Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,321

10-06-2023, 16:00
To może jeszcze jeden cytat z rzeczonego wywiadu (źródło podałem wyżej):

W Teście pilota Pirxa kręciliśmy bardzo długie, kilkuminutowe ujęcie, w którym Pirx i przedstawiciel UNESCO idą rozmawiając od zamku w Mosznej do samochodu: po drodze były ścieżki i schody, nie można było ustawić jazdy kamery, a steadycamów wtedy nie było. Janusz skonstruował takie jakby nosze niesione na ramionach przez cztery osoby, a na nich siedział operator z kamerą w rękach. I tak nakręciliśmy to długie ujęcie. Pamiętam, że oglądał to w mojej  montażowni reżyser Andrzej Żuławski, który pracował wówczas nad filmem Na srebrnym globie i pytał: – Jak to zrobiłeś? Tak właśnie trzeba było to nakręcić, w jednym ujęciu!

Choćby dla tego ujęcia warto zainwestować w Pirxa. Cool  

W kolekcji mam filmy ze wszystkich możliwych okresów, w tym sporo niemych. Uważam, że sięgając do przeszłości lepiej rozumiemy współczesną sztukę kinematografii (z naciskiem na słówko sztukę). Warto zacząć od Bacha, prawda? Smile
Może doczekamy innych polskich produkcji SF na BD, np. „Wojny światów” (1981). Chyba kupiłbym wszystkie krajowe produkcje, a przynajmniej te inspirowane twórczością S. Lema.
Ba, także mam chrapkę na gniota. Jakiego? „Sygnały MMXX (1970). Wink To jedyna produkcja 70 mm, w której brali udział rodacy!

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

10-06-2023, 17:37
(10-06-2023, 16:00)Daras napisał(a):  Może doczekamy innych polskich produkcji SF na BD, np. „Wojny światów” (1981).

Mówisz i masz. Przegapiłeś ten wątek: The End of Civilization: Three Films by Piotr Szulkin (1981-1986)

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

10-06-2023, 20:12
Serdeczne dzięki. Kiedyś pisałem, że wchodzę do wątków bardzo selektywnie. Jest ich od cholery i trzeba sporo czasu poświęcić aby wszystkie kliknąć.
Nadal nie rozumiem tych blokad Amazonów pod adres PL???

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,552
Reputacja: 98

11-06-2023, 11:56
(10-06-2023, 16:00)Daras napisał(a):  Warto zacząć od Bacha, prawda?

Prawda. Oczywiście że warto Big Grin
Można zacząć od Bacha, potem poszukać "własnej drogi", a na koniec wrócić do niego, jak zrobili to chociażby Mozart czy Beethoven  Smile

Kolega Marioo mnie uprzedził i mnie wiem jak inni, ale ja kupię box Szulkina jak tylko się pojawi.
[Obrazek: YnWlmqW.jpeg]

Czekam Smile

PS
Ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na skurcz łydki - magnez to mit, bardziej działa potas i sód, oraz masaże.
Męczy mnie już drugi tydzień, widać wiek zaczyna robić swoje Sad

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,310
Reputacja: 150

11-06-2023, 12:02
Musisz się nawodnić, wypij elektrolity. I ćwicz tę nogę.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

11-06-2023, 13:46
Brak odpowiedniego nawodnienia, to może być jedna z przyczyn - boisko mam rzut kamieniem i wypijałem coś przed wyjściem, a potem grałem nawet kilka godzin bez uzupełniania, to teraz za to płacę Sad

Ciężko się pogodzić z tym, że już nie mam "20 lat a może mniej" Big Grin

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

11-06-2023, 14:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2023, 14:44 przez Daras.)
Hal napisał:
Ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na skurcz łydki - magnez to mit, bardziej działa potas i sód, oraz masaże.
Męczy mnie już drugi tydzień, widać wiek zaczyna robić swoje

Doraźnie, podczas ataku skurczu należy usiąść. Następnie chwycić jedną ręką stopę od strony wewnętrznej i od dołu, drugą zaś położyć na kolanie *. Kilka wyprostów oraz ugięć stawu powinno szybko pomóc.
Generalna zasada głosi, że cały czas należy przyjmować płyny. Mięśnie, ścięgna, stawy itd. będą nawilżone. Popijamy nie tylko gdy mamy pragnienie, również sukcesywnie podczas treningu.

* W przypadku lewej kończyny dolnej lewa ręka na stopie, prawa zaś na kolanie.

P.S. Miałem kiedyś do czynienia ze sportem na poziomie zawodniczym. Ale to naprawdę staaaaaare czasy. Wink

W tym momencie popijam piwo, choć żona ponagla abym robił obiad. Gotowanie naprawdę nieźle mi wychodzi. Cała rodzina chwali. Zatem zaraz zamykam laptopa (otwieram go w niedziele wyjątkowo rzadko) i idę do kuchni. Tam również czeka złoty napój  z elektrolitami. Urlop panie. Urlop. Cool

Odpowiedz
Offline Reacher
Stały bywalec
Liczba postów: 617
Reputacja: 52

11-06-2023, 15:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2023, 15:50 przez Reacher.)
Tak jak napisał Mefisto elektrolity powinny pomóc. A regularne nawadnianie również polecam. Od kilku lat codziennie wypijam kilka szklanek Muszynianki, w dniach intensywnego wysiłku (czyli co 2-3 dni) jeszcze więcej. Nie pamiętam co to skurcz i skończyły się nocne pobudki ze zdrętwiałymi rękami..

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 130

11-06-2023, 20:37
(08-06-2023, 22:36)HAL 9000 napisał(a):  Ciekawi są też "Lodowi piraci"(1984), ale wymaga całkowicie luzackiego podejścia, które zostaje nagrodzone, bo film porywa swoją bezpretensjonalną zabawą.
Obejrzałem zwiastun - klimaty trochę à la Power Rangers. Na razie spasuje, ale dzięki za info.

Ale jeżeli nie straszne Ci całkowicie luzackie podejście to proponuję:
  • Buck Rogers in 25th century (Filmoskop link) - to pilot do serialu, kwintesencja seriali s-f z lat 70-tych, ale z zacięciem komediowym. Film to w gruncie rzeczy dwa pierwsze odcinki premierowego sezonu, które zmontowane są tak, że tworzą zgrabną całość -  z nazwijmy to umownie - otwartym zakończeniem. Napisałem o tym filmie kilka zdań tutaj.
  • Space Truckers - produkcja s-f tzw. "direct to home video" (chociaż były pierwotnie inne plany - 25 milionów dolarów budżetu!). Jest "tanio", ale za to jaki entuzjazm! No i kilku przyzwoitych aktorów w obsadzie.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

11-06-2023, 23:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2023, 23:32 przez HAL 9000.)
(11-06-2023, 20:37)sebas napisał(a):  Obejrzałem zwiastun - klimaty trochę à la Power Rangers. Na razie spasuje, ale dzięki za info.

Faktycznie zwiastun nie jest najlepszy. "Power Rangers" znam tylko z migawek na Polsacie z lat 90. i nie potrafię nic dobrego na ten temat napisać, więc to raczej nie jest dobry trop z tego co pamiętam. Może "Lodowych piratów" można gdzieś w sieci znaleźć i na podstawie powiedzmy 15 minut, wyrobić sobie zdanie czy warto w to wchodzić głębiej Big Grin
Ja znalazłem teraz na YT coś takiego:

Nie wiem czy to będzie jakoś pomocne Smile

"Space Truckers" nie kojarzę, więc dzięki za info.
"Buck Rogers" już miałem w koszyku, ale ciągle się zastanawiam czy nie wziąć wydania z USA (film+serial).
Przeczytałem o Twoich wrażeniach z seansu, ale nie pomaga mi to w podjęciu decyzji  Tongue

PS
Mefisto,Daras,Reacher - dziękuję za rady, powtarza się motyw nawadniania, będę musiał tego pilnować odpowiednio wcześniej, bo po fakcie jest już trochę za późno i mimo że sikam na zielono od różnych "elektrolitów", to widocznie łydka musi swoje odpocząć Smile

Daras - życzę udanego wypoczynku.

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku