Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Lektor kontra napisy

Strony (11): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

Opcje tematu
Lektor kontra napisy
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

01-02-2021, 20:26
Dla mnie w zasadzie wybór jest prosty. Nie po to waliłem kasę na swoje kino by puszczać na nim zagłuszacza - tylko oryginał. Natomiast gdy oglądam jakiś film nagrany na dekoderze, to niejednokrotnie jest to wersja z lektorem, bo najczęściej oryginalnego audio i napisów nie ma.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

01-02-2021, 20:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2021, 20:47 przez prodarek.)
Niejednokrotnie materiały z tv to nowe mastery z lepszym audio niż nie jedno stare dvd 5.1, w mojej opinii większość audio z tv jest lepiej zrealizowanych niż lektor z płyt gdzie lektor zmiksiwany w centralny kanał brzmi bardzo źle bo jest zrobiony na odpi.... Także dobra ścieżka stereo z sat potrafi zagrać na prawdę fajnie.

A btw na Canal+ są ścieżki 5.1 z lektorem, a ścieżki stereo do zdarzają się i 384 kb/s.

[Obrazek: wxg4pcg.png]

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

01-02-2021, 20:49
Oglądanie filmu z lektorem to po prostu odmienna praktyka odbiorcza. Niektórzy lubią oglądać filmy na telewizorze, inni na ekranie projektora, jedni w ciemności, inni przy oświetleniu, jedni z lektorem, inni z napisami, a jeszcze inni w oryginale, itd. itd. Nie widzę powodu, by definiować jakieś ortodoksje w tym temacie. Myślę, że lektor może niekiedy stanowić jakąś wartość dodaną przy odbiorze filmu, chociażby w rzeczonym Pulp Fiction - bardzo fajnie oglądało mi się to z Knapikiem. Co prawda w większości wypadków oglądam z napisami, bo wydaje mi się, że przeważnie ten lektor dodaje jednak niewiele albo wręcz ujmuje - ale może też być inaczej. Czasem lubię sobie nawet zobaczyć jakiś polski film u babci na telewizorze kineskopowym - zdaję sobie sprawę, że to odległe od idealnych warunków, a tym bardziej od wizji reżysera (chyba że chodzi o film telewizyjny), ale tak zaczynało się moje zainteresowanie filmem i lubię od czasu do czasu do tego powrócić. Smile

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

03-02-2021, 23:02
(01-02-2021, 20:49)Pan Anatol napisał(a):  Oglądanie filmu z lektorem to po prostu odmienna praktyka odbiorcza. Niektórzy lubią oglądać filmy na telewizorze, inni na ekranie projektora, jedni w ciemności, inni przy oświetleniu, jedni z lektorem, inni z napisami, a jeszcze inni w oryginale, itd. itd. Nie widzę powodu, by definiować jakieś ortodoksje w tym temacie

Lektor pełni bardzo ważną rolę w odbiorze filmu czy serialu, i nieważne czy byłaby to animacja czy normalna produkcja aktorska. I mimo iż nie jest tym chcianym i jedynym ,,przedłużeniem" woli reżysera i całego sztabu pracującego nad daną produkcją, które to doświadczamy w danym dziele (napisy i oryginalny kanał dźwięku to zawsze dla kinematografii - w zależności od kraju, języka, kultury etc. - sądzę, najlepsze rozwiązanie, ponieważ kojarzące się z oryginalnością kina: z oglądaniem danego tytułu na sali kinowej), lektor (w tym przypadku polski) i tak jest piekielnie, ba, wręcz w ramy niepojęte, istotny, dla czerpania multum satysfakcji z rozrywki serialowo-filmowej w domowym zaciszu. Zresztą wielu z nas oglądanie czegokolwiek na poważnie - gdy zaczęło rozumieć się czym dany film czy serial przez nas oglądany jest, co i jak on/ono przedstawia - zaczęło, doświadczając jakiegoś tytułu w wersji z polskim lektorem: albo na kasecie VHS, albo poprzez któryś rodzimy kanał telewizyjny. Tomasz Borowiec, Maciej Gudowski, Marek Lelek i inni.... Na tych głosach się wychowałem; tak narodziły się moje: miłość i szacunek do tworów filmowo-serialowych.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

04-02-2021, 00:06
Czy mógłbyś przybliżyć sylwetkę Tomasza Borowca? Bo jakoś gościa nie kojarzę.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

04-02-2021, 10:00
Gafa nad gafą; toż to błąd przeze mnie popełniony niedorzeczny! Na Jawów śmigających po Galaktyce, jak na kafowym spidzie! Bo nie chodziło mi o Tomasza Borowca - był to bodaj zawodnik jakichś sztuk walki. To było zwykłe nieporozumienie i przejęzyczenie, gdyż w grę wchodzi jedno nazwisko: Piotr Borowiec - tuza polskiego głosu w filmach i serialach; ktoś kto próbkę swoich możliwości ukazywał we wszystkich możliwych gatunkach produkcji małego i dużego ekranu... Summa summarum oto głos Piotra Borowca:

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,586
Reputacja: 41

04-02-2021, 14:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2021, 14:05 przez Nfsfan83.)
Borowiec obecnie bardzo zamula, tak samo jak Olejniczak. Mój top "nie lubianych" Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

04-02-2021, 14:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2021, 14:27 przez Gieferg.)
Słyszał ktoś ostatnio Gudowskiego? Bo po tym jak brzmiał na Blu-ray Midway (autentycznie nie dało się słuchać) zacząłem się o niego martwić.

Za Borowcem nie przepadam, przejadł mi się, bo wszędzie go pełno, a i głos już nie ten co kiedyś.
Z tych co obecnie działają najlepsi chyba Łukomski i Popłonikowski (czytał nowego Rambo na Blu-ray), a Szydłowski chyba się jeszcze nieźle trzyma. Z tych nieco młodszych i mniej znanych Leszczyński mi w miarę podchodzi.

Olejniczak ogólnie spoko, ale nie słyszałem jak ostatnio czyta.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,586
Reputacja: 41

04-02-2021, 17:41
włącz tvp 99% filmów czyta, ale Dirty Dancing dali młodszego Gudowskiego Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

04-02-2021, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2021, 18:52 przez Gieferg.)
Może i czyta ale mi chodzi o konkretnie nowe nagrania z nim (z zeszłego roku na przykład).
I nie - nie włączę TVP Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku