04-11-2023, 08:39
(04-11-2023, 01:23)Daras napisał(a):(03-11-2023, 20:30)thomasso hi-fi napisał(a): O vinylach mógłbym dużo pisać, ale raczej nie tu, więc tak krótko: Niebieski też jest dla mnie najlepszą ścieżką z serii. Kupuję w 90% płyty 1 press w stanie EX, nowe nie mają już tego czegoś w sobie i grają jakoś bez "duszy" (są wyjątki), więc z nowych kupuję tylko to co muszę mieć, 180g mnie nie jara
Jest coś na rzeczy. Mam znajomego, który wydaje krocie na stare vinyle. Pomieszczenie do odsłuchu urządził z pietyzmem. Na wkładkę z igłą wydał kilka tysięcy PLN. Ziomal słyszy różnicę w odsłuchu, a ja mu wierzę.
P.S. Nowe czarne, jeśli o nich pisałeś, nie mogą mieć duszy. To są substytuty krążków CD.
No tak, pisałem o nowych, teraz też wydają kolorowe np. https://winylownia.pl/pl/products/justyna-steczkowska-dziewczyna-szamana-lp-103708.html tą płytę mam, bo wtedy nie wydawano winyli. Adele też posiadam i to muszą być płyty z tego wieku, bo ona w nim żyje i wydaje. Brzmią jak brzmią, jedne lepiej inne gorzej, zależy od tłoczenia, ale tak jak napisałeś bliżej im do CD, ale samo w sobie CD czy Tidal (lepszy dźwięk niż znany spotify) to nic złego o ile płyt słucha się w stereo, a nie np. w 5.1 (nie piszę o koncertach). Ja wolę jednak winyle, m.in. mają cieplejszy dźwięk.
Taka ciekawostka, w 2021r sprzedano więcej płyt winylowych niż CD, to taki pierwszy przypadek od 35lat. Teraz Sanah czy Podsiadło (nic do nich nie mam) też wydają winyle, nagle wszyscy wydają
Nie dziwię się, że kumpel słyszy różnicę i wydaje krocie na płyty czy wkładkę, ja też coś tam słyszę
np. wymieniam kable głośnikowe. Wkleiłem pierwsze lepsze swoje fotki z AS i zwróćcie uwagę też na kable sieciowe (jakie grube) niby ten sam prąd, a oni słyszą różnice, na szczęście ja nie, bo to kilka tysięcy
Akustyka, wyciszenie pomieszczenia też robi sporą różnice.Zresztą co się dziwić, na tym forum ludzie wrzucają screeny z filmów i wychwytują niuanse Jest podobnie, też wydajemy niemałą kasę na filmy 4K, blu-ray, limitowane edycje itd, gdzie na wyciągnięcie ręki są platformy streamingowe, ale wolimy mieć fizycznie i lepszą jakość
PS. Albo Admin mnie wywali, albo się zainteresuje i kupi gramofon