(13-09-2023, 23:04)Mefisto napisał(a): Żadne drzwi nie chronią przed kurzem - to jest mit.To ja odpowiem Ci tak. Różnego rodzaju odkryte półki, biurka, czy inne meble muszę odkurzać w domu przynajmniej raz w tygodniu. Podczas przestawiania płyt w wiadomej szafce, min. z okazji ostatniej sesji zdjęciowej, zauważyłem, że można by właściwie górne grzbiety pudełek przetrzeć z kurzu. Pierwszy raz, po około 2 miesiącach, bo zdaje się jakoś na początku wakacji regał był zmontowany. Jak dla mnie to spore udogodnienie i dowód, że mimo wszystko te drzwiczki jakoś przed tym kurzem chronią.
@Juby
Ehhh. dlaczego z Tobą musza być problemy...
No ale po kolei, bo zdaje się niepotrzebnie zrobiło się nerwowo.(13-09-2023, 22:35)Juby napisał(a): Wypowiadasz się na forum pasjonatów zbierania filmów, kupujesz regał dedykowany pod książki/ komiksy/ filmy, ale dobierasz do niego drzwi (nie szklane, które też chroniłyby przed kurzem),Te drzwi są szklane, tak przy okazji. Napisałem o tym. Fabrycznie, w zestawie z nimi masz panel z HDF-ki który przysłania to szkło. Sprawdź może link do sklepu IKEI, który podałem, to zobaczysz, że nawet producent daje Ci dowolność w kwestii eksponowania zawartość regału bądź nie.
(13-09-2023, 22:35)Juby napisał(a): wszelkie pochwały odbierasz jako pochwały, ale już słowo krytyki, a w tym wypadku zwyczajną wątpliwość na dziwność sytuacji (a ta jak widać jest nietypowa i niezrozumiała) najwyraźniej odbierasz jako atak i reagujesz na to własnym atakiem. I to ja mam zluzować? Yyy... okejTo może od początku.
(12-09-2023, 20:56)Mefisto napisał(a): Pomysł z półkami nawet spoko, ale fakt, że tego specjalnie widać - nie rozumiem takiego zabiegu i tyle. Książki też chowasz do kufra?Widzę, że Mefi100
na koniec zdania daję
, więc wiem, że to żaden atak, czepianie się, czy cokolwiek takiego i mam traktować to na zupełnym luzie. Odpowiadam mu też na luzie, jednym z moich ulubionych cytatów z Vabanku, również dodając na koniec
.(12-09-2023, 21:08)sebas napisał(a): Cytując Kramera z Vabanku: "Tak, oczywiście. Zawsze! Zawsze. A marmeladę i proszek do zębów w skarpetach, a pan nie?"![]()
Swoją decyzję uzasadniam poniższymi słowami, również z emotkiem na końcu.
(12-09-2023, 21:08)sebas napisał(a): Jakoś nie odczuwam potrzeby, żeby to wszyscy widzieli...
Jak widać z dalszej dyskusji Mefisto zaakaceptował taką odpowiedź. Oczywiście dalej może wydawać sie mu to dziwne (i ma do tego prawo!), ale swoją opinie zachowuje dla siebie, bo takie eksponowanie czegokolwiek, to jest kwestia chociażby osobowości. Może być ekstrawertyczna, czy tez introwertyczna. Ja już pisałem wcześniej, że jestem introwertykiem.
Ty natomiast:
(13-09-2023, 09:32)Juby napisał(a): Okej, ale co innego nie odczuwać potrzeby, a co innego dorabiać do regału, który podstawowo drzwi nie posiadał, drzwi tak, aby nikt nie widział zawartość bez ich otwierania. To bardziej wygląda na wstydzenie się własnego hobby, lub obawę, że ktoś cię okradnie niż "nie odczuwanie potrzeby" chwalenia się. Poza tym, wszyscy wszystkimi, ale co z tobą?Gdzie tu jest krytyka? Jakbyś napisał, że takie drzwi są bez sensu, bo utrudniają dostęp do zawartości, to to była by krytyka. Ty natomiast nie przyjmujesz do wiadomości, mojej odpowiedzi dla Mefisto i zaczynasz sugerować, że jest ze mną coś nie tak. Bez żadnego emotka na końcu. Więc sorki, ale mam prawo odebrać takie coś ad personam.
Tak jak napisałeś:
(13-09-2023, 22:35)Juby napisał(a): ludzie na forum dyskusyjnym mogą głośno myśleć/ interpretować twoje zdjęcia i wypowiedzi.I ja to zrobiłem.
Pomimo twoich, moim zdaniem, dwuznacznych sugestii, zadałem Ci pytanie:
(13-09-2023, 21:07)sebas napisał(a): A co ma być? Coś masz na myśli? To ja raczej powinienem zapytać "Co z Tobą"? Mam w szafce schowane to, co Ty masz wyeksponowane, a Ty na podstawie tego podejrzewasz u mnie jakieś kompleksy i stany lękowe...Dodawałem emototki , żeby wyraźnie zasugerować, żebyś nie traktował tego zupełnie na serio i w efekcie to Ty posądzasz mnie o atak?![]()
Wyluzuj. To jest po prostu szafka z płytami, a nie fizyczna manifestacja stanu mojej psychiki...
Dalej nie wiem co jest ze mną nie tak, bo zasłaniam płyty w szafce, która daje taka możliwość...
(13-09-2023, 22:35)Juby napisał(a): Jeśli gdzieś zostałem niezrozumiany: Nigdzie nie narzucałem tobie co i jak powinieneś/ musisz robić, nigdzie nie napisałem że mi coś wolno, a tobie nie, i nie wiem kiedy miałem jakieś problemy z tym co i jak inni mają poustawiane na półkach i komentowałem, że powinni to zmienić (po prostu nie wiem o czym piszesz).Ja tez napisałem, że mogę się mylić. Ale jakoś tego nie dostrzegasz:
(13-09-2023, 21:07)sebas napisał(a): Serio, wyluzuj, bo wygląda na to (chociaż mogę się mylić), że po raz kolejny masz jakiś problem z tym co i jak ktoś ma postawione na półce.
A co do tego Twojego "nie wiem o czym myślisz" to pozwól, że Ci przypomnę Twoją "dyskusję" z Mefisto, z końca zeszłego roku zdaje się, w wątku Jego Kolekcji. Nie byłeś w stanie zrozumieć i zaakceptować, że Mefisto kupuje tyle filmów ile kupuje, bo przecież ma nie mieć ma czasu, żeby to oglądać, a w ogóle to Ty masz tyle, a tyle na półkach i to według Ciebie optymalne, bo można z określoną częstością wracać do poszczególnych tytułów. Kilka osób kulturalnie zwróciło Ci uwagę, że chyba trochę przesadzasz, więc na koniec "strzeliłeś focha" i kazałeś te swoje argumenty usunąć (co niestety zostało zrobione) i zniknąłeś z forum na pół roku. Coś Ci się przypomina?
(13-09-2023, 22:35)Juby napisał(a): Ale jeśli kupujesz regał pod filmy, zbierasz je, modyfikujesz go w ciekawy sposób aby zmieścić ich więcej, a jednak masz to wszystko schowane za drzwiami, ale w sumie nigdy nie piszesz jednoznacznie skąd taka decyzja, to ludzie na forum dyskusyjnym mogą głośno myśleć/ interpretować twoje zdjęcia i wypowiedzi.Napisałem wyraźnie, że nie odczuwam potrzeby eksponowania. Co w tym niejednoznacznego?
Kiedyś jakiegoś himalaistę (zdaje się, nie pamiętam dokładnie) zapytali, po co On wspina się na te szczyty. Odpowiedział coś w stylu: "Bo są". I tyle. Widocznie odczuwał taką potrzebę...
Serio. Proponuję zakończyć dyskusję na ten temat w tym miejscu. Dalsze drążenie tematu do niczego sensownego nie doprowadzi... Niech każdy zostanie przy swoim...
(14-09-2023, 07:57)KaMario napisał(a): maszyna przed oklejeniem obrzeży frezuje krawędź płyty meblowej dokładnie o grubość okleiny, a następnie ją przykleja na gorąco i na końcowym etapie obrabia krawędzie w zadany sposób: proste (ostrzejsze) lub zaokrąglone.Ooo, nie wiedziałem! Dzięki!
(14-09-2023, 07:57)KaMario napisał(a): Może właśnie dlatego finalnie półki wyszły za wąskie.Raczej nie. Obrzeże było winylowe, jakieś 0,5mm, a półkom brakowało 5mm. To raczej ten hałas w sklepie spowodował, że Stolarz źle usłyszał. Właśnie, żeby czegoś takiego uniknąć wszystko wcześniej spisałem...
(14-09-2023, 07:57)KaMario napisał(a): A jeśli to rzeczywiście są pełne płyty meblowe to super.Ale to w dalszym ciągu przeciętna jakość. Z gotowych regałów i szaf to mogę wspomnieć firmę BRW. Kiedyś to były dobrej jakości płyty i solidne okucia, ale dawno nic od nich nic nie kupowałem (więc nie wiem jak jest teraz), bo mebelki robię na zamówienie, głównie z uwagi na to, żeby optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Niestety, tutaj też bywają problemy...
(14-09-2023, 07:57)KaMario napisał(a): Po negatywnych doświadczeniach z tekturowymi meblami z Ikei zacząłem sam robić szafki na filmy wg własnego pomysłu i z pomocą zaprzyjaźnionego stolarza.To fajnie, że masz sprawdzonego stolarza. Ja też dorobiłem się przyzwoitego zestawu narzędzi, więc mniejsze rzeczy staram się już robić sam.
niespotykanie spokojny człowiek