie. Mało kto też chyba przeczytał mojego pierwszego posta w którym mówiłem, że nie mogę mieć dużych głośników podłogowych. Pytam głownie o kompatybilność i czy ten zestaw Onkyo spełnia w miarę standardy 4k. Nie jestem audiofilem i nie będę zachwycał się szumem w głośnikach. Ale nie chce czegoś kupić co nie będzie ze sobą działało. Czy przy takich zestawach są już kable do głośników? Ponawiam też pytanie o kable hdmi. Potrzebuje specjalne do 4k? Czy Jeżeli tak to czy potrzebuje wszystki mieć do 4k (do tv, do konsoli, do odwarzacza 4k)? Czy jakoś zakupionego kabla ma duży wpływ na pogorszenie obrazu czy można kupić najtańszy kabel?

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,832
Reputacja: 84

05-07-2020, 09:04
@Nie_zbieram_ale_lubie
Nie znam się na parametrach technicznych, trochę czytam info z różnych stron typu hdtvpolska, różne fora i wiem coś na takie tematy, znam jakieś podstawy i tyle.
@Ananas84pl
Niby dlaczego nie chcesz szukać pomocy na innym forum? Tam są ludzie, którzy się na tym lepiej znają i Ci coś konkretnego doradzą. Przede wszystkim to zrób plan pomieszczenia, to Ci lepiej doradzą, co tam wstawić i jak rozmieścić.
Albo jak masz mało miejsca, to może kup sobie soundbar z subwooferem.
Co do kabli do 4k, to z tego co wiem to ma być zgodny ze standardem HDMI 2.0, mieć oznaczenie premium/high speed, ale to chyba podstawy.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

05-07-2020, 09:09
Na Twoim miejscu poszedłbym w dedykowany amplituner i kupił do niego normalne 8 ohmowe głośniki.

Na start coś takiego: https://allegro.pl/oferta/amplituner-7-2-denon-avr-x1400h-bt-wifi-okazja-hit-9447136570
Tutaj z gwarancją 24 miesiące, wsparciem dla Atmosa, Dolby Vision, HDR itp. Wszystkie porty przystosowane do obsługi 4K i masz złącza na wtyki bananowe zamiast te badziewne zaciski jak w wieżach z PRLu.

Co do przewodów HDMI to akurat u mnie napęd 4K działał na takim bardzo tanim przewodzie (za chyba 15 zł) ale to może dlatego, że filmy co mają 24 klatki nie potrzebują pełnego transferu jaki oferuje złącze HDMI 2.0. Radziłbym Ci podpinać to w taki sposób, żeby napęd 4K czy tam konsola wchodziła najpierw na amplituner a potem z Amplitunera drugim HDMI z oznaczeniem ARC wchodziła na telewizor, w ten sposób będziesz miał najlepszy dźwięk. Jak będziesz miał problem z obrazem z konsol to ten przewód co idzie między złączami ARC w TV i amplitunerze powinien być już trochę lepszej jakości. Taki z zestawów z konsol jest ok.

Co do samych głośników to musisz określić ile Ci zostanie na nie budżetu. Ja zaczynałem budowanie kina od polskich kolumn firmy STX, model Electrino 250 (ale mają też mniejsze i tańsze modele) i byłem bardzo zadowolony z jakości audio. Tak popatrzyłem i poniżej 2000zł dałoby radę złożyć 5.0 z tych głośników z używek. W przypadku głośników poszukałbym okazji na jakimś OLX bo taki sprzęt się nie psuje zazwyczaj, a mocno traci na wartości i potem ludzie to sprzedają za półdarmo. Na start odradziłbym Ci też subwoofer (zacznij od zestawu 5.0 i zobacz czy będzie dla Ciebie wystarczający). Ja mam moje audio w bloku i ostatecznie pozbyłem się subwoofera bo był już przegięciem w moich warunkach.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Ananas84pl
Użytkownik

05-07-2020, 10:55
Powiedzcie mi jeszcze czy jest możliwość gdybym kupił odtwarzacz 4k i nie kupił amplitunera w ogóle, żeby to podłaczyć pod moje stare kino. Czyli puszczać film z odtwarzacza 4k a dźwięk przez stary zestaw? Obecnie mam takie coś samsung HT-E4550/EN. Jest to możliwe technicznie? Wiem, że nie bedę miał wtedy dobrego dźwięku ale na razie rozwiązałoby to mój problem.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home

05-07-2020, 12:32
Jedyna opcja w Twoim wypadku to było by wpuszczenie sygnału audio na amplituner przez wejście optyczne spdif. Ten sygnał byś musiał wziąć z wyjścia optycznego w odtwarzaczu 4K lub z TV. Część TV wysyła tylko stereo po optyku.

[Obrazek: NrBJBOK.png]

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Ananas84pl
Użytkownik

05-07-2020, 13:57
Dziękuję djgromo za konkretne odpowiedzi i wszystkim którym się chciało mi pomóc.
Możecie mi polecić jaki odtwarzacz 4k kupić? 3d nie jest mi potrzebne bo nie mam tv 3d. Nie chce drogiego sprzętu wiec im tańszy tym lepiej.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home

05-07-2020, 14:48
Najtaniej byłoby kupić używaną konsolę Xbox One S, ja kupiłem odpakowany Sony X700 za jaki zapłaciłem ok 650 zł. Możesz też poszukać tańszych modeli Panasonica lub LG UBK90.

https://allegro.pl/oferta/panasonic-dp-ub150-odtwarzacz-uhd-4k-9335918468
https://allegro.pl/oferta/odtwarzacz-blu-ray-lg-ub90-4k-czarny-black-8970566399
https://allegro.pl/oferta/odtwarzacz-sony-ubp-x700-blu-ray-4k-ultra-hd-9433657747
https://allegrolokalnie.pl/oferta/xbox-one-s-500gb-2-gry-zdc

Odpowiedz
Offline Ananas84pl
Użytkownik

05-07-2020, 15:09
Nie które maja tylko 1 hdmi. Lepsze chyba będą te z 2 żeby w razie W podłączyć amplituner? Z tego x700 jesteś zadowolony?

Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

05-07-2020, 17:11
Ananas84pl ktoś wyżej dobrze napisał na temat amplitunera pomyśl nad denonem, w okolicach BlackFriday prawdopodobnie dostaniesz AVR-X1600H na niemieckim Amazonie za około 1350pln, masz tam już HDMI 2.1 eARC no i ATMOS na pokładzie, możesz popatrzeć też na modele starsze 1400 lub 1500 obydwa gotowe na ATMOS. Jeśli chodzi o odtwarzacz zerknij na Panasonic UB450, obsługa Dolby VISION, dodatkowe HDMI na audio, masz recenzję na HDTV Polska - cena poniżej 900pln w polskiej dystrybucji. Xbox One S jest ok, dodatkowo masz konsolę, ale zapłacisz ok 800pln i za pilota ponad 100 bo obsługa padem nie należy do przyjemności.

Jeśli chodzi o kolumny jeden z kolegów pisał o tym byś zerknął na rynek wtórny - OLX, lokalne lombardy i prawdopodobnie zamkniesz się z zestawem 5.0 w cenie 600pln. Długo miałem polskie KODA AV-708 mkII i złego słowa nie powiem - oddałem jeszcze z gwarancja za 450pln. Spokojnie dawały radę w niespełna 20m2, nigdy nie grały powyżej 60% mocy. Grały dużo lepiej niż zestaw podobny do tego jaki posiadasz.

Jeśli nie masz budżetu na wszystko, zacznij od playera, potem amplituner i 2 fronty, potem dodaj centralny, dalej 2 surroundy, 2 atmosowe i na koniec sub o ile uznasz za konieczny

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Strony (27): « Wstecz 1 ... 21 22 23 24 25 ... 27 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku