Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 29 30 31 32 33 ... 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

01-09-2020, 11:48
Rozumiem to jest ciekawe:
"The Synapse restoration was done by Fixafilm in Poland, supervised by Wojtek Janio, working from the same raw, very damaged negative scan that TLE did their independent work from."."

źródło http://www.dvdbeaver.com/film/DVDReviews19/suspira_blu-ray.htm

Ja osobiście rozważam zakup Synapse wydanie.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Online Dziel
Posting Freak
Liczba postów: 1,089
Reputacja: 38

01-09-2020, 12:10
Jak wypada transfer w Pitch Black od Arrow? Warto robić upgrade? Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,544
Reputacja: 713

01-09-2020, 17:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2020, 17:26 przez misfit.)
Brać i się nie zastanawiać Tongue
Recenzja Geoffa, a na samym dole zdjątka -> https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=17982054&postcount=805

Różnice vs BD podobne jak w Wojnie światów, czyli obraz wciąż jest poprzepalany (bo taki ma być), tyle, że nie aż tak ekstremalnie + gigantyczna różnica w szczegółowości obrazu i ziarnie + IMO dużo lepsze kolorki. Do tego stary transfer Pitch Black był mocno pojechany EE. To wszystko zostało poprawione przez Arrow.
Jedyne co by mogli zrobić lepiej to może trochę bardziej wyczyścić obraz z drobinek kurzu.
Co ciekawe różnica pomiędzy remasterem na BD, a UHD jest większa niż można by się tego spodziewać. Jeśli ktoś wierzy w teorie spiskowe to może odnieść wrażenie, że po wejściu w UHD w Arrow podświadomie zaczęli się mniej przykładać do odpowiedników BD Wink

(01-09-2020, 11:48)prodarek napisał(a):  Rozumiem to jest ciekawe:
"The Synapse restoration was done by Fixafilm in Poland, supervised by Wojtek Janio, working from the same raw, very damaged negative scan that TLE did their independent work from."."

źródło http://www.dvdbeaver.com/film/DVDReviews19/suspira_blu-ray.htm

Ja osobiście rozważam zakup Synapse wydanie.

Tak, z tego co pamiętam była na naszym forum kiedyś dyskusja o tym, że to Polacy stoją za transferem Synapse.
Ogólnie większości bardziej podoba się obraz od nich, ale ja (i nie tylko ja) mam inaczej Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

01-09-2020, 18:17
Chyba mamy to samo wydanie „Podwójnego życia Weronki” (1991). Jeśli tak, dlaczego zdecydowałeś się na wersję (nienachalnie) okraszoną DNR?
Ja swoją decyzję zakupową uzasadniłem na forum Kino Polska. Może znajdę tamtą wypowiedź, ale w grę wchodził „metafizyczny” klimat filmu (?).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

01-09-2020, 18:31
A jest w ogóle jakaś inna wersja "Podwójnego życia Weroniki" na Blu-ray? Brytyjska i amerykańska są chyba prawie takie same, nie wiem jak tam włoska i japońska. Smile Ale ja szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na DNR w tym wydaniu. Może dawno to oglądałem, kiedy jeszcze nie wypatrywałem takich rzeczy.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-09-2020, 18:37
Daras -> podaj przedział czasowy. Ostatni seans Weroniki był co prawda kilka lat temu, ale nie przypominam tam sobie gdziekolwiek DNRa.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

01-09-2020, 21:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2020, 21:21 przez Daras.)
Kurde, minęło tyle lat. Jeśli się nie mylę, a w takich sprawach pamięć mam raczej dobrą, to ktoś  na forum Kino Polska wrzucił zrzuty dwu wersji. Odbyła się dyskusja dotycząca porównań. Przeczesywanie działu o rekonstrukcjach zajmuje szmat czasu (kilka kawałków dla potrzeb tego forum jednak wygrzebałem - mordęga). Spróbuję, lecz nie obiecuję z jakim rezultatem.
Dziś znalazłem w internetach ze dwa fora, na których rozmawiano o tym DNR. Ale przypomnę - nie żałuję zakupu. Oto dowód  Smile :

Daras napisał:
(…) Bardzo subtelne ziarno podkreśliło magiczny klimat obrazu Kieślowskiego. Tym razem daję 10 / 10. (…)
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=12211&postdays=0&postorder=asc&start=195&sid=8325d556784d8c22ba655cd8935f1ca6

Jak zdołam znaleźć tamte zrzuty to dam znać.

P.S.
Odpowiadając na Twoje pytanie: cały film ponoć jest bardziej miękki od tamtej wersji, choć nieznacznie. Może przyczyna nie leży w rozmyślnym zastosowaniu DNR? Kiedyś wyjaśniałem, że termin miewa szerszy kontekst i nie musi oznaczać (wyłącznie) świadomego zabiegu (DNR).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-09-2020, 08:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2020, 14:26 przez misfit.)
Zerknąłem na screeny Criteriona i rzeczywiście obraz w nim jest bardziej ziarnisty w stosunku do UK. Trzeba by sprawdzić jak się to Criterionowe ziarno prezentuje w ruchu bo na statycznych screenach można zauważyć pewne błędy kompresji.

Ogólnie jednak w 2010r. gdy wychodził ten film na BD to wyróżniał się na plus w stosunku do reszty wydań katalogowych, z których znaczna część to były przefiltrowane potworki (od Universal jakieś 99% Wink ), a jeśli chodzi o ziarno to zdecydowanej większości można było coś tam zarzucić. W tamtym czasie 10/10 wydaniu UK bym nie dał, ale 9/10 jak najbardziej.
Dziś mamy dużo wyższe wymagania bo technika poszła do przodu i raz po raz mamy do czynienia ze skanami 4K z OCN.

W każdym razie po raz pierwszy puściłem Podwójne życie Weroniki na moim OLED, który nie wybacza słabym transferom i ziarno jest obecne, chociaż miejscami jest ono trochę "zmrożone". Ogólnie jednak obraz wciąż daje radę i prezentuje się korzystniej od obu filmów Polańskiego, które dopiero co kupiłem, a są to wydania z końca 2018 i 2019 roku Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

02-09-2020, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2020, 14:24 przez Daras.)
Dlatego napisałem o nienachalnym ubytku ziarna w wersji UK. Byłem ciekawy czy przed zakupem robiłeś jakieś porównania.
Pamiętam, że na KP widziałem zrzuty ujęcia portretowego głównej bohaterki (?). Owszem, były pomiędzy wydaniami różnice, lecz nie drastyczne.
Subtelna miękkość w edycji UK ma swój urok. Film zawiera sporo ujęć „bajkowych” / metafizycznych i większe ziarno by mi po prostu nie pasiło.

W dawniejszych czasach, gdy nie funkcjonował jeszcze termin DNR, filmy zmiękczano na wiele różnych sposobów. Kiedyś pisałem choćby o nasadce Duto. W moich czasach trochę to kosztowało, zatem na obiektyw naciągałem pończochę. I tak oto doszliśmy do genezy Digital Noise Reduction. Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-09-2020, 14:26
[Obrazek: S4IUimn.jpg]

No w końcu mogę wywalić to po lewej w cholerę. Swoją drogą pamiętam, że na jednym z odtwarzaczy DVD film blokował mi się po wejściu do menu. Już wtedy zapamiętałem sobie Monolith Wink

Na pełny seans przyjdzie czas w sobotę, ale już teraz widzę, że to jest to na co cały czas czekałem.

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 29 30 31 32 33 ... 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku