22-09-2020, 17:42
Ktoś zorientowany w sprawie DVD może napisze czy w Polsce coś kiedyś wyszło od Ozu na tym nośniku.
Moje pytanie dotyczy wydań zagranicznych na BD - za wiele tego nie ma, ale coś tam wyszło od BFI Video, Criteriona i innych dystrybutorów - co z tego byście polecili pod względem jakości obrazu i dźwięku żeby nie było zgrzytania zębami podczas seansu. Pytam bo do sporej części z nich nawet screeny ciężko znaleźć.
Czy niedawny remaster BD Tokyo Story od BFI daje radę ? Ktoś coś wie ?
Moje pytanie dotyczy wydań zagranicznych na BD - za wiele tego nie ma, ale coś tam wyszło od BFI Video, Criteriona i innych dystrybutorów - co z tego byście polecili pod względem jakości obrazu i dźwięku żeby nie było zgrzytania zębami podczas seansu. Pytam bo do sporej części z nich nawet screeny ciężko znaleźć.
Czy niedawny remaster BD Tokyo Story od BFI daje radę ? Ktoś coś wie ?

![[Obrazek: 5ghl2Ud7qzHB.jpg]](https://sklep.gutekfilm.pl/uploads/5ghl2Ud7qzHB.jpg)

Konsensus jest chyba jednak taki, że ten remaster jest lepszy od wydania Criteriona (a na pewno jest lepszy od starego BFI). "Smak ryżu..." jest chyba identyczny z niedawnym wydaniem Criteriona. Jeśli chodzi o starsze wydania, główne tytuły to dość stare mastery, ale na moje oko prezentują się bardzo ładnie, mają porządne ziarno i (w wypadku barwnych filmów) dość neutralne, ciepławe kolory. Trochę screenów można znaleźć na DVDBeaver. "Późna wiosna" i "Wczesne lato" mają czasami trochę rysek i miejscami nieustabilizowany obraz, ale poza końcówką tego drugiego filmu zupełnie mi to nie przeszkadzało. "Dryfujące trzciny" są utrzymane w bardziej niebieskawej kolorystyce, jak zresztą przystało na film realizowany na AgfaColorze (screeny na Blu-ray.com). Dodatkowe filmy z wydań BFI są przeważnie w SD i w jakości niezachwycającej, ale przypuszczam, że z większości niewiele więcej da się wyciągnąć.
i mam nadzieję, że udało mi się to powyżej nieco usystematyzować. Jako że wspomniałeś, że ciężko znaleźć screeny, to wrzucam poniżej linki, żeby można było się zorientować, o czym mówię: