30-01-2024, 23:04
(28-01-2024, 21:30)CivilWar napisał(a): "Kolekcjonerzy Blu-ray w Polsce: Wpływ zakupów zagranicznych i rola społeczności filmozercy com"
W ostatnich latach polscy kolekcjonerzy Blu-ray i 4K Ultra HD zanotowali drastyczny spadek zainteresowania krajową dystrybucją filmów na nośnikach fizycznych. W ślad za tą tendencją idzie również coraz mniejsza liczba polskich dystrybutorów specjalizujących się w tych formatach. Wśród głównych przyczyn tego zjawiska wyróżnia się masowe przenoszenie zakupów za granicę oraz negatywne nastawienie do polskich dystrybutorów, które wzmacniane jest przez grupę z filmozercy com.
Jednym z kluczowych zarzutów wobec polskiej dystrybucji jest ograniczona dostępność filmów oraz brak różnorodności oferty. Kolekcjonerzy zauważają opóźnienia w wprowadzaniu na rynek popularnych tytułów w porównaniu do innych krajów, a także brak ekskluzywnych edycji limitowanych i kolekcjonerskich. To sprawiło, że coraz więcej pasjonatów decyduje się na zakupy w zagranicznych sklepach internetowych, gdzie mogą liczyć na szerszą gamę dostępnych produktów.
Niestety, skutkiem ubocznym tego trendu jest widoczny spadek zainteresowania polskich dystrybutorów. W obliczu malejącej liczby klientów, przedsiębiorstwa te zaczynają rezygnować z wydawania filmów na płytach Blu-ray i 4K Ultra HD, co skutkuje jeszcze bardziej ograniczonym wyborem dostępnych tytułów w kraju.
(...)
Autor: Sławomir Poral
Źródło https://poral.eu/kolekcjonerzy_blu-ray_w_polsce.php
Może jestem zmęczony, ale brak mi tu logiki - jakiejś myśli przewodniej.
Krótka analiza powyższego tekstu.
1. Może faktycznie spadło zainteresowanie kupowaniem płyt u polskich dystrybutorów.
No dobrze - niech każdy wydaje pieniądze gdzie chce, choć prywatnie dodam, że staram się "wspierać" właśnie przedsiębiorców krajowych.
2. Dalej mamy wyjaśnienie zjawiska.
Cytat:
"Jednym z kluczowych zarzutów wobec polskiej dystrybucji jest ograniczona dostępność filmów oraz brak różnorodności oferty. Kolekcjonerzy zauważają opóźnienia w wprowadzaniu na rynek popularnych tytułów...".
Pełna zgoda panie Poral. Z powyższych powodów także i ja często daję zarobić sklepom zagranicznym.
3. Cytat:
"Niestety, skutkiem ubocznym tego trendu jest widoczny spadek zainteresowania polskich dystrybutorów.". Itd, itd.
Zatem wnioskuję, iż zdaniem pana Porala polscy dystrybutorzy (wpierw) ograniczają dostępność tytułów oraz wprowadzają opóźnienia, następnie pomstują, że Polacy kupują w innych częściach świata, a winę za stan faktyczny ponoszą filmozercy.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.