Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › O stronie i forum
1 2 Dalej »

Nowa odsłona Filmożerców - opinie i komentarze

Strony (51): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 ... 51 Dalej »

Opcje tematu
Nowa odsłona Filmożerców - opinie i komentarze
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

25-03-2021, 09:27
Naprawione.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

02-09-2021, 19:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2021, 19:50 przez Marioo.)
Nie chcę się czepiać, ale skala zjawiska z dnia na dzień się nasila. Otóż jakość pisanych newsów na stronie głównej od jakiegoś czasu osiąga zatrważająco niski poziom. Pomijam fakt, że większość jest o niczym i byle więcej (clickbait?). Nie czytam wszystkich, ale praktycznie każdy, który czytam, zawiera rażące błędy. Posłużmy się przykładem z dzisiejszego dnia, nawet nie całego, ale powiedzmy od godz. 16:00. Takie wyświetlają mi się newsy:

No i weźmy news o Moonfall, a tam coś takiego (zaznaczony tekst):

Dwa razy o tym samym i praktycznie słowo w słowo tak samo, no ale może ktoś by za pierwszym razem nie zatrybił...

Idźmy dalej, news - Timothée Chalamet kontra Josh Brolin w nowym fragmencie „Diuny” (podkreślone słowa):

Skoro dało się napisać "wydłużającej" i "umożliwiającej" to czemu nie napisać "wpływającej"?
Nie lepiej brzmi: "spotykają" i "poprowadzić"?

Idźmy dalej, news - Ruszamy na nową przygodę fantasy. Pierwszy zwiastun serialu „Koło czasu” (zaznaczony tekst):

Tu chyba nie trzeba nic dodawać.

Praktycznie połowa newsów, które mi się wyświetliły, zawiera takie babole, a to są tylko z kilku godzin, więc nie chcę wiedzieć ile by wyszło takich kwiatków z całego dnia. Mogłoby braknąć skali.
I tak jest codziennie, a czytam bardzo wybiórczo i bez wysiłku zauważam ten problem.

Ktoś w ogóle czyta to przed publikacją, istnieje jakaś namiastka korekty?
(pozdrowienia dla Darasa, który zainspirował mnie do użycia słowa "namiastka"  Wink )

Na forum to jeszcze jakoś przejdzie, ale chcąc uchodzić za poważny portal (chyba, że nie chcecie?), takie coś nie ma prawa mieć miejsca.

Ok, wiem, że moje gorzkie żale nic nie zmienią, ale chciałem trochę pobiadolić, bo może jeszcze kogoś to wprawia w konsternację i nie jestem sam Tongue

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

02-09-2021, 19:41
Korekta istnieje, ale rzeczywiście dotyczy przede wszystkim artykułów i recenzji. W przypadku newsów nie zawsze jest na nią czas. Dzięki za zwrócenie uwagi na problem, na pewno postaramy się to poprawić.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-09-2021, 21:58
Dodam jeszcze, że z tłumaczeniami angielskich newsów też różnie bywa. Ostatnio był tego przykład, ale już wyleciało mi z głowy co to było.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

03-09-2021, 01:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2021, 01:50 przez Glaeken.)
(02-09-2021, 19:41)Mateusz napisał(a):  W przypadku newsów nie zawsze jest na nią czas.
A kto was pogania?
Nie wiem dlaczego macie podejście jak najszybciej napisać (a raczej przetłumaczyć/skopiować) newsa skoro na innych serwisach już jest i to znacznie lepszej jakości?

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline truvneeck
Użytkownik
Liczba postów: 249
Reputacja: 12

03-09-2021, 06:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2021, 06:44 przez truvneeck.)
(03-09-2021, 01:49)Glaeken napisał(a):  A kto was pogania?

No właśnie Ty, który klikasz newsa gdzie indziej, zamiast tu. No chyba że czytasz o tym samym w kilku różnych miejscach za każdym razem. Dziennikarstwo już od dawna nie opiera się na rzetelności itd. tylko na szybkości przekazu. Kliki się liczą, kto pierwszy i bardziej "zwykrzyknikowany" tym lepszy. Stąd pośpiech. A że tak spytam ile osób liczy redakcja? Bo z tego co widzę na codzień, to wszystko trzaska jeden Mateusz, cud że ogarnia tyle, ile ogarnia.

Ja z przekory napiszę, że z jakością nie jest wcale tak źle. Są większe serwisy (nie powiem, że chodzi o były hatak, chociaż o Na ekranie mi chodzi), gdzie błędów jest w newsach od groma, zaczynając od literówek, przez błędy składniowe, potoczny język, na merytorycznych skończywszy. W dodatku nie zawsze chce im się poprawiać, nawet jak wytykane są przez czytelników. Tamta redakcja to kilka(naście?) osób, a w sumie mają słownie: dwóch ludzi, którzy piszą tam Teksty i Recenzje z dużej litery, reszta to poziom podstawówki, łącznie z naczelnym (!).

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

03-09-2021, 07:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2021, 07:35 przez Glaeken.)
(03-09-2021, 06:42)truvneeck napisał(a):  
(03-09-2021, 01:49)Glaeken napisał(a):  A kto was pogania?
No właśnie Ty, który klikasz newsa gdzie indziej, zamiast tu.
A po co mi pośrednik który przememła newsa na swoją modłę jeszcze i z błędami skoro mogę poczytać u źródła lub w serwisie który akurat lubię bo się zna na tym o czym pisze i w dodatku pisze dobrze.
(03-09-2021, 06:42)truvneeck napisał(a):  Dziennikarstwo już od dawna nie opiera się na rzetelności itd. tylko na szybkości przekazu. Kliki się liczą, kto pierwszy i bardziej "zwykrzyknikowany" tym lepszy.
To szkoła sprzed ponad 10lat. Obecnie w sieci jest tyle szybkich i bardzo często nierzetelnych serwisów, że liczy się treść unikatowa bądź specjalistyczna/niszowa bo tylko taka się wyróżnia na tle wszechobecnego medialnego szumu. Do takiej to się nawet wraca po latach.
(03-09-2021, 06:42)truvneeck napisał(a):  Stąd pośpiech.
Chyba nie doczytałeś mojego posta powyżej więc go przeformułuję: po co się spieszyć skoro już jesteś mocno spóźniony? Wink

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-09-2021, 08:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2021, 08:01 przez Mierzwiak.)
(03-09-2021, 07:31)Glaeken napisał(a):  To szkoła sprzed ponad 10lat. Obecnie w sieci jest tyle szybkich i bardzo często nierzetelnych serwisów, że liczy się treść unikatowa bądź specjalistyczna/niszowa bo tylko taka się wyróżnia na tle wszechobecnego medialnego szumu. Do takiej to się nawet wraca po latach.
O, to.

Ja też nie rozumiem po co kopiować zagraniczne newsy, tym bardziej że jest ich tyle, że wchodząc tu nie do końca wiadomo o czym ta strona ma być.

Z jednej strony mamy więc informacje o promocjach, nadchodzących wydaniach czy recenzje, a z drugiej - właśnie zauważyłem - newsa o tym, że Hilary Duff wrzuciła na instagram nowe zdjęcie z planu "How I Met Your Father". Dramat Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline truvneeck
Użytkownik
Liczba postów: 249
Reputacja: 12

03-09-2021, 08:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2021, 08:13 przez truvneeck.)
@Glaeken Nie każdy robi sobie śniadaniową prasówkę z zagranicznych portali, żeby potem czytać to samo na polskich i robić sobie porównania. Masz na to czas, Twoja sprawa. Stawiam orzechy, że większość czytelników opiera się na tym co piszą w polskich mediach, bo nie mają czasu albo chęci śledzić ileś tam zachodnich portali. Inna sprawa, że tam się też spieszą z publikacją, korzystają wręcz z Twittera, żeby było szybciej, więc i brak rzetelności wcale im nie doskwiera! ;p
Jeśli uważasz, że trend przez te 10 lat się zmienił, to chyba tylko w stronę pogłębienia. Połowa z tych doniesień to plotki i domysły, jaka wiedza specjalistyczna jest potrzebna, żeby o tym pisać? Tudzież jaki specjalistyczny portal opisuje ploty z Twittera? Dla równowagi masz tutaj weekendowe sprawozdania z tygodniowych premier oraz zapowiedzi na nośnikach, gdzie indziej o tym piszą?

@Mierzwiak Naprawdę wierzysz, że strona utrzymalaby się gdyby pisano tu tylko o promocjach (codzienne świetne okazje w tyylu sklepach...) i wydaniach płytowych (co dzień jak grzybów po deszczu!)..?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-09-2021, 08:38
(03-09-2021, 08:13)truvneeck napisał(a):  @Mierzwiak Naprawdę wierzysz, że strona utrzymalaby się gdyby pisano tu tylko o promocjach (codzienne świetne okazje w tyylu sklepach...) i wydaniach płytowych (co dzień jak grzybów po deszczu!)..?
Nie sądzę, ale też nie sądzę by jedynym wyjściem były takie bzdurne newsy o niczym.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 ... 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku