Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta

Strony (24): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 24 Dalej »

Opcje tematu
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,807
Reputacja: 141

21-04-2023, 11:35
(21-04-2023, 10:04)misfit napisał(a):  Od lat chodzi mi po głowie jednak NAS, na którym chciałbym zrobić kopię wszystkich filmów + żeby jeszcze było trochę rezerwy na co najmniej kilka lat. Mam nadzieję, że pomysł w końcu się ziści za jakieś 2-3 lata.

Mógłbyś po krótce przedstawić projekt tego przedsięwzięcia ? Rozumiem że to już będzie miało wbudowany napęd i w momencie zakupu nowego wydania od razu wrzucasz do biblioteki NAS i strimujesz do odtwarzacza ?

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline nygus
Użytkownik
Liczba postów: 55
Reputacja: 3

21-04-2023, 15:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2023, 15:16 przez nygus.)
Napęd w komputerze, można kopie zrzucić bezpośrednio na NASa, a np. OPPO lub inne urządzenia, czytają udostępnione dane z NASa. Obecnie urzywam qnap TS-873A

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,582
Reputacja: 40

21-04-2023, 15:18
ripujcie do 1/5 BD Big Grin (takie żarcik z branży) to wszystko wejdzie na 1 TB

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

21-04-2023, 17:54
(21-04-2023, 11:35)pred895 napisał(a):  
(21-04-2023, 10:04)misfit napisał(a):  Od lat chodzi mi po głowie jednak NAS, na którym chciałbym zrobić kopię wszystkich filmów + żeby jeszcze było trochę rezerwy na co najmniej kilka lat. Mam nadzieję, że pomysł w końcu się ziści za jakieś 2-3 lata.

Mógłbyś po krótce przedstawić projekt tego przedsięwzięcia ? Rozumiem że to już będzie miało wbudowany napęd i w momencie zakupu nowego wydania od razu wrzucasz do biblioteki NAS i strimujesz do odtwarzacza ?

Tak i frytki ci zrobi przed seansem Big Grin Big Grin

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,580
Reputacja: 716

21-04-2023, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2023, 18:07 przez misfit.)
(21-04-2023, 11:35)pred895 napisał(a):  Mógłbyś po krótce przedstawić projekt tego przedsięwzięcia ? Rozumiem że to już będzie miało wbudowany napęd i w momencie zakupu nowego wydania od razu wrzucasz do biblioteki NAS i strimujesz do odtwarzacza ?

Żaden napęd, pogooglaj.
Tak na oko, na ten moment potrzebuję aby w NAS było jakieś 70TB miejsca na wykonanie kopii wszystkich filmów. Z serialami - 100TB. Oczywiście trzeba doliczyć miejsce na dane naprawcze w razie awarii jednego czy dwóch dysków jednocześnie. Do tego ma być też trochę wolnego miejsca na przyszłość. Czyli czekam aż pojawią się dyski 40-50TB na rynku konsumenckim - kilka takich będę potrzebował Big Grin

[Obrazek: noKQazr.jpg]

Raczej nie planuję zabaw ze zmianą kontenera do mkv żeby zaoszczędzić trochę miejsca, ale to się jeszcze okaże. W przypadku płyt 4K UHD tylko oryginalna struktura, z oczywistych względów.
Laser w OPPO kiedyś w końcu powie dość, części zamienne też się skończą. Nie wiadomo też jak za te X lat będzie z alternatywami stacjonarnymi, więc chcę być przygotowany na to wszystko, a przy okazji lepiej będzie mi się spało wiedząc, że mam kopie zapasowe całości kolekcji Wink

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,807
Reputacja: 141

22-04-2023, 06:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2023, 06:14 przez pred895.)
Wiem że nie ma napędu, chodziło mi czy to pucha będzie miała już w sobie tackę gotową do ripowania czegokolwiek jednym kliknieciem tak jak tutaj od 7:55 minuty :

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline nygus
Użytkownik
Liczba postów: 55
Reputacja: 3

22-04-2023, 07:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2023, 07:44 przez nygus.)
(22-04-2023, 06:10)pred895 napisał(a):  Wiem że nie ma napędu, chodziło mi czy to pucha będzie miała już w sobie tackę gotową do ripowania czegokolwiek jednym kliknieciem tak jak tutaj od 7:55 minuty :

Nie sądzę żeby była taka obudowa, nie szukałem i nie zwracałem uwagi na to czy jest czy nie.
Trzeba pamiętać, że to co pokazujesz jest dedykowanym systemem z odpowiednim oprogramowaniem.
W przypadku NASa, nawet jak podłączysz napęd, moze sie okazać, że nie ma żadnego programu, którym można zrzucić płyty na NASa.

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,508
Reputacja: 130

22-04-2023, 08:34
(22-04-2023, 07:26)nygus napisał(a):  W przypadku NASa, nawet jak podłączysz napęd, moze sie okazać, że nie ma żadnego programu, którym można zrzucić płyty na NASa.
W przypadku NAS praktycznie zawsze tak będzie. No chyba, że ten NAS, to złożony przez nas PC z pełnoprawnym systemem operacyjnym. Ja dalej trzymam w domu obudowę CoolerMastera z serii Cosmos, chyba podświadomie właśnie po to. Tam jest miejsca na 8 HDD + 5 napędów optycznych. To rozwiązanie od zappiti jest fajne, ale drogie.
https://www.zappiti.com/zappiti-nas-4k-hdr-se
Taniej wyjdzie kupić serwery NAS od Synology lub QNAPa i dokupić napęd UHD, nawet zewnętrzny do laptopa. Oczywiście, takie rowiązanie wymaga od nas więcej pracy przy procesie rippowania, ale coś za coś.

(21-04-2023, 18:01)misfit napisał(a):  Czyli czekam aż pojawią się dyski 40-50TB na rynku konsumenckim
HDD? Jak dla mnie, to raczej odpada, chyba że  od razu przewidujesz backup. Ja, podobnie jak pred, powoli zrzucam na pamięć flash. Jest drożej, ale to pewniejsze. Dzisiaj kartę microSD 64GB da się kupić w okolicach 20 zł, w promocji. Taka pojemność pozwala na pełny backup większości UHD na płycie BD66. Ewentualnie można kupić dysk SSD, przykładowo 2TB (najbardziej optymalna opcja). Jak przeliczymy jego cenę i pojemność na ekwiwalent w kartach microSD, to wyjdzie niemal dokładnie ta sama cena i pojemność, ale wiadomo, te 2TB w SSD da się lepiej upakować obrazami płyt i potencjalnie możemy zyskać miejsca na 1-2 filmy.
W jakim formacie przechowujesz ripy UHD, jeśli można wiedzieć? BD-folder, czy plik .iso. Kodi ostatnio szwankuje w kwestii BD-folderów, chociaż pojawiły się dedykowane buildy z pełną obsługą BD-J menu i nawet Dolby Vison. Zamierzam sprawdzić, jak to zagra na mojej Nvidii Shield...
Jeżeli chodzi o zwykłe BD, to robię backup na nagrywalnej, dwuwarstwowej BD. Kupiłem na japońskim amazonie Verbatimy i z kosztami przesyłki wyszło dużo taniej niż zakup w Polsce.

Teraz większość płyt jakie kupuję, staram się od razu w jakiś sposób backupować. Coraz częściej też oglądam film z backupu...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,580
Reputacja: 716

22-04-2023, 09:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2023, 09:34 przez misfit.)
(22-04-2023, 06:10)pred895 napisał(a):  Wiem że nie ma napędu, chodziło mi czy to pucha będzie miała już w sobie tackę gotową do ripowania czegokolwiek jednym kliknieciem tak jak tutaj od 7:55 minuty :

Wygląda na autorskie rozwiązanie od Zappiti - widzę, że też można dokupić trzy dodatkowe napędy po USB (za ~350 EUR każdy) coby przyspieszyć proces tworzenia kopii z płyt na HDD. Dla mnie jednak zbędny gadżet, który dodatkowo znacząco podwyższa całkowity koszt. Mam już w kompach dwa napędy, niedługo będę miał trzy - jak będzie potrzeba to dokupię kolejne i to za 1/5 tego co sobie życzy ten producent. Możesz sobie ustawić aby makemkv robił kopię bezpośrednio do NAS, itd.
Od NAS oczekuję stabilności, dobrego supportu, bezpieczeństwa danych - żeby monitorował na bieżąco stan każdego z dysków i poinformował mnie gdy zaczną się problemy z którymś z nich. A w razie awarii dysku, która prędzej czy później kiedyś nadejdzie, aby bezproblemowo odbudował macierz - i żeby w miarę szybko to zrobił, a nie tygodniami czy miesiącami Big Grin

(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a):  HDD? Jak dla mnie, to raczej odpada, chyba że od razu przewidujesz backup.

Sure, a czy to będzie RAID DP, czy co innego, na razie sobie tym nie zaprzątam głowy. Przyjdzie na to czas. W każdym razie chcę być zabezpieczony na wypadek jednoczesnej awarii dwóch twardzieli.

(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a):  Ja, podobnie jak pred, powoli zrzucam na pamięć flash. Jest drożej, ale to pewniejsze. Dzisiaj kartę microSD 64GB da się kupić w okolicach 20 zł, w promocji. Taka pojemność pozwala na pełny backup większości UHD na płycie BD66.

Przy moich ilościach to odpada i na karty pamięci już teraz musiałbym wydać jakieś 40 tysi, a kolekcja wciąż rośnie Smile Tak więc celuję w bardziej ekonomiczne rozwiązanie, które przy okazji da mi też większą wygodę.

(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a):  W jakim formacie przechowujesz ripy UHD, jeśli można wiedzieć? BD-folder, czy plik .iso. Kodi ostatnio szwankuje w kwestii BD-folderów, chociaż pojawiły się dedykowane buildy z pełną obsługą BD-J menu i nawet Dolby Vison. Zamierzam sprawdzić, jak to zagra na mojej Nvidii Shield...
Jeżeli chodzi o zwykłe BD, to robię backup na nagrywalnej, dwuwarstwowej BD. Kupiłem na japońskim amazonie Verbatimy i z kosztami przesyłki wyszło dużo taniej niż zakup w Polsce.

Wszystkie filmy w BD-folder i to się raczej nie zmieni dopóki OPPO jest ze mną. Co do Kodi, od kiedy pamiętam to ten player od zawsze miał problemy ze strukturą BDMV, szczególnie w przypadku filmów w seamless branchingu - a to przycięcia obrazu przy zmianie pliku czy brak możliwości prawidłowego wyświetlania napisów zewnętrznych (synchronizacja). Ostatni raz sprawdzałem sytuację tak ze trzy lata temu, więc może coś się w tym względzie zmieniło, ale wątpię...

(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a):  Jeżeli chodzi o zwykłe BD, to robię backup na nagrywalnej, dwuwarstwowej BD. Kupiłem na japońskim amazonie Verbatimy i z kosztami przesyłki wyszło dużo taniej niż zakup w Polsce.

Przy zwykłych BD chyba też rozważałbym takie rozwiązanie. Aczkolwiek mam nikłe doświadczenie jeśli chodzi o dwuwarstwówki BD50 jak z ich żywotnością po czasie, itd. Markowe BD-R po ile teraz w ogóle chodzą?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,312
Reputacja: 150

22-04-2023, 13:10
Dla mnie robienie takiego cyrku to już czyste szaleństwo. To tylko filmy, ludzie Big Grin W dodatku w większości w jakiejś formie cały czas dostępne - jak mi się płytka zesra to już wolę wykosztować się na kolejną kopię (kto wie, może nawet na lepszym nośniku*), niż tracić czas na takie zabawy - a przy tej ilości filmów musiałbym spędzić tygodnie na archiwizację, o dodatkowych kosztach, które spokojnie mógłbym przeznaczyć na nowe zakupy nie wspominając. To już o wiele bardziej zabolałaby mnie utracona fizyczność danych wydań (unikatowe opakowanie i zawartość poza płytowa), ale tego skopiować się nie da, a i jak człowiek bardzo chce, to zawsze znajdzie gdzieś na jakimś ebayu takiego białego kruka. Zresztą przez te wszystkie lata, to właśnie tej fizyczności bardziej się dostało, niż możliwości odtwarzania (tu może ze dwa filmy poległy).
No chyba, że niektórzy tutaj szykują się na wojnę i epokę lodowcową, ale to w takim razie najlepiej zacząć od budowy bunkra Big Grin

* dlatego doceniam wydania 4K, które od razu mają dołączony taki backup w postaci blu-raya, nierzadko, choć niestety nie zawsze, odrestaurowanego.

Odpowiedz
Strony (24): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 24 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku