27-12-2024, 12:49
(25-12-2024, 09:36)Reacher napisał(a): Bardzo lubię tych bohaterów ale tutaj wytrzymałem około pół godziny i wyłączyłem. Dla mnie rozczarowanie roku. Film zrobiony na siłę, tylko dla kasy.Każdy sequel, prequel, itp. jest robiony tylko dla kasy
Dla mnie D&W trzyma poziom poprzedników i choć sensu w nim za grosz, jest to najlepsze "give comic book fans what they want" jakie kino zaserwowało od czasu Avengers: Endgame. Jakbym robił topkę ulubionych filmów 2024 myślę, że mógłby się w niej znaleźć.Gladiator (2000) [Blu-ray, napisy, wersja kinowa]
Cały ten szum przy premierze sequela (który nigdy nie powinien był powstać, dla mnie nie powstał i nie planuję go oglądać) przypomniał mi, że już kilka lat nie widziałem chyba największego arcydzieła w reżyserskim dorobku R. Scotta. Dobrze było je sobie przypomnieć, wielkie kino!

Zaginiona dziewczyna (2014) [Blu-ray, napisy]
Powtórka po 10 latach (ostatni raz od deski do deski widziałem tylko w kinie). Pewnie można by go nieźle znitpickować od strony scenariusza (zwłaszcza ostatni akt), ale gwiżdżę na to, bo tak igrającego z oczekiwaniami widza, zaskakującego crime-mystery-thrillera, innego od wszystkich, które wcześniej widziałem nie kojarzę. To ostatni znakomity film Finchera. Obraz na Blu prezentuje się bez zarzutu.
Szklana pułapka 2 (1990) [Blu-ray, lektor PL]
Powtórzona dzień przed Gwiazdką i - jak sprawdziłem na swoim filmwebie - nie widziałem tej części aż 12 lat! <cholera> Może to dlatego tak dobrze było do niej wrócić? John ma tu nieprawdopodobną ilość amunicji i magazynków do swojego pistoletu, kilka zabiegów scenariusza budziło moje wątpliwości, ale gdy tylko diabełek Lorenzo szeptał mi o tym do lewego ucha, ten z prawej rzucał

Zajebiste pod każdym względem kino akcji z klimatem wczesnych lat 90., którego tak bardzo mi brakuje. Całość jest mocno wtórną powtórką z rozrywki, ale takie powtórki to ja uwielbiam i mogę oglądać, bo bawią równie dobrze, co część pierwsza, a pod pewnymi względami nawet ją przebijają (finał z najlepszym "jupikajej" w serii).
Obraz na blu bywa fajny, ale przez większość czasu widać że ma już swoje lata i przydałby się remaster (który jest, ale nie na płytach).