Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Wydania 4K UHD niewarte upgrade'u z Blu-ray

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Wydania 4K UHD niewarte upgrade'u z Blu-ray
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

04-12-2022, 09:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 09:50 przez Mierzwiak.)
(04-12-2022, 08:18)misfit napisał(a):  nikt nigdy mnie nie przekona, że ktokolwiek z tego forum wie lepiej jak powinny wyglądać kolory w filmie X czy Y od reżysera czy autora zdjęć tegoż filmu.
Więc dlaczego jako przykład podałeś Knives Out? Skoro UHD oferuje znacznie lepszą kompresję, a ta na BD kuleje, to chyba powinno to być warte upgrejdu, co? Jeśli Johnson i Yedlin chcą by ich film był SDR w kontenerze HDR to na pewno misfit nie wie lepiej od nich jak to piwinno wyglądać.

(04-12-2022, 09:42)Danus napisał(a):  Wracajac do tematu jakie filmy warto upgrejdowac z BD:
Predator
War of The Worlds
Nie o tym jest temat Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

04-12-2022, 10:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 10:29 przez misfit.)
(04-12-2022, 09:50)Mierzwiak napisał(a):  Więc dlaczego jako przykład podałeś Knives Out? Skoro UHD oferuje znacznie lepszą kompresję, a ta na BD kuleje, to chyba powinno to być warte upgrejdu, co? Jeśli Johnson i Yedlin chcą by ich film był SDR w kontenerze HDR to na pewno misfit nie wie lepiej od nich jak to piwinno wyglądać.

Jako przykład podałem Knives Out bo wydawało mi się, że ten tytuł całkiem dobrze wpisuje się w założenia tego tematu - czyli nie oferuje niczego więcej względem BD jeśli chodzi o szczegółowość obrazu, kolorki czy rozpiętość tonalną. Proste stwierdzenie faktów. Jedyna rzecz w jakiej UHD ma przewagę jest kompresja obrazu, o czym wspomniałem.

(03-12-2022, 19:20)misfit napisał(a):  Więc jeśli komprecha na BD wam nie doskwiera to nie warto robić upgrade.

Nie każdy jest takim maniakiem jak ja, więc sam może podjąć decyzję czy warto kupić 4K UHD czy też nie. Nigdzie też nie pisałem, że ten film powinien być w "prawdziwym" HDR.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

04-12-2022, 11:08
Czyli przedstawiłeś swoją opinię na temat tego tytułu, tak jak ja na temat Prestiżu i reszty. Więc w czym problem? Naprawdę nie ma powodu, by zachowywać się jakby to był personalny atak i obrażać. To tylko filmy na płytach (za które płacimy!), nie sprawa życia i śmierci Smile

---

Dorzucam Star Wars IV-VI choć to już tylko i wyłącznie rutyna w kontekście tych tytułów, gdzie od dawna kupowanie ich polega na wyborze mniejszego zła. Tak, UHD są najlepsze jakościowo i mają momenty w których wyglądają jak najbardziej OK, ale jednocześnie to najbardziej wypaczone przez nadanie im bardzo cyfrowego wyglądu wersje. DNR, a poddano mu z mniejszym lub większym natężenien doładnie całe filmy, należy do tych najgorszego typu. Niech za przykład posłużą chociażby sceny na Dagobah w Imperium kontratakuje. Luke rozmawia z Yodą a w tle straszy wielkie, zamrożone ziarno. Algorytm jednak ma problem z ruchomymi obiektami, więc ilekroć Luke się porusza wokół niego widać obrzydliwe "pole siłowe". (Takie same atrakcje są w pierwszym Powrocie do przyszłości gdy Marty i Jennifer spotykają na szkolnym korytarzu dyrektora)

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

04-12-2022, 11:21
(04-12-2022, 08:18)misfit napisał(a):  Skąd w ogóle pomysł, że chciałbym aby T2 znalazł się na tej liście, skoro wielokrotnie wykazywałem, że wersja UHD (również polska UHD SDR) pod pewnymi względami jest lepsza od odpowiednika na BD?
Lepsza =/= godna zakupu. T2 nie dostał na razie żadnej satysfakcjonującej wersji na Bu-ray, tak samo na UHD, na którym "rzekomo omyłkowo" wydano widok z jednego oczka 3D wywoskowany po całości, w dodatku to upscal z niemal zerowym HDRem. Absolutnie jedno z najgorszych UHD jakie kiedykolwiek się ukazało.

(04-12-2022, 08:18)misfit napisał(a):  nikt nigdy mnie nie przekona, że ktokolwiek z tego forum wie lepiej jak powinny wyglądać kolory w filmie X czy Y od reżysera czy autora zdjęć tegoż filmu.
No to będziesz żył w błędnym przekonaniu do końca życia. Kolorystykę przy T2 nadzorował sam Adam Greenberg - Cameron twierdził, że mimo wieku autor zdjęć nadal doskonale pamiętał oryginalny wygląd filmu. No i co? No i tak mocno niektóre sceny potraktowano cyjanowym filtrem, że biele nie są już białe, czerwone oczy Terminatora nie są czerwone (tylko zielone), wybuchy nie są żółte (tylko zielone), a purpurowe lasery broni maszyn w przyszłości nie są purpurowe (tylko zielone). Nie wygląda to ani jak na żadnej z poprzednich wersji, ani w dostępnym w sieci skanie taśmy 35mm, ani na nagraniach jak ludzie oglądają oryginalne szpule w kinie, i nie uwierzę że wyglądało to taki w kinie w 1991. Tu po prostu przy remasterowniu filmu coś nie wyszło i można o tym pisać otwarcie, a nie tłumaczyć "najwyraźniej reżyser / dp tak chciał i on ma rację". To samo z filmami Nolana, o których pisałem (TDK, TDKR, Interstellar), na których byłem w kinie i potrafię ocenić, która kolorystyka lepiej oddaje to, jak filmy wyglądały w oryginale.

A co do mojego poprzedniego posta - nie musicie dodawać TDKR Nolana do listy, nigdy nie pisałem że to źle wyglądający film na UHD, który zawsze powinien być oglądany na Blu, bo wiem że tak nie jest i dla kogoś innego różnica w jakości na korzyść 4K może być diametralna. To tylko moja subiektywna opinia, bo z 20 filmów UHD, które posiadam tylko do tego będę wracał na starszym nośniku <- chciałem tu tylko dokładnie opisać powody dlaczego podjąłem taką decyzję, aby ktoś rozważający zakup mógł sam ocenić, czy wymienione przeze mnie uwagi nie będą dla niego ważne przy decyzji odnośnie zakupu.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

04-12-2022, 11:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 11:25 przez Gieferg.)
Co do Terminatora 2 to w UHD może sobie być lepsze niż najnowsze wydanie Blu oparte na tym samym masterze, ale jak dla mnie to wciąz ma najważniejsze z problemów tego wydania (a jest ono kompletnie nieoglądalne, odpadam po pięciu minutach) i osobiście bym wolał oglądać stare wydania Blu-ray (może oprócz Skynet edition), a pewnie i nawet DVD, więc jak dla mnie zdecydowanie tu pasuje, z racji tego, że jest jedną wielką kpiną.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

04-12-2022, 11:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 11:41 przez misfit.)
Mierzwiak - na nikogo się nie obrażam, czasami ktoś mnie może zirytować, ale zwykle po 24h mi przechodzi i nie czuję do nikogo urazy. To tylko internet Smile

Każdy ma swoje preferencje, czy to kolorkowe, HDRowe czy inne - kumam to. Ja np. nie cierpię mocno podniesionych czerni i czasami je sobie poprawiam, pomimo tego, że wiem, iż zwykle jest to intencjonalne. Ale nie podaję z tego powodu tych pozycji tutaj jako te niewarte upgrade.
Może ta lista u góry jest niepotrzebna, co może powodować pewne konflikty i wystarczy sama dyskusja... Nie wiem.

(04-12-2022, 11:22)Gieferg napisał(a):  Co do Terminatora 2 to w UHD może sobie być lepsze niż najnowsze wydanie Blu oparte na tym samym masterze, ale jak dla mnie to wciąz ma najważniejsze z problemów tego wydania (a jest ono kompletnie nieoglądalne, odpadam po pięciu minutach) i osobiście bym wolał oglądać stare wydania Blu-ray (może oprócz Skynet edition), a pewnie i nawet DVD, więc jak dla mnie zdecydowanie tu pasuje, z racji tego, że jest jedną wielką kpiną.

Mi chodziło o 4K UHD vs remaster BD - ten pierwszy ma niepodważalną przewagę w pewnych aspektach, o których wspominałem tu i tam.
A czy warto robić upgrade ze starego BD na 4K UHD? Na szczęście nie muszę się nad tym zastanawiać Big Grin

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

04-12-2022, 11:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 11:43 przez Gieferg.)
Cytat:Mi chodziło o 4K UHD vs remaster BD

No ok, ale to że coś jest w jakimś aspekcie trochę lepsze niż gówno absolutne, nie sprawia, że jest automatycznie godne zakupu Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

04-12-2022, 11:57
(04-12-2022, 08:18)misfit napisał(a):  Mefisto sprzed miesiąca nie miałby z tym najmniejszego problemu.

Zupełnie inna sprawa. W tamtym przypadku nie było przede wszystkim żadnego upgrade'u, ani tym bardziej alternatyw.

Cytat:nikt nigdy mnie nie przekona, że ktokolwiek z tego forum wie lepiej jak powinny wyglądać kolory w filmie X czy Y od reżysera czy autora zdjęć tegoż filmu.

OK, czyli Francuski łącznik Friedkina jest spoko - w końcu to reżyser tego filmu Big Grin Zielony pierwszy Matrix to samo. Można wymieniać...
Poza tym zarówno oni, jak i widzowie podchodzą do tej sprawy po latach, więc tak jak mi może się wydawać jak wyglądał ten film X lat temu w kinie, tak i im może się wydawać, że tak miał wyglądać. W końcu nie piszemy tu tylko o drobnych zmianach lub korektach - typu, nie wiem, Czarnoksiężnik z Oz, który przez lata miał inny kolorystycznie prolog niż powinien - ale o nadawaniu filmowi całkowicie nowej tożsamości przez implikowanie zupełnie innych barw. Niemniej OK, jest od tego inny temat.

EOT, bo rozmydlamy wątek.

Odpowiedz
Offline Danus
Stały bywalec
Liczba postów: 572
Reputacja: 23

04-12-2022, 12:04
(04-12-2022, 11:21)Juby napisał(a):  No to będziesz żył w błędnym przekonaniu do końca życia. Kolorystykę przy T2 nadzorował sam Adam Greenberg - Cameron twierdził, że mimo wieku autor zdjęć nadal doskonale pamiętał oryginalny wygląd filmu. No i co? No i tak mocno niektóre sceny potraktowano cyjanowym filtrem, że biele nie są już białe, czerwone oczy Terminatora nie są czerwone (tylko zielone), wybuchy nie są żółte (tylko zielone), a purpurowe lasery broni maszyn w przyszłości nie są purpurowe (tylko zielone).
Az odpalilem przed chwilą T2 na UHD. Skad masz te rewelacje? Widziales ten film na UHD? Właśnie widzialem wszystkie te elementy i wiekszych bzdur dawno nie czytałem. Jedynie odnosnie bieli nie bede sie kategorycznie wypowiadal bo tego nie sprawdziłem, reszta to bajki.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

04-12-2022, 12:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2022, 12:18 przez Gieferg.)
Ale o szczegółach to już może kontynuujcie w wątku o wydaniu Terminatora?

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku