17-08-2025, 17:06
(17-08-2025, 10:28)misfit napisał(a): Bez obrazy dla Mefisto, ale opinie projektorowiczów o jakimś wydaniu nie są dla mnie, oledowca, miarodajne i tak samo opinie telewizorowiczów nie do końca są miarodajne dla projektorowiczów - szczególnie jeśli obracamy się w świecie HDR.
Ja tam jestem ciekawy jak to u niego wygląda, u siebie już oglądałem i gdyby ktoś zapytał czy kupiłbym ponownie, wiedząc już jak to wygląda, odpowiedziałbym, że tak.
Trzeba pamiętać, że większą różnicę na wpływ w ocenie wyglądu filmu, będzie miało oko oglądającego, niż sprzęt na którym ogląda.
Każdy ma większą lub mniejszą tolerancję na poszczególne mankamenty, które mogą wystąpić, np. "Siedem" oglądało mi się bardzo dobrze, ale już przy "Prawdziwych kłamstwach" czy nawet "The Abyss" kręciłem nosem podczas seansu.
Lubię wiedzieć czy wszystko jest OK z konkretnym tytułem, ale nie musi być perfekcyjny zwłaszcza jeżeli nie ma alternatywy, no i przestałem już szukać na siłę oglądając w zwolnionym tempie pół metra od ekranu.
Z ostatnich moich "wpadek" to włoski "Konwój" ma alternatywę i da się kupić lepsze wydanie, natomiast "Lęk pierwotny" chyba nie, a szkoda

(17-08-2025, 12:24)Mefisto napisał(a): Projektory się zresztą cały czas zmieniają i są udoskonalane, więc to, co robiłeś dekadę temu nie musi być aktualne - szczególnie jeśli był to lampowy sprzęt.
Dekadę temu miałem sprzęt lampowy FHD i faktycznie, to co na ekranie 17 calowym LCD wyglądało koszmarnie (banding, pikseloza), na ekranie 100 calowym nie rzucało się w oczy i można było spokojnie oglądać.
Uważałem i nadal uważam, że to była zaleta, a nie wada tego sprzętu.
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥