09-06-2024, 18:43
The Northman - miałem spore oczekiwania, zwłaszcza po bardzo pozytywnych recenzjach na jakie trafiłem i muszę przyznać, że trochę się rozczarowałem. Niby jest fajny klimat, ale i sporo dłużyzn które spowalniają tempo. Wiele scen ma jak dla mnie mocno teatralny charakter. Kamera zbyt często niemiłosiernie statyczna. Niektóre dialogi przypominają wręcz deklamacje, brak "chemii" pomiędzy postaciami. Ładne widoczki, ale to samo mogę mieć na National Geographic. Po recenzjach spodziewałem się poziomu Kurosawy z końca lat 50-tych, ale chyba trochę zabrakło.
Mam wrażenie, że gdyby okroić ten film z nadmiaru patosu, wyszło by bardzo dobre kino. A tak jak dla mnie tylko 7/10.
Columbo (sezon 1 i 2) - na razie obejrzane (w sumie to odświeżone) dwa pierwsze sezony. Co tu dużo pisać - serial rewelacja. Świetne jest to, że początkowe około 10 minut z każdego odcinka przedstawia pełny obraz popełnionej zbrodni. Wiemy teoretycznie więcej niż tytułowy detektyw i możemy razem z nim szukać poszlak i błędów jakie popełnił/popełnia przestępca. Znakomity Peter Falk jako Columbo. Pozornie "nierozgarnięty", zapominalski, pokorny, a w rzeczywistości przebiegły i świadomie usypiający czujność podejrzanego. Aktorsko serial trzyma wysoki poziom. Praktycznie każda "special guest star" prezentuje wyrazistą kreację. Większość epizodów do wielokrotnego oglądania. Brak wieczorkiem czasu na film pełnometrażowy? Polecam odcinek Columbo. Ocena 10/10.
Mam wrażenie, że gdyby okroić ten film z nadmiaru patosu, wyszło by bardzo dobre kino. A tak jak dla mnie tylko 7/10.Columbo (sezon 1 i 2) - na razie obejrzane (w sumie to odświeżone) dwa pierwsze sezony. Co tu dużo pisać - serial rewelacja. Świetne jest to, że początkowe około 10 minut z każdego odcinka przedstawia pełny obraz popełnionej zbrodni. Wiemy teoretycznie więcej niż tytułowy detektyw i możemy razem z nim szukać poszlak i błędów jakie popełnił/popełnia przestępca. Znakomity Peter Falk jako Columbo. Pozornie "nierozgarnięty", zapominalski, pokorny, a w rzeczywistości przebiegły i świadomie usypiający czujność podejrzanego. Aktorsko serial trzyma wysoki poziom. Praktycznie każda "special guest star" prezentuje wyrazistą kreację. Większość epizodów do wielokrotnego oglądania. Brak wieczorkiem czasu na film pełnometrażowy? Polecam odcinek Columbo. Ocena 10/10.
niespotykanie spokojny człowiek