28-09-2023, 16:30
(28-09-2023, 10:02)afflux napisał(a): coraz trudniej się to ogląda (czyli bez emocji) dla kogoś kto nie zna "Clone Wars" i "Rebels" jak ja.
To już jest zależne od konkretnego widza, mnie ciekawią opinie osób nieznających animacji - dzisiaj rozmawiałem z kolegą z pracy, który nie zna rebelsów, a Ahsoka mu się bardzo podoba, inna sprawa że Kenobi też (mnie akurat już dużo mniej), zgodni jesteśmy że Boba jest najsłabszy.
Ostatnio doszedłem do porozumienia na głównej stronie z użytkownikiem shaman72
https://filmozercy.com/wpis/ahsoka-odcinek-6-kim-jest-wielki-admiral-thrawn-i-ezra-bridger-gwiezdne-wojny
Fragment:
shaman72
5 dni temu
Andor jest bardziej „dorosły”, inaczej filmowany.Dla mnie Ahsoka jest bardziej „dziecięca”
Czy Andor jest przyziemny tylko dlatego, że bardziej skupia się na emocjach ludzi i psychologicznych aspektach zniewolenia przez imperium??Jest bogatszy po prostu o wątki emocjonalne."Ahsoka", podobnie jak "Andor", rozkręca się powoli, ale o ile spin-off "Rogue One" skupiał się pokazaniu nowych postaci i zakątków świata Gwiezdnych wojen, "Ahsoka" opiera się na zawartości, która jest już dobrze znana.
Tobie bardziej podchodzi Ahsoka mi bardziej Andor i tyle.Ważne, że Disney kręci coraz lepsze i wartościowsze seriale z tego uniwersum .
Pozdr i miłego weekendu.
HAL 9000
5 dni temu
Czy Andor jest bardziej dorosły, a Ahsoka dziecięca?
Tak, tak można powiedzieć, to jest dość trafne określenie.
Andor jest szczególnie dobry dla ludzi, którzy już wyrośli ze SW, ale jeszcze z sentymentu, chcieliby coś obejrzeć w tym uniwersum.
Dobrze, że czasem Disney zrobi coś dla tej grupy widzów, ale to nigdy nie był i nigdy nie powinien być główny nurt SW, bo SW to bajka dla dzieciaków, gdzie cała rodzina może wspólnie oglądać bez strachu o nieodpowiednie treści, dlatego też nigdy w filmie SW nie powinno być np. scen seksu.
Czy Disney z braku dobrych pomysłów, zdecyduje się kiedyś zarobić trochę $ i urozmaici gatunkowo SW, robiąc np. horrory albo filmy z brutalną przemocą.
Ciężko przewidzieć, na pewno jest to kusząca finansowo perspektywa.
Dla mnie to dobrze, że jest różnorodność, zachwyty nad Andorem uważam za mocno przesadzone, ale też wynikają one z miałkości seriali SW, które poprzedzały Andora, więc są w pewien sposób zrozumiałe.
Jednak gdy przyjrzymy się bliżej, to ta pozorna dorosłość finalnie wymaga od nas dziecięcej naiwności w finale każdego z wątków w tym serialu, czego chyba najlepszym przykładem jest ucieczka z pilnie strzeżonej koloni karnej.
Ciekawy jestem jak zostanie przyjęty sezon drugi, bo z tego co pamiętam, pierwotnie zakładano pięć, każdy przybliżający o jeden rok do wydarzeń z R1. Więc teraz już nie będzie takiego rozwleczenia i dla wielu osób może być za mało informacji co do motywów działań bohaterów. Zobaczymy.
Ahsoka dzięki temu, że w naturalny sposób promuje kobiety w głównych rolach, nie musi wciskać innych wymaganych obecnie wątków, np. LGBT jak to miało miejsce w Andorze.
Zawsze to jakiś plusik
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥