27-01-2022, 11:13
Moje aukcje na OLX
|
Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach
|
|
24-03-2022, 14:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2022, 14:19 przez fire_caves.)
Reżyserska wersja ST: TMP ujrzy światło dzienne w streamingu 5 kwietnia. Wciąż brak informacji o wydaniu na nośniku fizycznym. https://epicstream.com/article/star-trek-motion-picture-4k-restoration-paramount-plus-release-date-revealed?fbclid=IwAR0jqw2lTiF7eVaJ4YklxOhw98MPaB1djrzBNoROrsfDafHKHHUl_Wk4uGA Z kolei 18 kwietnia Nickelodeon w wielu krajach Europy Środkowo-wschodniej planuje premierę Star Trek Prodigy. Ale nie w Polsce... http://www.nickalive.net/2022/03/nickelodeon-central-and-eastern-europe.html?m=1 --- Strona StarTrek.com potwierdziła, że reżyserska wersja TMP zostanie wydana na blu-ray UHD we wrześniu. Przypuszczam, że oficjalna premiera może przypaść na Star Trek Day - 8 września, czyli rocznicę premiery telewizyjnej pierwszego odcinka oryginalnego serialu. https://intl.startrek.com/news/star-trek-the-motion-picture-the-directors-edition-to-premiere-on-paramount-on-first-contact Dodatkowo opublikowano materiał o remasterze filmu, bogaty w wypowiedzi odpowiedzialnego zań Davida C. Feina: https://intl.startrek.com/news/david-c-fein-shares-the-secrets-of-the-star-trek-the-motion-picture-the-directors-edition Cytat:ostanie wydana na blu-ray UHD Na zwykłym nie? To kij im w oko
24-03-2022, 15:18
(24-03-2022, 15:10)Gieferg napisał(a): Na zwykłym nie?"The newly restored film will subsequently arrive on 4K Ultra HD Blu-ray in September from Paramount Home Entertainment." No, trochę chyba sensu nie ma wydawanie tego na zwykłym BD.
A to niby czemu? Chętnie bym kupił, choć ostatnio kupiłem wersję kinową. No ale jak nie chcą ode mnie więcej kasy, to spoko, poradzę sobie tak czy inaczej
24-03-2022, 15:22
(24-03-2022, 15:19)Gieferg napisał(a): A to niby czemu?Wydaje mi się, że włożono dużo pracy by doprowadzić tę wersję filmu do możliwie najlepszego stanu, więc wydawanie na zwykłym BD, DVD i VHS byłoby marnotrawstwem. Z drugiej strony, fragment zapowiedzi poświęcony wydaniu nanośniku fizycznym jest ogólnikowy, więc nie jest wykluczone, że i zwykłe BD się ukaże, a może i DVD
No tak, bo przecież teraz wydawanie czegoś na BD to praktycznie to samo co wydawanie na DVD i VHS...
24-03-2022, 15:37
(24-03-2022, 15:23)Gieferg napisał(a): No tak, bo przecież teraz wydawanie czegoś na BD to praktycznie to samo co wydawanie na DVD i VHS...Wiesz co, w przypadku Star Treka trochę tak, bo fani od zawsze zwracali ogromną uwagę na małe detale. To nie jest sytuacja w której zwisa nam, że nagle na motocyklu widzimy kaskadera a nie Arnolda jak w T2. Jako osoba dość mocno siedząca w temacie Treka i jego fandomu od 17 lat mogę Ci powiedzieć, że istnieje na świecie spora grupa ludzi, którą ucieszy to, że na jakimś urządzeniu pokazanym w jednej scenie dostrzeżemy wreszcie dwa światełka, a nie jedno rozmazane. Albo, że będzie się dało odczytać napis na etykietce na drzwiach. Rozumiem co chcesz powiedzieć i bynajmniej nie jestem przeciwny wydawaniu tej wersji filmu na BD (DVD i VHS to był oczywiście żart) ale to jednak jest dość wyjątkowy projekt i film wydany w gruncie rzeczy najbardziej dla fanów. Stąd też moja opinia, że nośnik oferujący nawet ciut niższą jakość będzie mniej sensowny, choćby z uwagi na profil całego przedsięwzięcia. Zwykły widz ograniczy się zapewne do niedawno wydanej wersji kinowej.
Pół roku temu wyszły remastery I - IV jednocześnie na UHD i BD, więc spokojnie można założyć, że tym razem powinno być podobnie.
Cytat:Stąd też moja opinia, że nośnik oferujący nawet ciut niższą jakość będzie mniej sensowny, choćby z uwagi na profil całego przedsięwzięcia. Zwykły widz ograniczy się zapewne do niedawno wydanej wersji kinowej. Myślę, że jednak Trek może mieć sporo fanów, którzy chcieliby wersję reżyserską w HD, a niekoniecznie weszli w 4K. Inna sprawa, że część z nich i tak ściągnie ripy z netu więc im bez różnicy na czym to wyjdzie ![]() Swoją drogą, oglądałem to (i kolejne pięć części) ostatnio na DVD (zapoznawałem z Trekiem córkę, podobało się) i wyglądało i tak lepiej niż się spodziewałem (TMP, bo kolejne to już różnie, najgorzej 4 i 5). Wcześniej nie zdecydowałem się na BD, bo stare wydania niektórych części wyglądały słabo, teraz wyszły remastery, ale wciąż brakuje 5 i 6, co mnie znowu zniechęca do zakupu, więc wziąłem na razie tylko moją ulubioną jedynkę. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |