Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Lektor audio do filmów

Strony (18): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 18 Dalej »

Opcje tematu
Lektor audio do filmów
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

11-10-2022, 20:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2022, 20:59 przez Gieferg.)
Cytat:To niczego nie zmieni poza tym że nie będziecie mieli tej wersji.

Spójrzmy prawdzie w oczy - nikt tu nie będzie płakał z tego powodu. Jakośc nagrania jest fatalna, a to co z nim dalej zrobiłeś to w sumie kolejna tragedia Tongue

Cytat:Nawet jeśli kupię oryginał dzisiaj to polskie prawo pozwala na kopię zapasową, a nie na mix VHS i remastera

Zależy ci na filmie, to żeby być w porządku, powinieneś go kupić. Nie chodzi mi o to, żeby się kurczowo trzymać prawa, tylko o to, żeby być fair, przynajmniej w miarę możliwości.
Starych TVripów nie da się kupić, więc i tak nikt na tym nie straci, że je sobie ściagniesz, żeby wyciągnąc z nich dźwięk. Ale jak chcesz sobie dorabiać takie audio do obrazu w wysokiej jakości z wydania dostępnego w sprzedaży, to by jednak wypadało postawić na półce legalnie zakupione wydanie.
BTW, jesteś na forum kolekcjonerów filmów, jakbyś jeszcze nie zauważył.

Cytat:Obejrzyjcie powiedzcie co sądzicie.

Nie wiem co chcesz usłyszeć, ale wiedz, że jestem prawdopodobnie jednym z (bardzo) nielicznych użytkowników tego forum, którzy są w ogóle skłonni obejrzeć film z szumiącym dźwiękiem z VHS, ze względu na lektora i tłumaczenie i już Ci powiedziałem, co o tym sądzę. 99% pozostałych użytkowników co najwyżej popuka się w czoło, słysząc, jak to brzmi.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Zuzia
Nowy użytkownik
Liczba postów: 36
Reputacja: 1

12-10-2022, 00:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022, 01:46 przez Zuzia.)
Rozumiem

Co do jakości nie wiesz jak brzmi na vhs, brakuje mi skali na głośnikach by usłyszeć oryginalny dubbing. Poza tym odtwarzacz też już nie daje rady mimo czyszczenia głowic i ustawienia prowadnic, No cóż to było do przewidzenia skoro porównuje się 25 letnią kasetę do blu-rey, sprawa dla mnie jest prosta, kupię sobie orginał, a do środka włożę również tą wersję. Widziałem różne i prawdę mówiąc, dialogi nie są nawet w połowie tak śmieszne. No ale nic. Smile dziękuję za nie wy******* mnie z forum. Wiem że komuś kto ma całą kolekcję na BR uszy odpadają. Bo jego 7.1 nie wytrzymuje. Dziękuję. Przynajmniej dowiedziałem się jednego, nikt z tu obecnych nie posiada ani nie znalazł w sieci identycznej wersji. Więc pozostaje mi sentyment, bo film znam na pamięć i strasznie razi mnie wersja z innym lektorem.

To samo mam z Rambo Pierwsza krew, wersja z Netflix i moja z dvd jest okropna, obie różne, lektor tragiczny, ale mam również unikat. Może jakość nie powala, ale jednak dialogi super. Ale z tym nie będę zawracać wam głowy. Smile Dziękuję za pomoc.

Tak rozumiem ale ani wersja z tvp ani tvp2 ani żadna inna, nie jest tą moją. Gdybym miał taką jakość dźwięku zipował bym kasetę bez zmian, Tylko wiesz jest mały problem na tym forum dałem link do VHS bez modyfikacji brzmi ładnie ale jeśli połączysz to z ładnym obrazem, audio będzie zbyt cicho jeśli obniżę oryginał o kilka decybeli, nie zagłuszy wershi VHS jeśli natomiast nie wzmocnię głosu szum z kasety przy większej głośności jest nie do zniesienia. Tak czy inaczej nie dobrze, wzmacniając audio z VHS bez oczyszczenia szumu wzmocnię też szum, oczyszczając go lektor straci na jak powiedziałeś "delikatności" i będzie słyszalny po obniżeniu audio z oryginału... Ja to wszystko wiem najchętniej bym chciał oryginał w wersji cyfrowej. Nie zależy mi na HD obrazie ani audio, lecz momentami ta kaseta woła, że ledwo może wyświetlić obraz. Jak bym miał lektora takiej jakości jak z twoich próbek uwierz mi niczego bym nie oczyszczał z szumu.

(10-10-2022, 15:45)prodarek napisał(a):  @Zuzia
Szukaj po prostu na grupach fb kogoś kto ma nagranie z c+.

@slavekg
Uważam że szkoda czasu bo nagranie jest marne.

Nie posiadam FB i nikt mnie nie zmusi Smile ale dziękuję może poszukam z konta znajomych. MOŻE ZROBI MI TORRENT co nie? (taka mała dygresja), ^^ bo nawet jeśli będę miał szczęście to nie ważne czy nagra i wyśle mi płytę czy wrzuci na hosta do pobrania, czy podjadę do niego osobiście, to wciąż piractwo, podobno... A szkoda że ludzie tak na to patrzą, ratować delfiny możemy a filmów już nie, trochę to smutne. Nikt jednak nie przyczepił się do tego że delfiny na pokazach w niewoli żyją średnio 4 lata, podczas gdy na wolności 40 lat. Może to stres nie wiem. Ale ludzie naprawdę potrafią przyczepić się o bzdurę...

(10-10-2022, 18:39)Gieferg napisał(a):  Swoją droga - przerabianie audio pod inną ilość klatek, jesli się nie wie na co trzeba zwrócić po drodze uwagę, też się dobrze nie skończy. Nawet na oryginalnych wydaniach często jest to spieprzone.

A wiesz dlaczego bo z każdym kodowaniem nawet przy identycznej liczbie klatek, ich prędkość czasem rośnie i spada, nie jednakowo, a co za tym idzie z czasem trwania filmu czasem traci się lub zyskuje 1 sekundę lub 2... A wątpię by na oryginalnych wydaniach firma sprawdzała każdą sekundę filmu... Zrobią to partiami na słuch by nie tracić czasu. Bedzie przyzwoicie to pójdzie dalej i tyle, jak wszędzie gdzie liczą się pieniądze.

Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik

12-10-2022, 02:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022, 02:09 przez Zuzia.)
Dobra a teraz żeby nie być gołosłownym...

Chcę kupić:

Piąty element, na Blu Ray...

i Jeśli już proszę to również o:

Kroniki Riddicka całość czyli:

1. Pitch Black
2. Kroniki Riddicka: Mroczna furia ( w sumie anime nie koniecznie ale coś tam jednak wyjaśnia ) i tak książki najlepsze. Smile
3. Kroniki Riddicka
4. Riddick: Blindsided
5. Riddick

Pytanie do was, nie potrzebuję steel booka. Ani super edycji, proszę was jednak byście polecili oficjalną wersję z lektorem i napisami, który według was jest najlepszy w nowych wydaniach, bo jak mniemam nie ma jednej wersji. Z góry dziękuję.

Linki do sklepów mile widziane. ^^
Tylko proszę was, jeśli PL dubbing jest, jak w Piraci z Karaibów, gdzie ledwo rozpoznałem Pazurę, bo dubbingując nagrali kilka wersji tego samego dialogu, a następnie powstawiali mechanicznie w odpowiednie czasy, to nawet jeśli będzie to w rozdzielczości 44K NIE polecajcie mi tego. Lektor tak jeśli nie ma lektora, napisy zero dubbingu, błagam. Wcale nie polecajcie mi dubbingu, dziękuję. Znam tylko kilka dobrych dubbingów po polsku. Ale większość jest taka, że wywalam TV za okno...

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

12-10-2022, 05:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022, 05:30 przez Gieferg.)
Cytat:To samo mam z Rambo Pierwsza krew, wersja z Netflix i moja z dvd jest okropna, obie różne, lektor tragiczny, ale mam również unikat. Może jakość nie powala, ale jednak dialogi super. Ale z tym nie będę zawracać wam głowy.

Z ciekawości - która to wersja?
Do First Blood to mam chyba z dziesięciu różnych lektorów, ale przeważnie i tak oglądam z jednym (Matul, Polsat).

Cytat:A wiesz dlaczego bo z każdym kodowaniem nawet przy identycznej liczbie klatek, ich prędkość czasem rośnie i spada

Nawet nie wiesz o jakich problemach z oryginalnymi wydaniami pisałem i pleciesz jakieś farmazony Tongue
Zmiana tempa to tylko na kasetach video, gdy sprzęt albo kaseta nawala.

Cytat:Dobra a teraz żeby nie być gołosłownym...

Chcę kupić:

To pisz w odpowiednim do tego celu wątku dziale/temacie.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

12-10-2022, 11:19
Albo wystaw ogłoszenie na olx Smile

[Obrazek: O4zt8le.jpg]

I uwierz działa odnalazło się już 25 odc Smile.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,580
Reputacja: 40

12-10-2022, 12:43
Zawsze był o ile pamiętam, dubbing świetny do tego!!! To było pasmo Disney od 13 czy od 14 a teraz w tv Sad kuźwa jaki szambo

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

12-10-2022, 14:11
Wersję z lektorem były przed dubbingiem, potem powstał pierwszy dubbing a później nowy dubbing, taki też jest na płytach DVD.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik

13-10-2022, 05:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 06:07 przez Zuzia.)
(12-10-2022, 05:25)Gieferg napisał(a):  Zmiana tempa to tylko na kasetach video, gdy sprzęt albo kaseta nawala.

To akurat bzdura nawet ustawiając stałe 25fps nie uda ci się zrobić tego bez spadku lub wzrostu szczególnie gdy obraz przechodzi w czerń na klatkach kluczowych nie ma znaczenia rodzaj nośnika. Kodowanie filmu odbywa się przed wypaleniem na płycie a to że płyta nie zwalnia nie ma znaczenia w chwili gdy ustawiasz synchronizację lub napisy jeśli nie są w formacie czasowym tylko klatkowym również mogą się rozjechać.

Często widać to w kontenerach mkv gdzie zastosowano Advanced Sub Station ASS nawet przy silnym kompie odtwarzaniu z dysku, taki format potrafi się wysypać bo na 0.5s. coś się zbugowało mniej problemów powoduje SubRip. Tak samo potrafi być z obrazem. Tym bardziej jeśli odtwarza się film z płyty. Ale możesz mieć swoje zdanie. Jak każdy. Zobaczyłeś vhs rip i od razu oceniasz mnie bo jak nie mierzę liczby nitów w obrazie to nie mam pojęcia o niczym. Zresztą nie ma sprawy. Ty masz swoje zdanie ja swoje... Skoro wszystko działa sprawdź sobie pakiet Indiana Jones wszystkie filmy na BR w jednej paczce 4 płyty i powiedz mi dlaczego w dodatkach polskie napisy nagle znikają... Skoro płyta jest tak nie zawodna.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

13-10-2022, 06:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 06:09 przez Gieferg.)
Przekodowałem pewnie kilkaset filmów na DVD i Blu-ray w ciągu ostatnich kilkunastu lat, do tego synchro napisów i kilkuset ścieżek audio i problem o jakim mówisz nigdy nie wystąpił - tzn owszem, raz się zdarzyło, ale nie na DVD czy Blu, tylko gdy przerabiałem plik w jakimś niestandardowym formacie na DVD w programie, który ten format nie do końca ogarniał i gubił czarne klatki.

Przy czym ja się nie bawię w żadne MKV, tylko i wyłącznie standardowe dla nośników fizycznych formaty. Zostaje jeszcze kwestia tego jakich się używa programów i na ile się ogarnia ich ustawienia bo tymi ostatnimi można spieprzyć wszystko na dowolny sposób Tongue

Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik

13-10-2022, 06:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 06:32 przez Zuzia.)
A wiesz że kontener mkv jest jak avi czy mp4? Nie masz pojęcia czy ja nie zajmowałem się napisami kodowaniem itd. Wiem że masz wiedzę, ale nie rób ze mnie debila. Tylko dlatego, że wydaje Ci się że mnie znasz...

(13-10-2022, 06:07)Gieferg napisał(a):  Zostaje jeszcze kwestia tego jakich się używa programów i na ile się ogarnia ich ustawienia.
To prawda wszystko co powiedziałeś. Wiem że nie jestem teraz w temacie zaczynałem na Medusie i Virtualdub, a pierwsze swoje suby robiłem używając SubEdit player, bo dawniej o Aegi mogłem pomarzyć o ile pamiętam były do Anime Moldiver. I nadal są na AnimeSub info. Wiem nie były tak dobre jak teraz Aegisub jest o niebo lepsze, Premiere Pro też robi robotę do kupy z Adobe Audition. Ale nawet najlepsze oprogramowanie ma błędy... Nie da się uniknąć wszystkiego. O ile dawniej kodeki były okropne i obraz potrafił zrobić się zielony, nawet po dobrym kodowaniu. O tyle dziś nadal bywają dziwne odpały choć już nie tak często. Smile No nic może się czegoś od Ciebie nauczę jeśli będzie potrzeba Smile Warto otaczać się jedynie mądrzejszymi od siebie... Smile Albo przynajmniej zabawnymi.

PS. Nigdy nie kodowałem nic do formatu Blu ray do DVD tak, możesz mi podać nazwę oprogramowania z jakiego korzystasz i wkleić parametry jakich używasz na codzień, bo pewnie masz już nie zawodne ustawienia, chętnie przekoduję coś z DVD do blu ray by zobaczyć różnicę. Bo raczej Księżniczki Mononoke z mojej Orginalnej VHS nie dam rady zrobić w blu ray a szkoda bo, lektor jest o niebo lepszy niż na wersji DVD którą również posiadam. Chętnie dla nauczenia się czegoś nowego poeksperymentuję. Chyba że masz tutorial na tym forum to nie będę zabierał ci czasu. Smile Z góry dziękuję!

Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 18 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku