Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Telewizor FULL HD i odtwarzacz BR 4K. Czy to ma sens?

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Telewizor FULL HD i odtwarzacz BR 4K. Czy to ma sens?
Offline Razim
Nowy użytkownik
Liczba postów: 10
Reputacja: 4

07-09-2020, 23:32
Jako nowicjusz witam Wszystkich Forumowiczów! Od razu przechodzę do rzeczy, gdyż potrzebuję rady ekspertów.
Sytuacja jest taka, że zaszywam się - w dość niewielkim mieszkaniu - na czas pisania książki. Będzie to czas około roku. Planuję zabrać ze sobą trochę filmów na DVD i BR. Zależy mi na sensownej jakości podczas oglądania. Szczególnie wysłużonych srebrzystych krążków.
Salon nie jest duży, więc spory telewizor traci w nim sens. Nie możemy mówić o niczym powyżej 32 cali, a tu (jak wiadomo) wybór kończy się na FULL HD i Smart TV.
Rozważam zakup takich modeli telewizora:

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe32ls03tb-the-frame-smart-tv-uhd-4k.bhtml

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue32n5372.bhtml

Do tego waham się pomiędzy odtwarzaczami BR Yamaha BD S 681:

https://www.tophifi.pl/catalog/product/view/id/4276/s/yamaha-bd-s681/category/648/?gclid=EAIaIQobChMIssugk_LV6wIVVuDtCh2gJAyyEAYYBSABEgI7mPD_BwE

SONY UBP X800 M2:
https://www.sony.pl/electronics/odtwarzacze-blu-ray-disc/ubp-x800m2

Cechą obydwu odtwarzaczy jest to, iż (podobno) sprawnie interpolują gorszy jakościowo obraz do rozdzielczości 4K, ale i mniejszej. To oczywiście dużo poza zasięgiem opisywanego telewizora, ale zwyczajnie zależy mi na przyzwoitym i komfortowym oglądaniu starszych krążków bez złości i zgrzytania zębami. Podstawowe modele BR od SONY nic specjalnego z podbijaniem jakości DVD nie robią nawet przy okazji użytkowania telewizora HD Ready.... że już lepiej nie mówić o wyższych parametrach.
Czy to rozwiązanie ma sens? Co więcej, jakie macie doświadczenia z tymi odtwarzaczami?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

08-09-2020, 01:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2020, 01:27 przez Gieferg.)
Co to jest "BR"?

Cytat:Nie możemy mówić o niczym powyżej 32 cali
Kupujesz TV do małego salonu czy do kibla? Smile

Do oglądania DVD możesz kupić cokolwiek, żadne cuda-niewidy w stylu interpolacji i tak nie sprawią, że będzie dobrze wyglądało, a na 32 calach w salonie to i tak bez znaczenia.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Razim
Nowy użytkownik
Liczba postów: 10
Reputacja: 4

08-09-2020, 12:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2020, 12:31 przez Razim.)
Drogi Giefergu; BR to Blu Ray, a że spektrum tego forum jest wąskie... chyba nie powinno ulegać niczyjej wątpliwości o co chodzi. Co do kibla, powstrzymam się od długiego komentarza, ale każdy winien pamiętać, że większość mieszkań w tym kraju ma rozmiary łazienki w luksusowym hotelowym apartamentowcu.
Rozumiem, że dla niektórych wypisywanie złośliwych komentarzy na forach (nawet jeśli, koniec końców, przyświeca im jakaś merytoryka) stanowi sól lub esencję żywota. Nie zamierzam się tak przerzucać. Pragnę jedynie upewnić się co do tego czy jestem w stanie coś uczynić - nawet w stopniu minimalnym - dla komfortu własnego oglądania. Tyle i tylko tyle.
Jeśli któryś z forumowiczów ma lepsze propozycje z chęcią się w nie wczytam. Też przypuszczałem, że odtwarzacz jaki zamierzam zakupić jest pewną przesadą. Przepraszam, że w salonie nie umieszczę sobie 55-60 calowego telewizora w rozdzielczości 4k lub 8K. Kajam się i umieram z tego powodu. Po prostu nie da rady i nie ma to sensu; także przy założeniu, że przez większą część roku będę się oddawać nieco innym aktywnością niż oglądanie.
Z uwagi na fakt, że miejsce pracy to jednak nie klasztor; nie zamierzam rezygnować z rozrywek. Technicznie biegły nie jestem, ale cenię jakość. Będę wdzięczny za podpowiedzi dotyczące tego co mam zrobić by na 32 calówce DVD wyglądało nieco lepiej niźli bieda SD i tyle. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuję.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

08-09-2020, 12:25
Blu-ray to BD (Blu-ray Disc). Na G. nie zwracaj uwagi, przypieprza się do nowicjuszy, choć sam kiedyś pisał BR.

Do telewizora max. 32 cale nie potrzebujesz odtwarzacza 4K, bo różnicy w rozdzielczości między 4K, a full HD nie dostrzeżesz nawet siedząc z nosem przy ekranie. Bierz cokolwiek Imho, ten drugi Samsung, do którego link wrzuciłeś seems fine.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

08-09-2020, 12:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2020, 13:08 przez prodarek.)
Masz jeszcze Sony UBP-X700 .

Ale jeśli chcesz fajnie zbudowany masywny odtwarzacz to idź w x800m2 bardzo fajny klocek.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

08-09-2020, 13:22
Tak jak mówią koledzy, nie wydaje mi się, by jakikolwiek upscaling specjalnie zmienił tutaj postać rzeczy. Zresztą jeśli nie jesteś zbyt rozpieszczony, to porządne DVD na telewizorze 32 cale wygląda całkiem nieźle z odległości 3 - 4 metrów. Wink Dość często zdarza mi się tak oglądać filmy, które nie mają lepszych wydań i nie mogę narzekać (ale jak już gdzieś kiedyś wspominałem, jestem fanem kina polskiego, w związku z czym nie mogę zbytnio wybrzydzać jeśli chodzi o jakość wydań Smile ).

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

08-09-2020, 13:23
A i bym zapomniał x800m2 ma tryb "BRAVIA Mode" podobno z TV Sony działa do zajebiście.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

08-09-2020, 14:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2020, 14:03 przez Gieferg.)
Cytat:Drogi Giefergu; BR to Blu Ray, a że spektrum tego forum jest wąskie...
Skrót od Blu-ray Disc to BD.

Cytat:Przepraszam, że w salonie nie umieszczę sobie 55-60 calowego telewizora w rozdzielczości 4k lub 8K.
No tak, bo jak wiadomo między 32 a 55 calami nie ma żadnych opcji pośrednich.

Cytat:Będę wdzięczny za podpowiedzi dotyczące tego co mam zrobić by na 32 calówce DVD wyglądało nieco lepiej niźli bieda SD i tyle.
a) siądź dalej od telewizora
b) zatrudnij czarodzieja

Cytat:Technicznie biegły nie jestem, ale cenię jakość.
DVD albo jakośc, wybór nalezy do ciebie Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

08-09-2020, 14:13
(08-09-2020, 12:16)Razim napisał(a):  będę się oddawać nieco innym aktywnością niż oglądanie

Jeśli naprawdę zamierzasz pisać książkę i będziesz sadził takie babole jw., to nie wróżę Ci sukcesu, sorry.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

08-09-2020, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2020, 14:24 przez Nfsfan83.)
Razim - ciśnij używkę max 700 zł, ja bym polecił na Sony KDL-32W705C, mam z tej serii 40 cali na VA i sobie chwalę.

Odpowiedz
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku