Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Słuchawki do TV

Strony (19): « Wstecz 1 ... 15 16 17 18 19 Dalej »

Opcje tematu
Słuchawki do TV
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

17-11-2021, 09:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2021, 09:37 przez prodarek.)
(16-11-2021, 22:44)Daras napisał(a):  Skąd mogą brać się różnice w odsłuchu pomiędzy AUX a USB?
Jak to skąd z technologicznego punktu widzenia usb jest w stanie przesłać "nieograniczone" informacje dane jednym cienkim kablem, aux w tym przypadku to zwykły analog dwóch kanałów.
Przecież sebas na każdym kroku w teście pisze że aux to sygnał stereo i dokonywana jest symulacja 3D.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

17-11-2021, 10:55
Co prawda prodarek już jedną z kwestii wyjaśnił, ale w ramach uzupełnienia dodam coś od siebie.

(16-11-2021, 22:44)Daras napisał(a):  Moje słuchawki Sony MDR HW700DS reprodukują cyfrowy dźwięk przestrzenny ze źródła np. 7.1., jeśli taką płytkę zechcemy zapuścić. Zatem nie chodzi tu o symulację 3D w rozumieniu: urządzenie dostaje sygnał 2.1 i przerabia to na 7.1 za pomocą np. Pro Logic (choć taka możliwość opcjonalnie istnieje). Jak sprawa dokładnie wygląda w przypadku  Mobius w kontekście AUX?
Mobiusy generują wirtualny dźwięk przestrzenny przykładowo z sygnału stereo, czyli tego co dostaną po AUX, USB w trybie stereo i Bluetooth .  Jest to dźwięk "wirtualny", bo fizycznie Mobiusy maja po jednym przetworniku na słuchawkę (Twoje Sony zresztą też). Czyli sygnał stereo przerabiany jest na 7.1 za pomocą algorytmów DSP - Waves nx - które to są dostępne na rynku jako przykładowo pluginy, które można podpiąć pod programy do odtwarzania filmów na PC (link). Niewykluczone, że algorytmy te działają podobnie jak te z ProLogic właśnie.
Oprogramowanie słuchawek z tego wytworzonego (a właściwie wyliczonego) sygnału 7.1 tworzy sobie wirtualną scenę z wirtualnymi głośnikami i to jest następnie podawane na wzmacniacz. Wejście AUX to normalny 4-polowy minijack 3.5mm, to klasyczne, analogowe wejście stereo, tutaj nie może być nic ponad stereo lub downmix do dwóch kanałów z dowolnego systemu dźwięku przestrzennego jak DD lub DTS. Jak Twoje Sony dostaną po HDMI albo Toslink downmix DD do 2.0 to zrobią dokładnie to samo.
W Mobiusach tryb 3D rozumiany jest jako dźwięk przestrzenny. Jest generowany z dowolnego sygnału wejściowego (byle nie 96kHz, w przypadku sygnału cyfrowego). Tutaj DSP zawsze działa, bo nie ma innego wyjścia. Musi sygnał 7.1 (wyliczony, bądź dostarczony po USB) upchnąć z powrotem do dwóch kanałów, bo każdy nausznik ma jeden przetwornik. Twoje Sony robią to samo, ale u nich scena jest 9.1.

(16-11-2021, 22:44)Daras napisał(a):  Skąd mogą brać się różnice w odsłuchu pomiędzy AUX a USB? Może AUX stanowi symulację 3D, natomiast opcja USB jest reprodukcją dźwięku przestrzennego stricte (lub „stricte”, aby ktoś się nie czepiał)?
AUX to zawsze stereo/downmix do 2.0. Trzeba to przerobić na cyfrę przed obróbką DSP, a więc jakaś utrata jakości może być. To po pierwsze. Po drugie, na USB masz możliwość przesłania do Mobiusów rozkodowanego (czyli PCM) dźwięku aż do 8 kanałów. Inaczej rzecz ujmując rozkodowany DD, DTS, TrueHD... (choć support twierdzi, że zakodowany bitstream DD i DTS też będzie przyjęty). W takiej sytuacji, gdy włączasz 3D, to algorytmy DSP nie muszą sobie wyłuskiwać kanału centralnego, czy tylnych, tak jak to się dzieje gdy źródłem jest sygnał stereo. Tu mają wszystko gotowe, precyzyjnie pooddzielane. Pozostaje jedynie utworzyć "wirtualną scenę". Dlatego przykładowo dialogi są bardziej precyzyjne - bo były selektywnie wysłane do Mobiusów jako kanał centralny i DSP nie musiało ich wycinać z sygnału stereo (tak jak to jest robione w ProLogic przykładowo). Podobnie ma się sprawa z kanałami surround.
W Mobiusach włączenie 3D to jest właśnie uruchomienie dźwięku przestrzennego. Jak im wyślesz po USB rozkodowany 7.1, ale nie włączysz 3D , to robią z tego downmix do 2.0 (chociaż troszkę lepiej brzmiący niż stereo).
Z funkcjonalnego punktu widzenia Mobiusy z podanym po USB 7.1 odpowiadają Twoim Sony. Różnica jest taka, że Sony mają zewnętrzny dekoder sprzętowy dla DD, DTS, ale i ich wersji HD. Mobiusy muszą dostać rozkodowane wielokanałowe audio HD.

W mobiusach
(16-11-2021, 22:44)Daras napisał(a):  Ciekawym z jakiego systemu dźwięku przestrzennego skorzystał producent Mobiusów? Wygląda na to, że opracowali własny (?).
To system nx, od firmy Waves. Podałem link wcześniej. Wygląda jednak, że wersja bezpośrednio od producenta ma większe możliwości customizacji.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

17-11-2021, 14:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2021, 14:38 przez Daras.)
Sebas napisał:
(…)
Niewykluczone, że algorytmy te działają podobnie jak te z ProLogic właśnie.

Też tak pomyślałem, co poniekąd wynika ze sposobu sformułowania mojego pytania. Cool

Sebas napisał:
Jak Twoje Sony dostaną po HDMI albo Toslink downmix DD do 2.0 to zrobią dokładnie to samo.

Ano tak.

Sebas napisał:
W takiej sytuacji, gdy włączasz 3D, to algorytmy DSP nie muszą sobie wyłuskiwać kanału centralnego, czy tylnych, tak jak to się dzieje gdy źródłem jest sygnał stereo. Tu mają wszystko gotowe, precyzyjnie pooddzielane.

Tego również się domyślałem i wychodzi na to, że zadając pytanie sam sobie na nie sam odpowiedziałem.

Dzięki. Dla mnie wszystko jasne.

Sebas, Prodarek – moje wątpliwości wynikały z braku wiedzy dotyczącej USB. Nie mam pojęcia o właściwościach tego gniazda gdyż prawie nigdy z niego nie korzystam (może za wyjątkiem kopiowania dokumentów).

Sebas napisał:
...To system nx...

OK. To mi jakoś umknęło. Może z powodu powodu późnej godziny.
Zatem mamy co najmniej cztery systemy dźwięku przestrzennego na słuchawki.

P.S. 1
Pytanie raczej bez sensu, ale ponoć nie ma tych głupich. Czy jest jakiś sposób podpięcia słuchawek do odtwarzacza stacjonarnego (pomijając AUX i przejściówki)?

P.S. 2
Sebas, sugeruję założenie nowego wątku i wklejenie do niego artykułu. Pod nim można by umieścić link do tutejszych komentarzy oraz dyskusji. Tu Twoja praca zostanie „zasypana” kolejnymi postami i „przepadnie”. A szkoda.

EDIT:
W Sony funkcji 3D (w dużym przybliżeniu) odpowiada tryb Cinema, jednak nie pamiętam detali swoich wielogodzinnych testów. Kurna, najczęściej sporządzam notatki a tym razem zaniechałem.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

17-11-2021, 15:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2021, 15:09 przez prodarek.)
(17-11-2021, 14:38)Daras napisał(a):  Czy jest jakiś sposób podpięcia słuchawek do odtwarzacza stacjonarnego (pomijając AUX i przejściówki)?
W odtwarzaczach uhd sony i soundbarach jest BT z LDAC także można skorzystać z tego połączenia bezprzewodowego co da świetną jakość.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

17-11-2021, 20:02
(17-11-2021, 14:38)Daras napisał(a):  Pytanie raczej bez sensu, ale ponoć nie ma tych głupich. Czy jest jakiś sposób podpięcia słuchawek do odtwarzacza stacjonarnego (pomijając AUX i przejściówki)?
Jeżeli do odtwarzaczy stacjonarnych zaliczysz także "plikowce" jak NVIDIA Shield, to masz oczywiście dostępne jeszcze USB. Nie znam natomiast odtwarzacza BD, który by obsłużył zewnętrzny DAC po USB.

(17-11-2021, 15:08)prodarek napisał(a):  jest BT z LDAC także można skorzystać z tego połączenia bezprzewodowego co da świetną jakość.
Niestety nie zawsze jest stabilna. Mobiusy połączone z Samsungiem Galaxy S20FE, przy ręcznie wybranym, maksymalnym dla LDAC bitrate na poziomie 909kbps potrafiły utrzymać stabilne łącze na dystansie 2-3 metrów. Z NIVIDIą Shield Pro, przy takich samych nastawach jakości, dźwięk rwie się niemiłosiernie już na dystansie niespełna jednego metra. Przy bitrate adaptacyjnym lub wymuszonym do 600kbps, jest już w porządku nawet przy 5-6metrach. Trzeba o tym pamiętać. Wygląda na to, że transcivery BT mogą mieć znacząco różną moc i anteny.
Co do jakość samego LDAC, to zgodzę się z prodarkiem. Nawet przy 600kbps jest całkiem fajnie i do seansów filmowych wystarczy.

(17-11-2021, 14:38)Daras napisał(a):  Sebas, sugeruję założenie nowego wątku i wklejenie do niego artykułu. Pod nim można by umieścić link do tutejszych komentarzy oraz dyskusji.
No nie wiem. Nie odbiegliśmy od tematyki tego wątku. Jeżeli już zakładać nowy, to przenieść wszystko od opisu Mobiusów zaczynając, do ostatniego postu. Nic nie przerwało tej dyskusji... Mogę założyć nowy wątek, ale ma to sens jeżeli potem ktoś przeniesie posty. W niniejszym wątku natomiast można by dać link do wątku nowego z "Mobiusami".

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,832
Reputacja: 84

03-04-2022, 09:02
Znowu zepsuły mi się słuchawki Creative Aurvana Live, w tym samym miejscu co w poprzednim egzemplarzu. Znalazłem jakieś poradniki jak to naprawić, ale nie wiem czy dam radę. Ktoś może mi polecić nauszne, zamknięte słuchawki głównie do gier, jakieś trwałe, tak gdzieś do 500 zł.
Znalazłem ISK HD9999, widzę że mają inną konstrukcję niż tamte, to może się nie uszkodzą.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

03-04-2022, 13:58
Superluxy są spoko

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak

04-04-2022, 09:21
W sumie to nie muszą być słuchawki do gier, tylko ja je używałem głównie do gier.
W necie z podobnych słuchawek lub z propozycji co po CAL! to znalazłem takie:
Audio-Technica ATH-M50X
Beyerdynamic DT770 PRO 250 Ohm
Beyerdynamic DT990 Pro 250 Ohm półotwarte
BLON BossHifi B8 HiFi (na aliexpress)
Są trochę droższe ponad te 500 zł, ale może warto tyle wydać, skoro mają podobne brzmienie do tamtych.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

04-04-2022, 12:06
(03-04-2022, 09:02)piti198 napisał(a):  Znowu zepsuły mi się słuchawki Creative Aurvana Live,[...]
Też mam Aurvany. W którym miejscu ci się popsuły i jaki masz model?

Powoli przymierzam się so kupna słuchawek wireless z założeniem, że będę na nich grał także na PS5 i z tego co czytałem na dzień dzisiejszy mój wybór padłby na HyperX.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak

04-04-2022, 13:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2022, 13:49 przez piti198.)
Ułamał się element łączący lewą słuchawkę z pałąkiem. Z tego co czytałem to standardowe uszkodzenie w tym modelu. Zresztą mnie się to zrobiło już w 2 egzemplarzu tych słuchawek, bo wcześniej miałem takie same. Nie wiem o co Ci chodzi odnośnie modelu. One się tak nazywały: Creative Aurvana Live!. Może Ci chodzi o rok produkcji, ale to nie mam pojęcia.
Właśnie chciałem kupić jakieś słuchawki z myślą o PS5, ale w sumie to nie muszą być dedykowane do gier, muzyki też kiedyś na tych moich słuchałem. W sumie to chodzi mi bardziej o podobne brzmienie i żeby były w miarę trwałe.
Znalazłem takie słuchawki bezprzewodowe: https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-z-redukcja-szumow/audio-technica-ath-anc700bt-czarny.html, ale nie wiem czy da się je podłączyć do konsoli.
Zresztą ja gram offline, czyli odpadają jakieś CSy, BFy itp. Z gier on-line to grałem z rok temu w Fallouta 76, ale już mi się trochę znudził.

Odpowiedz
Strony (19): « Wstecz 1 ... 15 16 17 18 19 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku