Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 25 Dalej »

Heat / Gorączka 1995

Strony (14): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 Dalej »

Opcje tematu
Heat / Gorączka 1995
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

13-08-2022, 13:03
(13-08-2022, 10:37)Mierzwiak napisał(a):  Dlaczego ciężko?

No właśnie też się zastanawiam - powinno być: trudno uwierzyć Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 14

13-08-2022, 14:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2022, 14:45 przez Fitzer.)
Spoko, ja tam nie wiem co jest na streamingu i od ilu lat, nie o to mi chodzi. Ciężko mi uwierzyć, że ktoś robi transfer UHD z tak niską jasnością.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

14-08-2022, 10:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2022, 10:42 przez misfit.)
60-70 nitów w szczycie w "HDR" przez 99% trwania filmu to jest rekord, przynajmniej jeśli chodzi o dyski, z którymi miałem do czynienia. Chociaż z tego co słyszałem to Zakładnik (jakby ktoś nie widział to też Mann) prezentowałby się na wykresie jasności szczytowej dość podobnie - tyle, że film rozgrywa się w ~95% w nocy, więc palmę pierwszeństwa i tak przyznałbym Gorączce Wink
Jeśli kiedyś Ostatni Mohikanin pojawi się na UHD to jestem przekonany, że pod względem jasności szczytowej będzie to samo - przynajmniej dopóki Mann ma decydujący głos Smile I podobnie jak Gorączka, ma on w remasterze BD niedoświetlony wygląd filmu, na który swego czasu też było sporo narzekania...

Osobiście nie mam większego problemu z tego typu filmami, które na moim LG OLED i tak prezentują się przyjemniej niż na jakimkolwiek wcześniej posiadanym przeze mnie wyświetlaczu. Warunek podstawowy do szczęścia to pełne zaciemnienie (bez tego będzie klapa bez względu na rodzaj wyświetlacza) + wyłączenie ASBL w przypadku telewizorów LG. No i kalibracja... lub chociaż upewnienie się na planszach testowych, że przy dotychczasowych ustawieniach jasności/poziomu czerni wyświetlacz nie robi black crusha - a przeglądając np. wątek Gorączki na forum blu-ray.com widzę, że nie jest z tym za różowo Big Grin

Odpowiedz
Online Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

14-08-2022, 12:00

stary dobry VHS i kolory słuszne Wink

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

14-08-2022, 12:52
(14-08-2022, 10:39)misfit napisał(a):  tyle, że film rozgrywa się w ~95% w nocy, więc palmę pierwszeństwa i tak przyznałbym Gorączce Wink

Gros Gorączki też rozgrywa się z nocy i/lub we wnętrzach - z tą różnicą, że tam jednak reżyser niejako celebruje sztuczne oświetlenie (np. wjazd do tunelu). Thief zresztą też. Mann po prostu lubi takie klimaty. Nie każdy film musi się świecić jak psu jaja. Smile

Cytat:Jeśli kiedyś Ostatni Mohikanin pojawi się na UHD to jestem przekonany, że pod względem jasności szczytowej będzie to samo - przynajmniej dopóki Mann ma decydujący głos Smile I podobnie jak Gorączka, ma on w remasterze BD niedoświetlony wygląd filmu, na który swego czasu też było sporo narzekania...

Akurat sobie ostatnio powtórzyłem i tutaj największym problemem są też sceny nocne - do scen kręconych za dnia nie mogę się przyczepić i podejrzewam, że na UHD może się to jeszcze piękniej prezentować.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

14-08-2022, 13:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2022, 13:00 przez misfit.)
Nfsfan83 - Gdybyś był chociaż konsekwentny. Ale nie... raz open matte 4ever, a innym - obcięte 50% obrazu po bokach ? Jest git Big Grin

(14-08-2022, 12:52)Mefisto napisał(a):  Nie każdy film musi się świecić jak psu jaja. Smile

Tylko wiesz... 60-70 nitów w szczycie to nawet nie jest poziom pełnego SDR, o HDR nie wspominając.
Mann ma ewidentnie całościowo wywalone na HDR - i byłoby spoczko gdyby z okładki Gorączki wywalili znaczki HDR Wink

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 14

14-08-2022, 13:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2022, 13:38 przez Fitzer.)
(14-08-2022, 12:52)Mefisto napisał(a):  Nie każdy film musi się świecić jak psu jaja.
Zgadzam się, ale opierając się na recenzjach Gorączka na UHD jest zdecydowanie za ciemna. SpareChange powiedział, że BD jest znacznie jaśniejszy i ma lepsze kolory (odnosił się prawdopodobnie do wydania Warnera). Jak dla mnie to wypuszczanie czegoś takiego nawet nie ma sensu, mając też na uwadze, że mówią, że różnica w szczegółowości obrazu nie jest ogromna.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

14-08-2022, 13:49
(14-08-2022, 13:00)misfit napisał(a):  Tylko wiesz... 60-70 nitów w szczycie to nawet nie jest poziom pełnego SDR, o HDR nie wspominając.
Mann ma ewidentnie całościowo wywalone na HDR - i byłoby spoczko gdyby z okładki Gorączki wywalili znaczki HDR Wink
No tak ale problemem nie jest znaczek HDR na okładce, tylko że - jak sam piszesz - nawet jak na SDR to wygląda, hmm, dziwnie Smile

Zawsze staję w obronie wizji twórcy, i wcale nie twierdzę, że Heat musi się świeci tysiącami nitów, ale też mając odniesienie w postaci mnóstwa znakomitych wydań UHD filmów kręconych na taśmie, w tym takich których akcja toczy się w LA (Die Hard, Speed), robi się smutno.

Osobną kwestią jest to, czy film w ogóle miał grading HDR, wobec czego można mieć poważne wątpliwości, ale tego się nie dowiemy.

Poniżej, dla porównania, podobne ujęcie z Heat i wydanego na UHD tylko w SDR The Good, the Bad and the Ugly:

[Obrazek: XxuObiA.jpg]
[Obrazek: SjuN5II.jpg]

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

14-08-2022, 14:00
No ok, ale czy w tym wypadku to nie jest kwestia po prostu ostatnich poprawek Manna tego filmu?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

14-08-2022, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2022, 15:01 przez misfit.)
(14-08-2022, 13:49)Mierzwiak napisał(a):  No tak ale problemem nie jest znaczek HDR na okładce, tylko że - jak sam piszesz - nawet jak na SDR to wygląda, hmm, dziwnie

Znaczek HDR wprowadza w błąd i daje fałszywe nadzieje ewentualnym nabywcom i z tego powodu IMO nie powinien być umieszczany na okładce w tego typu przypadkach.

Inną kwestią jest niedoświetlony wygląd Gorączki - zupełnie rozumiem, że ktoś może mieć z tym problem, szczególnie jeśli zamierza oglądać ten film w pokoju dziennym. Ale uważam, że problem w tym przypadku jest zbytnio rozdmuchany i osobiście przy pełnym zaciemnieniu nie odczuwam u siebie żeby obraz był jakiś masakrycznie ciemny, no może poza #20 rozdziałem i kilkoma jeszcze nocnymi ujęciami. Ale to już bardziej na BD 2009, aniżeli UHD Big Grin

Jeśli mowa o osobistych preferencjach to na tym wklejonym kadrze z capsa mi przede wszystkim kolorki bardziej odpowiadają u Warnera. Ale przyznam, że jeśli chodzi o szczegółowość obrazu, ziarno i ogólną kompresję obrazu UHD wygrywa, szczególnie z BD 2017.

Odpowiedz
Strony (14): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku