Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Lektor audio do filmów

Strony (18): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 18 Dalej »

Opcje tematu
Lektor audio do filmów
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 847
Reputacja: 60

13-10-2022, 08:40
Niestety nie, szukam od bardzo dawna właśnie Ziemii 2 i Gwiezdnej Eskadry. W sieci są chyba tylko piloty obydwu seriali z lektorem.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Zuzia
Nowy użytkownik
Liczba postów: 36
Reputacja: 1

13-10-2022, 08:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 08:52 przez Zuzia.)
(13-10-2022, 07:52)Gieferg napisał(a):  a jakby mi zależało na tym tłumaczeniu, a nie mógłbym znaleźć audio w sensownej jakości, to bym je przepisał do napisów i tyle
Napisy to nie problem tym bardziej że timing z orginału jest... Wystarczy speach to text korekta i gotowe. Nawet nie musiał bym ich ręcznie przepisywać. Nawet bez timingu wystarczyło by zrobić tłumaczenie pod audio w Aegi. To było by jednak najszybsze bo nic nie musiał bym sprawdzać. A polski lektor wszystko ułatwia.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

13-10-2022, 09:05
@Marioo
Ziemi 2 z szołajski pilota nie ma dostępnego jest z innym lektorem. Natomiast dzięki za przypomnienie o Gwiezdnej eskadrze.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik

13-10-2022, 09:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 10:18 przez Zuzia.)
(13-10-2022, 07:11)prodarek napisał(a):  Film jest dostępny na blu więc gdzie problem? ścieżkę audio z vhs przecież masz?
Nie ma problemu ale wersjii na blu nie widziałem i nie wiem jaki jest lektor pewnie ten z dvd, albo jeszcze inna wersja. Więc znowu zamieniając audio tym razem lepszej jakości zyskał bym większą rozdzielczość, na czym nie zależy mi wcale. Bo mam całkiem ładną. Kaseta była wyciągana i wkładana do pudełka zaraz przed i po obejrzeniu. Jeszcze mnie przeżyje. Smile

(13-10-2022, 07:11)prodarek napisał(a):  Jeśli natomiast mówimy o obrazie to stosuje się narzędzia takie jak Hybrid lub AviSynth w połączeniu z QTGMC

https://forum.videohelp.com/threads/404694-NTSC-VHS-newbie-overall-summary-Processing-Conversion
https://forum.videohelp.com/threads/404634-NTSC-VHS-summary-6-Hybrid-for-Conversions-Deinterlacing-Upscaling-to-MP4

AviSynth znam, używałem jego skryptów z Aegi sub, resztę nie, Muszę zripować z VHS jeszcze anime "Książę Grzmotów" więc może skorzystam z linków. Jeśli da radę powiększyć klatki bez straty jakośći. Ale to opis do NTSC ja napewno mam PAL bo to polski lektor i wydanie. Również tego nie znajdę w sieci po polsku. Dziękuję za linki... Przydadzą się. Smile Może w OBS dam rade zmienić format kolorów na NTSC.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

13-10-2022, 10:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 10:39 przez Gieferg.)
Cytat:i nie wiem jaki jest lektor

Maciej Gudowski (Tekst: Dominika Kmiecik-Micali)

Cytat:zyskał bym większą rozdzielczość, na czym nie zależy mi wcale. Bo mam całkiem ładną. Kaseta była wyciągana i wkładana do pudełka zaraz przed i po obejrzeniu.
[Obrazek: BelovedWeightyAmmonite-size_restricted.gif]

Nie wiem co tu jeszcze można dodać...

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

13-10-2022, 14:41
(13-10-2022, 07:11)prodarek napisał(a):  Jeśli natomiast mówimy o obrazie to stosuje się narzędzia takie jak Hybrid lub AviSynth w połączeniu z QTGMC

https://forum.videohelp.com/threads/404694-NTSC-VHS-newbie-overall-summary-Processing-Conversion
https://forum.videohelp.com/threads/404634-NTSC-VHS-summary-6-Hybrid-for-Conversions-Deinterlacing-Upscaling-to-MP4

kiedyś się bawiłem
A testowałeś kiedyś "przepuszczenie" VHS przez konwerter SCART -> HDMI, który robi upscale do 720p lub 1080p?
Nie chodzi mi o takie tanie badziewie, które na Allegro można kupić za 40 zł, ale porządniejszy konwerter - nie wiem, czy mogę podać nazwę firmy, żeby mnie nie posądzono o kryptoreklamę...

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

13-10-2022, 14:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 15:20 przez prodarek.)
Z tego co wyczytałem z tych for które profesjonalnie się tym zajmują nie ma to kompletnie żadnego sensu, sygnał należny wypuścić oryginalny w oryginalnej rozdzielczości i klatkach do formatu bezstratnego (plik będzie ogromny), następnie na takim pliku pracujemy czyli ucinamy jak trzeba, odszumiamy, wyostrzamy, osuwamy przeplot, robimy upscaling itd
Czyli nawet jeśli chciał byś skorzystać z jakiegoś konwertera(jak poczytasz te fora to się dowiesz że w zasadzie żadne się nie nadaje Big Grin) to na wyjściu hdmi i tak należy wypuścić org obraz i taki przechwycić.

PS
najlepszy konwerter to po prostu nagrywarka dvd z hdmi Smile np taka jak mam w stopce, chciałeś wymienić firmę Blackmagic jako przykład? podobno kompletnie się nie nadaje. Za to można nią przechwycić obraz po hdmi z nagrywarki dvd.

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

13-10-2022, 21:11
@Zuzia
https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-a-20-kaset-vhs-CID751-IDOyQIj.html?
Kaseta 76 to może być właśnie ona... Big Grin hehe

Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik

13-10-2022, 23:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 23:42 przez Zuzia.)
(13-10-2022, 21:11)prodarek napisał(a):  @Zuzia
https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-a-20-kaset-vhs-CID751-IDOyQIj.html?
Kaseta 76 to może być właśnie ona... Big Grin hehe
Myślałem o kaczych opowieściach Big Grin nie chcę 4 pancernych. Co do konvertera to na pewno nie jest jakiś super ale 180 zł więc też nie ze 15zł. Wystarczył by zgrć VHS nie mam ich za wiele. A ratuję tylko te których nie można kupić na płytach. Większość zgrałem dawno temu. Jak np. "Skalor Planeta robotów",
(13-10-2022, 10:39)Gieferg napisał(a):  Nie wiem co tu jeszcze można dodać...
Wiem jak to brzmi Smile mam też wersję dvd ale nie mam problemu z niską rozdzielczością. Byłe by nie była całkiem zniszczona. Najbardziej zależy mi na fajnym tłumaczeniu. Jakość nie musi powalać. Szkoda że nie przekłądają tekstów jeden do jednego nawet jeśli czyta je inny lektor. Przeważnie pierwsze wersje filmów są naprawdę dobre. Jak by ludzie przykładali się specjalnie na premierę. Smile A teraz poszukam właściwego działu by zadać, kolejne idiotyczne pytanie. Smile

Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik

14-10-2022, 00:31
(08-08-2019, 14:50)Gieferg napisał(a):  Proszę, do poczytania:
http://filmozercy.com/wpis/czytal-lucjan-szolajski-tomasz-knapik-janusz-szydlowski-czyli-rzecz-o-lektorach
Tu sobie pokomentujcie, albo tu:

http://forum.filmozercy.com/watek-lektor-vs-dubbing
Wszystkie posty od 7 właściwie powinny trafic do tego wątku.
Naprawdę to rozumiem ale zarejestrowałem się, przeszukałem forum tytułem filmu, czyli piąty element i napisałem tu bo tego filmu dotyczyło pytanie, nikt kto wejdzie na to forum po raz pierwszy nie pomyśli że istnieje dział dla konkretnego lektora, czy pytania.

Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 18 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku