11-06-2022, 11:57
No jestem ciekaw jak podejdzie do swojego nowego projektu o Enzo Ferrari.
Unboxing >> YouTube
|
misfit - kolekcja
|
|
11-06-2022, 11:57
No jestem ciekaw jak podejdzie do swojego nowego projektu o Enzo Ferrari.
Unboxing >> YouTube
11-06-2022, 18:57
(11-06-2022, 09:20)misfit napisał(a): Swoją drogą "Wrogowie publiczni" nieźle mnie strollował przy pierwszym domowym seansie z martwymi pikselami - po obejrzeniu filmu od razu odpaliłem plansze testowe i ufffJest jakieś wydanie które nie ma tej pikselozy z pl wersja? Posiadam to zwalone wydanie i zastanawiałem się czy jest jakieś poprawione żeby zrobić wymianke.
Nie ma innego wydania, wszystkie są takie same te piksele to urok kręcenia filmu cyfrą w ciemnych miejscach z małymi skupiskami światła
Unboxing >> YouTube
28-06-2022, 11:03
Zakupiki z czerwca: ![]() ![]() ![]() ![]() Drive w wersji lite i Wild Things z rarewaves - bez uszkodzeń i tylko z haraczem 8,50 zł dla PP do zapłaty, więc w przyszłości będą kolejne zakupy u nich. Arrow i tym razem trochę namieszało, ale na szczęście nie z samym filmem. Cytuję info z tyłu okładki: "Original uncompressed stereo audio and DTS-HD MA 5.1 surround audio" - na płycie nie ma dźwięku w stereo. "Making of documentary" - nie ma takiego dodatku na płycie. Poza tym w książeczce podane jest np. że za authoring płyty odpowiada Engine House podczas gdy w rzeczywistości jest to Fidelity in Motion, czyli dobrze nam znany David Mackenzie. Swoją drogą świetny remaster i chyba po raz pierwszy widziałem go w wersji uncut ![]() Nietykalni z UK z pl wersją na płycie UHD - kolekcjonerka w twardym slipcase, który jednocześnie stanowi dodatkową ochronę dla steelbooka podczas transportu. Jest tam jeszcze kilka innych dodatków w postaci plakatu, 6 zdjęć i dwóch wizytówek. BD nigdy nie miałem bo nie przeszedł mojej kontroli jakości - remaster na UHD miażdzy go pod każdym względem. Co do zdesaturowanych kolorków w remasterze, jeśli poczytacie tenże artykuł z wypowiedziami autora zdjęć to wiadomym stanie się, że taki był zamysł wizji twórców, który dopiero w nowym transferze jest respektowany. Dołączona płyta BD to ten stary, mocno przefiltrowany transfer. Dyskretny urok burżuazji to świeżutki remaster od StudioCanal, tym razem z kompresją obrazu bez zarzutu. Kolejna kosmiczna poprawa obrazu względem dotychczasowych BD, z jednym mały minusikiem w postaci black crusha w kilku ujęciach, ale to pikuś przy całej ilości dobra jakie wnosi tenże remaster. Warto było czekać na coś porządnego - co ciekawe dołączone BD, na którym również jest nowy transfer, zasadniczo różni się pod względem poziomów czerni czy kolorków, które na UHD są bardziej naturalne, bez zółtaczkowego odcienia. ![]() ![]() ![]() ![]() Wpadły kolejne dwa filmy Bertolucciego. Ostatnie tango w Paryżu z Włoch to chyba jedyne na świecie wydanie z remasterem ze skanu 4K. Niestety kompresja obrazu w ciemnych obszarach obrazu nieraz daje się we znaki, więc nie polecam oglądanie tego filmu w pełnym zaciemnieniu. Kolorki podobne jak w remasterze "1900", co nie dziwi bo w obu przypadkach Vittorio Storaro je nadzorował. Ciekawe kiedy w końcu pojawi się remaster Last Emperora, którego Fran Simeoni z Arrow już od ponad roku zapowiadał. Ukryte pragnienia z Niemiec - na płycie znajduje się wersja 2.35:1 OAR oraz 1.78 Open matte jako dodatek. W tym pierwszym przypadku angielskie napisy pojawiają się w nieangielskojęzycznych scenach dialogowych i są opcjonalne, a w 1.78:1 są wtopione w obraz, bez możliwości ich wyłączenia. Breakdown z info od Preda - dawno go nie widziałem, wciąż trzyma w napięciu Potwierdzam, że to ta sama płyta co w edycji USA.Licorice Pizza to najnowszy film P. T. Andersona. W środku jest dodatkowo pięć pocztówek i nie wiedzieć po co - płyta DVD z filmem. Brakuje mi jeszcze Hard Eight od tego legendarnego reżysera, który (nie licząc hiszpańskiego pirata) niedawno pojawił się w Australii. To by było na tyle, na następną aktualizację zapraszam w okolicach września. Więcej zdjęć:
28-06-2022, 11:28
(28-06-2022, 11:03)misfit napisał(a): W tym pierwszym przypadku angielskie napisy pojawiają się w nieangielskojęzycznych scenach dialogowych i są opcjonalne, a w 1.78:1 są wtopione w obraz, bez możliwości ich wyłączenia. Świetne info, dzięki!
23-08-2022, 12:24
Wakacyjne zakupy: ![]() ![]() ![]() ![]() Get Carter w edycji 4K UHD - tradycyjnie w środku plakat, pocztówki i 80 stronicowa książeczka + blisko trzy godziny materiałów dodatkowych na dołączonej płycie BD. Spoczko transfer, w ruchu prezentuje się lepiej niż by na to screeny wskazywały, ale jeśli chodzi o dźwięk to już na początku seansu sobie go mocno podgłośnijcie ![]() Trylogia Ojca chrzestnego z Hiszpanii - na wszystkich płytach obecna pl wersja, włącznie z dodatkami na BD. Póki co widziałem dwie pierwsze części w 4K i jest moc - z jednej strony przez te kilkanaście lat technika poszła do przodu, a z drugiej dokopali się do części ujęć w znacznie lepszej jakości vs remastery z 2008 roku. I to widać... 12 małp i Flatliners to również edycje 4K UHD w świetnych remasterach od Arrow. Tak jak wspominałem wcześniej na forum, w Małpach od Zavvi jest już poprawiona płyta. ![]() ![]() ![]() ![]() Ennio z Włoch, a nie UK bo to drugie wydanie ma ponoć angielskie napisy wtopione w obraz. Bardzo miło spędzone ponad 2,5 godziny, ale niestety nie dla mojego portfela bo w trakcie seansu robiłem sobie zapiski i po jego zakończeniu doszło mi 10 nowych wydań na liście zakupowej - z tego cztery już zamówione ![]() Przypadek Morricone pokazuje też, że kompletnie nie ma co się podniecać nagrodami filmowymi i na ich podstawie wysnuwać jakieś wnioski, a już w szczególności Oscarami... Red Desert z Francji to nowy remaster - niestety dość znacząco odziarniony. Bleak Moments - kompresja mogłaby być gdzieniegdzie lepsza, ale ogólnie świetny remaster i absolutna czołówka pod względem obrazu jeśli chodzi o filmy Mike'a Leigh na BD. Załapałem się jeszcze na bookleta. Z prawej to po naszemu "Jak najdalej stąd" Piotra Domalewskiego. Nie tak udany jak Cicha noc, ale ujdzie. Miejcie jednak na uwadze, że znaczna część scen rozgrywa się po angielsku, a na płycie nie ma pl napisów. Również booklecik... ![]() ![]() ![]() ![]() + kilka zaległości... W końcu Event Horizon trafił na półeczkę i cieszę się, że rok temu nie kupiłem remastera z USA od Shout Factory, bo UHD jest od niego o klasę lepszy - głównie dzięki HDR, ale nie tylko. Dołączona płyta BD wg. informacji prasowych Paramount to też miał być remaster, ale jest stara przeostrzona płyta ze zwaloną geometrią obrazu. Konformista z Włoch przykuł moją uwagą info na okładce o jakiejś nowej wersji odrestaurowanej, ale w praniu okazało się, że to jakiś staroć i do tego jeszcze odziarniony. Czasami udają się takie zakupy w ciemno, ale nie tym razem...
23-08-2022, 16:25
Super up, gratulacje! Czy włoskie wydanie Ennio ma opcjonalne angielskie napisy?
23-08-2022, 19:05
Dzięki. Napisy tylko włoskie, które można wyłączyć. Tak w ogóle policzyłem sobie i mam 35 filmów, których "oficjalnie" kompozytorem był Morricone. Kropla w morzu, ale z ciekawości zapytam - ktoś z filmożerców mnie przebije ?
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |