30-08-2024, 17:31
(30-08-2024, 13:59)lis22 napisał(a): Jasność i tak obniżyłem bo po kalibracji ustawił mi na max 50, ja zmniejszyłem na 34 ale musiałem dać gammę SDR i luminację szczytową SDR na max bo nie widziałem nawet napisów w menu. On jest bardzo jasny w HDR w 4K ale bardzo ciemny w SDR.
Nie, nie jest - Twój A95L jest jaśniejszy w SDR od mojego OLED i w pokoju dziennym z jasnością ustawioną na minimum spokojnie mogę oglądać programy info, włącznie z czytaniem pasków, itd.
Pisałeś, że oglądasz dużo tego typu programów, kilka razy pytałem ile średnio h jest tego konkretnie i nie dostaję odpowiedzi, więc zgaduję, że nie są to 1-2 godziny, a więcej, może znacznie więcej... Sorry, ale jasność na 34 to wciąż za dużo przy tego typu użytkowaniu. Pamiętam o Twoich problemach ze wzrokiem, więc tutaj już sam musisz sobie odpowiedzieć na ile wchodzenie w OLED było dobrym pomysłem.
Nawet nie wiem czy gwarancja w Sony obejmuje wypalenia... Teraz wymienią Ci matrycę lub cały tv z powodu tego świecącego piksela, ale jeśli nie zmienisz podejścia do telewizora to problem z wypaleniami będzie powracał.