14-09-2023, 07:57
(13-09-2023, 21:07)sebas napisał(a): dokładnie sobie wyliczyłem rozmiar formatek, uwzględniając grubość okleinyTaka mała aczkolwiek cenna rada, której kiedyś udzielił mi stolarz: przy wymiarowaniu formatek nie odlicza się grubości okleiny, a to z prostego powodu - maszyna przed oklejeniem obrzeży frezuje krawędź płyty meblowej dokładnie o grubość okleiny, a następnie ją przykleja na gorąco i na końcowym etapie obrabia krawędzie w zadany sposób: proste (ostrzejsze) lub zaokrąglone.
Może właśnie dlatego finalnie półki wyszły za wąskie.
Poza tym regał fajny i oczywiście dodatkowe półki to sprytny pomysł na zwiększenie pojemności regału.
A jeśli to rzeczywiście są pełne płyty meblowe to super.
Mam też w domu kilka szafek wiszących Besta, i tu niestety jest dramat... fajne, lekkie, ale w środku tektura. Jakiekolwiek modyfikacje i próby wkręcenia czegokolwiek w to coś kończą się tak, że śruby nie mają się czego trzymać i element jest praktycznie do wyrzucenia.
Po negatywnych doświadczeniach z tekturowymi meblami z Ikei zacząłem sam robić szafki na filmy wg własnego pomysłu i z pomocą zaprzyjaźnionego stolarza.
Sam też mam szafki na filmy z drzwiczkami, i wcale się nie wstydzę swoich zbiorów

Rzeczywiście też kurz wchodzi, ale zdecydowanie mniej niż by to wszystko było otwarte.