08-01-2025, 11:40
To nie jest kraj dla starych ludzi (2007) [Blu-ray, napisy]
Nawet jeśli nie mój ulubiony (bo ze względu na gatunek i przynależność do serii częściej wracam do Ultimatum Bourne'a) to zdecydowanie najlepszy film 2007 roku. Genialny klimat, zdjęcia, reżyseria i rola Javiera Bardema(!) + dużo nawiązań do pierwszego Terminatora
Kiedyś miałem kilka uwag względem scenariusza, ale ktoś wybronił je tak, że wszystkie poszły w niepamięć. Nawet odstrzelenie głównego bohatera off-screen i niemal kompletny brak muzyki, do których miałem ambiwalentny stosunek, teraz uważam za udane zabiegi (pierwszy jest bardzo przewrotny, niespotykany i film unika w ten sposób pokazywania kolejny raz podobnej strzelaniny w motelu, zaś dzięki drugiemu realizm i napięcie sięgają najwyższego poziomu). Wciąż nie podoba mi się tylko urwane zakończenie i tylko ono sprawia, że nie wystawiam mu maksymalnej oceny.
Obraz na Blu bez zastrzeżeń.
Nawet jeśli nie mój ulubiony (bo ze względu na gatunek i przynależność do serii częściej wracam do Ultimatum Bourne'a) to zdecydowanie najlepszy film 2007 roku. Genialny klimat, zdjęcia, reżyseria i rola Javiera Bardema(!) + dużo nawiązań do pierwszego Terminatora
Kiedyś miałem kilka uwag względem scenariusza, ale ktoś wybronił je tak, że wszystkie poszły w niepamięć. Nawet odstrzelenie głównego bohatera off-screen i niemal kompletny brak muzyki, do których miałem ambiwalentny stosunek, teraz uważam za udane zabiegi (pierwszy jest bardzo przewrotny, niespotykany i film unika w ten sposób pokazywania kolejny raz podobnej strzelaniny w motelu, zaś dzięki drugiemu realizm i napięcie sięgają najwyższego poziomu). Wciąż nie podoba mi się tylko urwane zakończenie i tylko ono sprawia, że nie wystawiam mu maksymalnej oceny.Obraz na Blu bez zastrzeżeń.