Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach

Strony (19): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 19 Dalej »

Opcje tematu
Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach
Online fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

22-10-2021, 08:10
(20-10-2021, 07:09)Wolfman napisał(a):  Skoro nie remaster to te same płytki
Tak, niestety. Ponieważ jednak na tym forum prym wiodą "wydaniożercy" a wiele osób preferuje steelbooki, to może to być dla nich interesująca propozycja.

Jak to wygląda w środku (6-7 BD w każdym steelbooku, po 3-4 na każdym skrzydle). Niestety brak spisu odcinków.
https://blog.trekcore.com/2021/10/new-star-trek-the-original-series-blu-ray-steelbooks-arrive/

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

30-10-2021, 21:30
Słabo to wydali, kiepskie kolory i nędzny tani karton.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

05-11-2021, 13:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2021, 13:51 przez Glaeken.)
(22-10-2021, 08:10)fire_caves napisał(a):  Tak, niestety. Ponieważ jednak na tym forum prym wiodą "wydaniożercy" a wiele osób preferuje steelbooki, to może to być dla nich interesująca propozycja.
Hm... szału nie ma. Taki znany klasyk sci-fi powinien być wydany w 4K, tym bardziej, że niedawno na ten format zawitały kinówki z Kirkiem-Shatnerem.

Obok w/w z utęsknieniem wyczekuję premiery na tym nośniku kompletu sezonów Z Archiwum X oraz Expansów.

EDIT 05.11

Skończyłem oglądać 2 sezon Star Trek: Discovery i musze powiedzieć, ze zaczyna mi się podobać ten serial. Pierwszy sezon trochę męczyłem, być może przyzwyczajałem się do sporej ilości nowości. Drugi sezon o wiele lepszy... z wieloma nawiązaniami do pewnych elementów znanych z innych seriali z uniwersum ST (nawet tych bardzo starych - oryginalnych Wink ). Podobało mi się to... poza Spockiem... jakoś mi nie leży ten aktor. Zabieram się za trzeci Smile

Z ciekawości zajrzałem na oceny poszczególnych sezonów na rotten tomatoes i... jestem w szoku. Rozbieżność między ocenami fanów a krytyków jest ogromna! Cyżby jednak fani nie polubili serię Discovery?

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in

05-11-2021, 16:17
(05-11-2021, 13:48)Glaeken napisał(a):  Hm... szału nie ma. Taki znany klasyk sci-fi powinien być wydany w 4K
Nie wiem czy tego się doczekamy. Skany dokonane w ubiegłej dziesięciolatce są w 2K, nie wspominając o tym, że dodane, nowoczesne efekty odtwarzano od zera. Tymczasem wciąż ani DS9 ani VOY nie są dostępne w HD, nie wspominając już o ENT, które niby jest w HD (kręcono cyfrowymi kamerami w HD), ale zdaje się, że efekty to już upscale.

(05-11-2021, 13:48)Glaeken napisał(a):  Skończyłem oglądać 2 sezon Star Trek: Discovery i musze powiedzieć, ze zaczyna mi się podobać ten serial
Drugi sezon jest o wiele lepszy od pierwszego. Pike zrobił swoje, choć niestety jest tu także wiele do zarzucenia scenarzystom.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

05-11-2021, 16:53
(05-11-2021, 16:17)fire_caves napisał(a):  nie wspominając już o ENT, które niby jest w HD (kręcono cyfrowymi kamerami w HD), ale zdaje się, że efekty to już upscale.
Czwarty sezon, faktycznie na cyfrówkach od Sony. Pierwsze trzy sezony to zdaje się super 35. Efekty SD chyba we wszystkich sezonach. Czwarty na BD wygląda OK, wcześniejsze jednak przeciętnie, obraz jakby nieostry więc może też upscale? Nie zmienia to faktu, że to mój ulubiony ST.

(05-11-2021, 16:17)fire_caves napisał(a):  Drugi sezon jest o wiele lepszy od pierwszego. Pike zrobił swoje,
Zgadza się. Pike i jego Załoga to największa zaleta sezonu. Oby "Strange New Worlds" był udany.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

05-11-2021, 16:58
W drugim sezonie odcinek który dotyczy Saru i jego rodzimej planety jest totalnie z dupy - Federacja zawsze stara się być obiektywna i dochodzić do sedna sprawy a w tym odcinku zbytnio nie zagłębiając się w istotę problemu potępiła rasę Ba'ul. Tak naprawdę zupełnie nie zrozumiałem tego odcinka... a może coś przegapiłem?

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in

05-11-2021, 17:48
(05-11-2021, 16:53)sebas napisał(a):  Nie zmienia to faktu, że to mój ulubiony ST.
Łooo, panie, a oglądałeś inne seriale? Wink

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

05-11-2021, 23:43
(05-11-2021, 17:48)fire_caves napisał(a):  Łooo, panie, a oglądałeś inne seriale?
Dzięciakiem będąc TNG. Teraz odświeżam sobie i od 2 sezonu jest już ciekawie. DS9 mi nie przypadło do gustu. Voyagera nie znam wcale. Może najlepsze jeszcze przede mną. Ale sympatii do Enterprise to nie zmieni.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in

24-01-2022, 09:11
(22-01-2022, 14:08)HAL 9000 napisał(a):  zacząłem oglądać pierwszy serial ze starą ekipą i tam jest ciekawa opcja w menu, że wybieram czy oglądać efektami z lat 60. czy CGI - piękna sprawa.
Szkoda, że fani Star Wars tak nie mogą zrobić
'
Paramount zadziałał dość przytomnie, mając za sobą olbrzymią wpadkę w postaci serialu Enterprise, gdzie początkowo zdjęto nawet tytuł "Star Trek" z czołówki serialu, rzekomo w celu przyciągnięcia nowych widzów... Serial był zresztą mocno krytykowany właśnie za oddalanie się od kanonu Treka. Poza tym, wrzawa po "remasterze" OT Lucasa jeszcze wtedy (2006) nie ucichła i ktoś w studiu podjął prawidłową decyzję - zeskanowania całości materiału, ale gdy przyszło do premiery na HD-DVD i BD podarowano widzom wybór. Sam zespół złożony m.in. z weteranów Treka w jego srebrnej erze (np. małżeństwo Okuda) deklarował, że ich praca ma na celu przede wszystkim usunięcie problemów z obrazem (i dźwiękiem, bo część soundtracku też nagrano na nowo), poprawienie efektów, które ewidentnie kłóciły się, np. z dialogami lub odcinkami serialu animowanego oraz na końcu zaprzęgnięcie nowoczesnych środków wyrazu artystycznego do przedstawienia tego, co w serialu ukazano jedynie jako światełko w oddali. W ostatecznym rozrachunku nowe efekty w wielu miejscach nie spotkały się z dobrym przyjęciem wielu fanów, ale właśnie dzięki temu, że wersje oryginalne są dostępne, wszyscy byli (w miarę) zadowoleni.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 641
Reputacja: 10

24-01-2022, 12:17
(05-11-2021, 16:17)fire_caves napisał(a):  Tymczasem wciąż ani DS9 ani VOY nie są dostępne w HD
I nawet nie jest planowane udostępnienie ich w HD, z tego względu, że efekty specjalne były robione tylko w SD. W przypadku TNG, na potrzeby wydania Blu-ray, wszystkie efekty zostały zrobione jeszcze raz - komputerowo w HD. A ponieważ dość mocno się na to wykosztowali, a wpływy ze sprzedaży BD okazały się niższe niż zakładali, to mało prawdopodobne, żeby to samo zrobili z DS9 i VOY. Tym bardziej, że te seriale nigdy nie miały takiej popularności jak TNG.
Chyba że kiedyś algotytmy upscalingu oparte na AI będą na tyle dobre, że upscalowanie efektów da zadowalający rezultat.

Odpowiedz
Strony (19): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 19 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku