22-04-2023, 20:45
(22-04-2023, 09:30)misfit napisał(a): Markowe BD-R po ile teraz w ogóle chodzą?Odpowiedź w stosownym wątku -> link
(22-04-2023, 13:10)Mefisto napisał(a): To tylko filmy, ludzieJak zrobisz backup, to dalej będzie tylko film. Niczego innego nie twierdzimy. To zabezpieczenie na nieprzewidziane okoliczności. Dla mnie to przy okazji możliwość dodania polskich napisów, których w większości wydań nie mam. Backup na dysku to także szybki dostęp do filmu i oszczędzanie lasera. Popatrz na youtube jak ludzie budują teraz kina domowe. NAS + jakiś streamer do plików (obok odtwarzacza BD/UHD) to już niemal norma. "Postępowi nie ma co dawać kontry", cytując Zenka z "Nie ma mocnych".
(22-04-2023, 13:10)Mefisto napisał(a): W dodatku w większości w jakiejś formie cały czas dostępneNa przykład te indicatory o których wyprzedażach i niskich stanach magazynowych regularnie nas informujesz?
Oj, chyba nie....(22-04-2023, 13:10)Mefisto napisał(a): a przy tej ilości filmów musiałbym spędzić tygodnie na archiwizację, o dodatkowych kosztach, które spokojnie mógłbym przeznaczyć na nowe zakupy nie wspominając.Ale ta rozmowa jest o tym, co Pred rozważa, misfit planuje, Sebas (jak i wielu innych) od dawna już robią. Nie jest natomiast o tym, co ma robić Mefisto, bo nikt go do tego nie zmusza. Przy tej ilości krążków co masz na półkach, to trudno nawet sprawdzić, czy coś się przestaje dobrze czytać...
Ja backupy (podkreślę - nie wszystkiego) robię w miarę regularnie, więc to nie tak, że muszę nagle usiąść do tego i zmarnować ileś tam dni. Pisząc o dodatkowych kosztach pamiętaj, że sporo zainwestowałeś w budowę salki kinowej, zdecydowanie więcej niż większość użytkowników tego forum, a przecież "to tylko filmy"... Nie dało się oglądać bez tego?
Jak widzisz, każdy ma inne priorytety. Jeden kupuje kolejny film, inny zabezpiecza, "archiwizuje" to co już ma. Takie to hobby...
niespotykanie spokojny człowiek