22-08-2023, 20:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2023, 20:49 przez fire_caves.)
(22-08-2023, 09:32)slavekg napisał(a): Te wydania BD/UHD są dla największych fanów tych serialClou zabawy w streaming jest utrzymanie subskrybentów. Na moje oko tak właśnie działają fani znanych, wieloodcinkowych marek: chcą mieć bieżący dostęp do tego co lubią. Fani sięgają chętnie po nośniki lub kopie cyfrowe bo dzięki temu nie muszą płacić comiesięcznego haraczu.
(22-08-2023, 09:42)misfit napisał(a): Ile procent z blisko 150 mln subskrybentów D+ byłoby ewentualnie zainteresowanych kupowaniem filmów na nośnikach fizycznych? 0,01%? 0,05%?Nie wiem skąd tak dokładne wyliczenia
Ale osobiście mam, jak pisałem powyżej, na myśli fanów dużych franczyz. Dlaczego? Na przyklad dlatego, że właśnie z tychże pochodzą seriale i film od którego zaczęliśmy ten offtopic. Ponadto to właśnie na fanów takiego MCU lub Star Wars liczy zapewne Disney jeśli chodzi o ciągłość subskrypcji. Zwykły zjadacz... bitów... nie ma oporów by choćby co miesiąc żonglować streamingami. Fan może utrzymywać usługę bo wraca często do tych samych materiałów. Śledząc amerykański random Star Treka jestem w stanie powiedzieć, że akurat tam gotowość do zakupu nośników jest nie taka znów niewielka.(22-08-2023, 09:42)misfit napisał(a): tym bardziej przy polityce Disneya z traktowaniem wydań na nośnikach na odwal się - brak DV, BD-66, dźwięk optymalizowany pod soundbary, itd.Odnoszę wrażenie, że przeceniasz rolę tych zagadnień na rynku. Oczywiście nie mam danych, ale wątpię, by grupa widzów posiadających i rzeczywiście wykorzystujących sprzęt o najwyższych parametrach była znaczącą statystycznie. Udział sprzedaży DVD na rynku wydań fizycznych jest tego chyba najlepszym dowodem.
PS. Dodatkowo taki np. przeciętny fan Treka w USA już dobrze wie, że szumne zapowiedzi, że P+ (wcześniej All Access) będzie "one home for all Star Trek" można sobie włożyć między bajki, więc nośniki fizyczne są tutaj bardzo pociągającą alternatywą.