15-08-2025, 20:23
(15-08-2025, 16:56)Mefisto napisał(a): Glen Gould i Spirit kupione w ciemno z polecajek i nie żałuję. Ten pierwszy jest bardzo nietypowy, ale przez to ciekawy (choć są te szorty oczywiście nierówne)
Tytuł nawiązuje do Wariacji Goldbergowskich, utworu Bacha, który Gould nagrywał kilka razy - na początku kariery i pod koniec życia.
Filmiki są nierówne, bo na siłę musiało ich być 32, tak nawiasem mówiąc, wariacji jest 30 - poprzedza je i kończy aria (30+2).
Ja również nie znałem tego wcześniej, ale jestem fanem twórczości GG, więc to był dla mnie zakup obowiązkowy. Zaskoczony jestem jak bardzo hermetyczny był to film i bardzo byłem ciekawy jak go odbierzesz (widziałem że go kupiłeś).
Ja jednak przestrzegałbym przed zakupem w ciemno, film jest dziwaczny nawet dla mnie, mimo iż wiedziałem kto występuje w poszczególnych filmikach i do czego się odnosi oraz jakie ma powiązania z GG.
Największą zaletą tego filmu jest to, że w poszczególnych częściach lecą całe utwory, nie są przerywane, wyciszane itd.
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥