Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Obcy - seria

Strony (51): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 51 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

18-12-2020, 21:45
(18-12-2020, 21:01)Nfsfan83 napisał(a):  oglądam np na Polsacie i widzę ta scana nie ten kolor tamta też, mam w pamięci wszystko.
Masz w pamięci wydania które pod każdym względem są chujnią, tylko dlatego że wryłeś je sobie w mózgownicę i świata poza nimi nie widzisz nie oznacza, że z remasterami jest coś nie tak. Im szybciej to zrozumiesz tym lepiej.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

21-12-2020, 09:52
(18-12-2020, 20:28)Juby napisał(a):  Wiesz skąd wiem, że nie masz pojęcia o czym piszesz? Bo nie starasz się zrozumieć tego, co ludzie tutaj do ciebie piszą. Ale, jako że jak Charles Xavier zawsze mam nadzieję, postaram cię to wytłumaczyć raz jeszcze, jak 3-latkowi.
(18-12-2020, 21:01)Nfsfan83 napisał(a):  #Juby oglądam np na Polsacie i widzę ta scana nie ten kolor tamta też, mam w pamięci wszystko. Na innych też łapię się na tym, T2 na tvn jak leciał.

Oczywiście włączam na ZIMNE kolory, wchodzę w regulację RGB a i tak jak ustawię jedną scenę ok to inna już do dupy. Ale faktycznie lekko pomaga redukcja zielonego.

Jednak przypadek nieuleczalny. Nic nie rozumie i nie próbuje zrozumieć. Smile

Jeśli nie oglądasz telewizji w trybie Kino (a nikt nie ogląda), to zmiana kolorów na zimne nie odda tego, o czym pisałem.

(18-12-2020, 21:01)Nfsfan83 napisał(a):  To, że Cameron ma obecnie ujowe spojrzenie na kolory to wiemy już wszyscy

To nie Cameron, tylko ty. Udowadniasz to każdym swoim postem w tym wątku.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

21-12-2020, 11:19
(21-12-2020, 09:52)Juby napisał(a):  Jeśli nie oglądasz telewizji w trybie Kino (a nikt nie ogląda)
Obstawiam, że bardzo dużo osób jednak ogląda telewizję w trybie kino, co jest zresztą jak najbardziej słuszne. Skoro w zdecydowanej większości wyświetlaczy to właśnie ten tryb jest najbliższy referencji, to w jakim celu ktoś miałby go zmieniać w zależności od źródła sygnału?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

21-12-2020, 12:25
No nie wiem, ja zmieniam. Telewizji nie oglądam na trybie Kino i w sumie nie znam nikogo kto tak robi. W domu rodzinnym mam trzy telewizory i tryb Kino ustawiony jest tylko pod HDMI/odtwarzacze Blu-ray, u mnie tak samo. Gdzie nie idę, każdy zawsze ma telewizję na ustawieniach standardowych, a tylko jak ma oglądać mecz/skoki, czy coś w tym stylu, to zmienia tryb na sportowy/piłkę, a w przypadku filmów Kino.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

21-12-2020, 12:30
@Mr.Hankey
Ja oglądam właśnie w tym trybie, bo porządne wyświetlacze w nim właśnie najmniej dokładają od siebie i obraz jest najbliższy temu, jaki da się uzyskać po kalibracji. Z moich obserwacji wynika jednak, że wiele osób tak nie ogląda ponieważ odbierają taki obraz jako przygaszony i mało  "kolorowy". Częściej użytkownicy włączaczaja jakiś tryb "żywy", czy "dynamiczny" z podbitym kontrastem, który dodatkowo też jest w trybie dynamicznym. Dlaczego tak się dzieje? Myślę, że takie ustawienia najbardziej przypominają tryb demo (lub tzw. sklepowy) w którym świecą wyświetlacze w salonach i ludzie przyjmują, że tak jest właśnie ok, że to natywny tryb dla TV. Jeżeli w takim właśnie trybie ogląda się stare DVD i potem i porównuje potem z obrazem nowych remesterów na BD, to skutki są właśnie takie, jak widać. Nfsfan83 zapamiętał sobie, że czerwienie są takie nienaturalnie żywe (bo w takim trybie DVD ma przesterowane kolory jak stareńki VHS) i tak to ma wyglądać. Jak się potem daje w tym trybie obraz BD (nawet BD-ripy z których porównanie, mam wrażenie, czerpie Nfsfan83) to jest przegięcie w druga stronę - obraz przygaszony, bardzo widoczny teal. Ja mogę sobie te wszystkie wydania tutaj przytaczane porównywać na DVD czy BD i nie widzę takich różnic jak na tych filmikach z YT. Obraz Z BD jest kolorystycznie zawsze lepiej ogarnięty, dopasowany do klimatu filmu, a nie możliwości technologii. Na "Aliens" to widać w szczególności. DVD wygląda po prostu bardzo słabo, nawet w porównaniu z innymi filmami wydawanymi w tamtym czasie. To jest DVD9 z długim filmem i pokaźną liczbą dodatków. Jest źle i koniec.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-12-2020, 12:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2020, 12:59 przez Gieferg.)
Cytat:Gdzie nie idę, każdy zawsze ma telewizję na ustawieniach standardowych, a tylko jak ma oglądać mecz/skoki, czy coś w tym stylu, to zmienia tryb na sportowy/piłkę, a w przypadku filmów Kino.
A ja gdzie nie idę to wszyscy wszystko oglądają na tych samych ustawieniach, często jeszcze z jakimiś upłynniaczami (których obecności często w ogóle nie są świadomi bo tak było na default i tak zostało) i DNRem (bo ziarno to zuo).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

21-12-2020, 13:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2020, 13:00 przez Juby.)
No w sumie.... Przesadziłem z tym każdy. Brat i kolega, którzy oglądają piłkę, zmieniają tryb, a rak zdecydowana większość ogląda na standard.

sebas +1 reputacji ode mnie.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

21-12-2020, 13:43
(21-12-2020, 12:25)Juby napisał(a):  No nie wiem, ja zmieniam.
A filmy czy seriale z telewizji też oglądasz w trybie innym niż te z płyty?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

21-12-2020, 14:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2020, 14:26 przez Juby.)
Owszem, już o tym pisałem.

Ale to nie temat o tym. Jeśli jest jakiś wątek o ustawieniach tv pod telewizję, tam możemy dalej dyskutować.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

21-12-2020, 14:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2020, 14:40 przez Nfsfan83.)
Sprawdzę te ustawienia KINO i kolor zimny ciekawe czy to da lepszy efekt, bo oglądam na własny. A dajciecie kolor żywy? u mnie ŻYWY nawet jak zmniejszę kontrast (przeważnie na 50) to i tak na tym ŻYWY kolory oczy wypalają. Do tego od zawsze mam wyłączone wszystkie upłynniacze-polepszacze, ostrość na 50.

Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku