Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Justice League (2017)

Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12

Opcje tematu
Justice League (2017)
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,606
Reputacja: 723

22-03-2021, 22:49
hdtvpolska radzi jak sobie zrobić 16:9 z 4:3.

[Obrazek: 3TtONnC.jpg]

[Obrazek: BL02E7Z.jpg]

Cytat:Jak widać trzeba wziąć poprawkę na spore zniekształcenie treści, ale jeśli rzeczywiście nie możemy znieść formatu 4:3, to na pewno jest to jakieś rozwiązanie! Nie utniemy w ten sposób niczego, a przecież o to ostatecznie Snyderowi chodziło.

Wklejam to tutaj bo trzeba korzystać z dobrych rad Wink

i jeszcze to przykuło mój wzrok.

Cytat:Inny świetnie znany wyznawca IMAXowego formatu – Christopher Nolan – odpowiada za kilka wielkich hitów, które także powstały częściowo w formacie IMAX. Tyle że w ich przypadku – a mowa chociażby o “Mrocznym Rycerzu” – kadry się przeplatają. Część jest prezentowana w formacie 16:9 (wycięte z IMAXowego 4:3), a część w kinowym 2,35:1. W ten sposób Nolan dba, by jego dzieła oglądało się w domu komfortowo.

Źródło: https://hdtvpolska.com/dlaczego-liga-sprawiedliwosci-zacka-snydera-powstala-w-formacie-43-w-tym-sporze-nie-ma-zwyciezcow-ale-pomozemy-wam-wybrac-oboz-i-ustawic-obraz/

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

22-03-2021, 22:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2021, 22:58 przez Gieferg.)
LOLz. Pogratulować głupoty.

Poza tym dużo lepiej mi się oglądało JL w 4:3 niż nolanowskie wydziwianie ze zmiennym AR.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,019
Reputacja: 74

23-03-2021, 00:35
To 4:3 jest koszmarne, ale rekomendowanie rozciągania i zniekształcenia obrazu do 16:9 jako poprawienia aspektu wizualnego jest jeszcze bardziej idiotyczne.

Z dwojga złego wybieram bramkę nr 3 i zmienne AR Nolana, którego praktycznie nie zauważam podczas seansu Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,622
Reputacja: 117

23-03-2021, 07:20
Ale zaraz, coś w tym jest - w ten sposób wszyscy wyglądają na jeszcze bardziej przypakowanych. Zack would approve.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,606
Reputacja: 723

23-03-2021, 09:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2021, 09:22 przez misfit.)
(23-03-2021, 00:35)pearlzfan napisał(a):  Z dwojga złego wybieram bramkę nr 3 i zmienne AR Nolana, którego praktycznie nie zauważam podczas seansu Smile

Zazdroszczę - serio Smile
TDK (czy np. ostatnie Mission Impossible) jeszcze jest dla mnie ok pod tym względem, ale TDKR, Interstellar i Tenet z kilkunastoma zmianami AR w ciągu dosłownie kilku minut to jest ponad moje siły niedostrzegania tego typu rzeczy. Do tego z częstą utratą skupienia podczas seansu.

Sęk jednak w tym, że narzekający na 4:3 w Justice League i preferujący 16:9 mogą stosunkowo prosto uzyskać upragniony cel używając do tego pilota od wyświetlacza (rady z całkowitym zniekształcaniem obrazu jednak radzę nie wykorzystywać w praktyce Big Grin ).
Nośnikożercy, którzy nie mogą zdzierżyć Nolanowego zmiennego AR już tak fajnie nie mają.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,019
Reputacja: 74

23-03-2021, 09:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2021, 10:16 przez pearlzfan.)
Snyder miał pewnie jakiś zamysł, żeby JL zrobić w 4:3. I ja to szanuję i rozumiem. Obejrzałem ten film w takim formacie, choć za nim nie przepadam, bo taki był pomysł autora. Dlatego nie rozumiem też prób zmieniania tego. To trochę jakby dodawać kolory do Sin City czy "poprawiać" dźwięk w Sound of Metal, bo się komuś taka forma nie podoba.

Inna sprawa, że nie znajduję uzasadnienia* dla takiej decyzji Snydera i przez to dla mnie ten zabieg to pusta wydmuszka, która w dodatku odziera obraz (z mnóstwem epickich zdjęć) z "filmowosci" (if you know what I meanWink ).

* jedyne jakie mi przychodzi do głowy i ma sens, to puszczanie filmu w IMAXach, jako główne źródło dystrybucji, ale z tego, co się orientuję to raczej nie ten case.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline truvneeck
Użytkownik
Liczba postów: 249
Reputacja: 12

23-03-2021, 10:30
Jedyne uzasadnienie to chęć wyświetlenia filmu na jak największym ekranie, czyli IMAX. I spoko, sporo filmów przygotowuje się pod IMAX. Sęk w tym, że przy normalnej dystrybucji kinowej taką wersję i tak przycięto by do 1.85:1 lub coś około i 95% widowni nigdy nie zobaczyłaby filmu w takim (IMAXowym) formacie.
Z jednej strony zwycięstwo autorskiej wizji, z drugiej niezrozumiały krok pod prąd tendencji, żeby widzowi sprawić kinowe (nie Imaxowe) wrażenia w domu. Nie każdy ma kino domowe i ekran tak duży, jak @pred, a dopiero kiedy obraz jest tak duży, że "twarzą wchodzisz w kadr", AR przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,205
Reputacja: 278

23-03-2021, 10:51
Odpisałem temu inteligentowi z hdtvpolska który twierdzi "Nie widzę żadnego powodu by zmniejszać mi telewizor czy ekran projektora o kilkanaście procent."

Mierzwiak napisał(a):Uwaga, ciekawostka: na ekranie o proporcjach 16:9 film w formacie 2,35:1 zajmuje około 75,7% powierzchni, a w formacie 4:3 - 75%. Magia.

Nakręcone w ultra szerokim 2,76:1 Ben Hur czy Hateful Eight z kolei zajmują jeszcze mniej, bo 64,5% ekranu. Nie przypominam sobie narzekania, że Tarantino odkopał debilny (sic!) format z 1959 roku.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,816
Reputacja: 141

23-03-2021, 15:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2021, 15:15 przez pred895.)
(19-03-2021, 20:13)Mierzwiak napisał(a):  Właśnie oglądam sobie niektóre sceny w wersji 4K Dolby Vision, nawet nie pytajcie jak to wygląda <3

Racja, przed chwilą odpaliłem wersje z HDR, bo mój Tv nie ma DV a mimo to jest obłędnie... Nowa chłodna kolorystyka i charakterystyczne Snyderowskie ziarno kapitalnie błyszczą w tym formacie. Początek z Supciem i jazda konno przez lodowiec opad szczęki.

Przykładowe opcje zoomu na Oppo:
[Obrazek: 7c5c2a1372951671.jpg] [Obrazek: 67aab41372951673.jpg] [Obrazek: 48f9321372951676.jpg] [Obrazek: b225ec1372951677.jpg] [Obrazek: 6fe1161372951681.jpg]

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Jadzwig
Nowy użytkownik
Liczba postów: 22
Reputacja: 0

05-01-2022, 23:33
Ustalmy kilka rzeczy
Jedyne dobre kino bohaterskie od DC to Watchmen (ale nie serial)
oraz Batman od Nollana

Natomiast wersja Snydera i wersja klasyczna, to dwa różne filmy - z przewagą na korzyść Snydera

Odpowiedz
Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku