Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 156 157 158 159 160 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

#1,571
27-08-2024, 19:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2024, 19:32 przez lis22.)
Na moim Sony Bravia XR A95L pojawił się niebieski, świecący punkt, coś jakby pixel?
Myślałem, że wypalenie to będzie jakieś logo, pasek informacyjny, itp. a to jest taki świecący na niebiesko punkt w tym samym miejscu - dobrze, że mam gwarancję na pięć lat.
Z tego co znalazłem jest to tzw. Stuck Pixel, czy gwarancja obejmuje tę usterkę?
Jeśli tv zostanie wymieniony na nowy to stracę kalibrację i 600 zł pójdzie do piachu, da się to naprawić bez wymiany tv?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline lis22
Stały bywalec

#1,572
30-08-2024, 13:23
Ten cały QD-OLED to jednak dziwny twór ...
Chociaż cała elektornika jest od Sony to matryca jest Samsunga - myślałem, że Samsung daje tylko Kropki Kwantowe ale cała matryca jest ich ... Tak więc, choć obniżyłem jasność z 50 na 34 i cały czas staram się przełączać z kanału na kanał to i tak po czterech miesiącach, oprócz zablokowanego piksela mam też wypalone logo i pasek informacyjny, co widać tylko na szarym tle Wink
Dobrze, że mam gwarancje na pięć lat ale przy wymianie matrycy lub całego tv stracę kalibrację za 600 zł ... Dzisiaj był serwisant, próbował to naprawić ale nic to nie dało, więc przesłał sprawę do producenta, ja uruchomiłem też odświeżanie panelu ale to też nic nie dało.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,573
30-08-2024, 13:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2024, 13:55 przez misfit.)
Jeśli to nie jest zwykły powidok, który zwykle znika po kilku cyklach kompensacyjnych i faktycznie udało ci się wypalić tv 4 miesiące od zakupu to graty - nie lada wyczyn, nawet jak na qd-oleda. Niestety nie posłuchałeś naszych rad co do jasności przy oglądaniu programów informacyjnych - przyznaj się chociaż ile godzin średnio na dzień je oglądasz?

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,574
30-08-2024, 13:59
Jasność i tak obniżyłem bo po kalibracji ustawił mi na max 50, ja zmniejszyłem na 34 ale musiałem dać gammę SDR i luminację szczytową SDR na max bo nie widziałem nawet napisów w menu. On jest bardzo jasny w HDR w 4K ale bardzo ciemny w SDR.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

#1,575
30-08-2024, 14:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2024, 14:15 przez Mierzwiak.)
Jest dwóch producentów matryc OLED do telewizorów:

- LG Display - standardowe matryce OLED (WRGB)
- Samsung Display - matryce QD-OLED

Co do problemu, włącz YT na telewizorze i spróbuj pokatować go czymś takim jak poniżej - nie wiem czy tego typu metody działają, ale spróbować chyba nie zaszkodzi.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,576
30-08-2024, 15:31
Nie pomogło, leciało prawie godzinę ale nadal jest wypalenie i zablokowany piksel Wink
Ciekawe, czy będą wymieniać matrycę czy po prostu wymienią tv na nowy?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,577
30-08-2024, 17:31
(30-08-2024, 13:59)lis22 napisał(a):  Jasność i tak obniżyłem bo po kalibracji ustawił mi na max 50, ja zmniejszyłem na 34 ale musiałem dać gammę SDR i luminację szczytową SDR na max bo nie widziałem nawet napisów w menu. On jest bardzo jasny w HDR w 4K ale bardzo ciemny w SDR.

Nie, nie jest - Twój A95L jest jaśniejszy w SDR od mojego OLED i w pokoju dziennym z jasnością ustawioną na minimum spokojnie mogę oglądać programy info, włącznie z czytaniem pasków, itd.
Pisałeś, że oglądasz dużo tego typu programów, kilka razy pytałem ile średnio h jest tego konkretnie i nie dostaję odpowiedzi, więc zgaduję, że nie są to 1-2 godziny, a więcej, może znacznie więcej... Sorry, ale jasność na 34 to wciąż za dużo przy tego typu użytkowaniu. Pamiętam o Twoich problemach ze wzrokiem, więc tutaj już sam musisz sobie odpowiedzieć na ile wchodzenie w OLED było dobrym pomysłem.
Nawet nie wiem czy gwarancja w Sony obejmuje wypalenia... Teraz wymienią Ci matrycę lub cały tv z powodu tego świecącego piksela, ale jeśli nie zmienisz podejścia do telewizora to problem z wypaleniami będzie powracał.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,578
30-08-2024, 18:20
Weź pod uwagę fakt, że Ty widzisz dobrze, ja nie widzę na prawe oko w ogóle, na lewe widzę w 50% z bliska i mam odklejoną siatkówkę Wink
Dla mnie, to, co dla Ciebie jest jasne, jest ciemne Wink Po włączeniu tv bez żadnych ręcznych ustawień obrazu w menu nie widziałem liter w samym menu, musiałem dać gammę na max, podobnie luminację szczytową SDR, tv jest dla mnie również ciemny w trybie PS5 i na Nintendo Switch, tylko Xbox Series X korzysta ze wszystkich trybów, tak jak kanały tv, PS5 ma tylko trzy tryby; dwa ciemne i jeden za jasny Wink Źle mi się grało np. w Ghost of Tsushima bo w scenach nocnych praktycznie nic nie widziałem Wink

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

#1,579
30-08-2024, 18:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2024, 18:36 przez Mierzwiak.)
Nie dociera do Ciebie, że z takimi problemami ze wzrokiem nie jesteś odbiorcą technologii OLED? Napisałbym, że powinieneś się zainteresować jakimś absurdalnie jasnym QLEDedem Samsunga, ale nie wiem czy radzenie komuś komu zostało tylko jedno, i to w połowie sprawne oko katowanie go telewizorem z podświetleniem ustawionym na maks. Weź też pod uwagę, że filmy w HDR przeciętnie mają niższą ogólną jasność ujęcia niż ich odpowiedniki na Blu-ray, czemu w ogóle się w to wpakowałeś jest dla mnie zagadką.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,580
30-08-2024, 18:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2024, 18:51 przez lis22.)
Samsunga już miałem, miałem też dobrego Sony XE93 ale jednak nie jestem na tyle ślepy, żeby nie przeszkadzał mi min. clouding i bardzo słaba czerń a głównie skusiła mnie właśnie ta czerń i jeszcze większa jasność w trybie HDR , mogłem co prawda wziąć tańszego QD-OLEDa Samsunga, który jest ponoć jeszcze jaśniejszy ( ubiegłoroczny model ) ale wszyscy odradzali Wink
W sumie to jak się już przyzwyczai to jasność może być nawet na 24, tylko gamma i luminacja szczytowa muszą być na maxa, tylko nie wiem, jaki to ma wpływ na matrycę.

Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 156 157 158 159 160 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku