Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Wydania 4K UHD niewarte upgrade'u z Blu-ray

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Wydania 4K UHD niewarte upgrade'u z Blu-ray
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

03-12-2022, 23:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 23:17 przez misfit.)
Mefisto - a widzisz, ja z kolei na screenach Gabinet dr Caligari widzę poprawę na 4K, niewielką bo niewielką, ale jednak - szczególnie w ziarnie. Ale to trzeba obadać w ruchu, a nie na screenach.

Poza tym jeśli mamy na listę wrzucać wydania "bo kolorki mi się nie podobają", nadzorowane przez reżysera/autora zdjęć, to od razu IMO temat można wrzucić do śmietnika.
W związku z tym od razu zgłaszam odmienne zdanie w kwestii "The Prestige", "The Dark Knight Rises" oraz Batmanów Burtona, szerzej odniosę się do tego jak będę miał dłuższą chwilę wolnego czasu, czyli nieprędko Tongue

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

03-12-2022, 23:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 23:24 przez Gieferg.)
Batmanów poza Beginsem nie uznałem na razie za stosowne wpisać (TDKR był przez chwilę), więc może w pierwszej kolejności daj znać co sądzisz o "Prestiżu".

Cytat:Poza tym jeśli mamy na listę wrzucać wydania "bo kolorki mi się nie podobają", nadzorowane przez reżysera/autora zdjęć, to od razu IMO temat można wrzucić do śmietnika.

Dokładnie. Zbyt subiektywna kwestia. Byłoby jednak sensowniej wskazywać ewidentne problemy (jakie ma np. Kong Jacksona), a nie czepiać się, że dali inny odcień niż na Blu-ray, kiedy wydanie bije na głowę poprzednie pod każdym innym względem.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-12-2022, 23:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 23:27 przez Mierzwiak.)
(03-12-2022, 23:17)misfit napisał(a):  Poza tym jeśli mamy na listę wrzucać wydania "bo kolorki mi się nie podobają", nadzorowane przez reżysera/autora zdjęć, to od razu IMO temat można wrzucić do śmietnika.
Niby dlaczego? Czym kontrowersyjna kolorystyka różni się od DNRu? Jedno i drugie zmienia wygląd filmu, więc kto ma decydować, że jedno kryterium czyni wydanie X problematycznym, ale już drugie nie? Widzę, że Ty Smile

Tobie nie przeszkadza jak wygląda Prestiż, ktoś inny bez zażenowania obejrzy Klątwę Czarnej Perły.

Na tym forum prawie nikt nie wypowiada się na temat tego jak filmy prezentują się na tym nośniku, więc jest chociaż okazja, by poznać opinie na temat niekoniecznie idealnych wydań. Czy może zamykamy się w sekciarskiej bańce (tym niestety zapachniały mi dzisiejsze reakcje w moim temacie) i udajemy, że UHD to ideał którego nie wolno krytykować?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

03-12-2022, 23:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 23:30 przez Gieferg.)
Kolor taki czy inny zazwyczaj sam w sobie nie jest oczywistą wadą. Owszem, dla kogoś DNR tez może nią nie być, ale bądźmy poważni Tongue

Ja tam moge wklejać wszystko co ktoś wrzuci, ale wtedy Misfit się obrazi i już się nie dowiemy czemu warto zrobić upgrade Prestiżu Wink
Inna sprawa, że o mniej lub bardziej stealowanych wydaniach i tak już mamy osobny temat, a jest ich w chu i jeszcze trochę. Jak ktoś chce się w to bawić, to niech podeśle ich listę Tongue

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

03-12-2022, 23:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2022, 23:57 przez Mierzwiak.)
Gieferg, to nie twórz listy. Temat może służyć po prostu wymianie opinii, nie trzeba na siłę tworzyć żadnej listy bo taka forma sprawia wrażenie obiektywności.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-12-2022, 23:44
Mierzwiak - o kolorkach mamy już odpowiedni wątek, a poza tym to jest na tyle rzecz subiektywna i ciężka do weryfikacji, że może się skończyć na tym, że Gieferg będzie musiał wrzucić do listy 90% wszystkich tytułów, które wyszły na UHD Tongue

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

04-12-2022, 03:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 03:10 przez Gieferg.)
Spoko, wymieniajcie opinie, a ja tam coś z tego pozbieram. Nie ma co narzucać sztywnych ram. Grunt, żeby nie zrobić z tego wątku o wszystkich wydaniach.

Cytat:Na tym forum prawie nikt nie wypowiada się na temat tego jak filmy prezentują się na tym nośniku
Czy tu, czy na wszelakich grupach, przeważnie odnoszę wrażenie, że większości chodzi i tak głównie o znaczek na pudełku i o to, żeby był ostry i czysty obraz.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

04-12-2022, 03:39
(03-12-2022, 23:17)misfit napisał(a):  Mefisto - a widzisz, ja z kolei na screenach Gabinet dr Caligari widzę poprawę na 4K, niewielką bo niewielką, ale jednak

No przecież pisałem, że jest nieznaczna pod względem rozdzielczości, co za tym idzie m.in. ziarna. Niemniej temat jest o tym czy warto upgradować - a chyba dla "niewielkiej bo niewielkiej poprawy" jednak nie warto Tongue

Cytat:Poza tym jeśli mamy na listę wrzucać wydania "bo kolorki mi się nie podobają", nadzorowane przez reżysera/autora zdjęć, to od razu IMO temat można wrzucić do śmietnika.

OK, to skreślmy więc z listy T2 - w końcu nadzorował ten transfer Cameron xD Naprawdę nie wiem czemu nadzór kogokolwiek jest wysuwany jako argument.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

04-12-2022, 08:18
(04-12-2022, 03:39)Mefisto napisał(a):  No przecież pisałem, że jest nieznaczna pod względem rozdzielczości, co za tym idzie m.in. ziarna. Niemniej temat jest o tym czy warto upgradować - a chyba dla "niewielkiej bo niewielkiej poprawy" jednak nie warto

Naprawdę muszę dalej tłumaczyć dlaczego uznaję, że rzucanie wyroków co do sensowności upgrade'u na podstawie 14 statycznych screenów (tj. 0,01% klatek filmu) jest słabe?
Mefisto sprzed miesiąca nie miałby z tym najmniejszego problemu. Może pójdźmy dalej i z automatu wrzucajmy do listy tytuły wydane w SDR? Były już takie pomysły...

(04-12-2022, 03:39)Mefisto napisał(a):  OK, to skreślmy więc z listy T2 - w końcu nadzorował ten transfer Cameron xD

Skąd w ogóle pomysł, że chciałbym aby T2 znalazł się na tej liście, skoro wielokrotnie wykazywałem, że wersja UHD (również polska UHD SDR) pod pewnymi względami jest lepsza od odpowiednika na BD? Ostatni raz tak z kilka dni temu...

(04-12-2022, 03:39)Mefisto napisał(a):  Naprawdę nie wiem czemu nadzór kogokolwiek jest wysuwany jako argument.

Doskonale znam Twoje zdanie w tej sprawie, ja mam zupełnie odmienne i nikt nigdy mnie nie przekona, że ktokolwiek z tego forum wie lepiej jak powinny wyglądać kolory w filmie X czy Y od reżysera czy autora zdjęć tegoż filmu. Ale spoko, zróbcie sobie z tematu kolejne kolorkowe polowanie na czarownice. Bawcie się dalej, mi się już skończył popcorn.

Odpowiedz
Offline Danus
Stały bywalec
Liczba postów: 572
Reputacja: 23

04-12-2022, 09:42
Misfit, wersja UHD nie jest lepsza pod pewnymi wzgledami od wersji BD tylko pod każdym. Ja rozumiem, ze ktos moze mowic, ze to nie jest max co potrafi ten format chociaz nie wiem ja mialby wygladac skoro wyglada swietnieSmile

Wracajac do tematu jakie filmy warto upgrejdowac z BD:
Predator
War of The Worlds

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku