11-01-2026, 23:35
Western jako gatunek powstał na stworzeniu mitu.zdobycia dzikiego zachodu, wszystkie westerny az do.antywesternow oparte.sa na tej ideologii. Mit zdobywcow, kowbojow itd, zamiast przykrej prawdy o wyrżnięciu Indnian i ziemi zdobytej zbrodnia i ludobojatwem. To tak a propos znakow zapytania o westerm.
Co.do Spike'a Lee, to nie rozumiem w czym sie nie zgadzasz
nikt.nie.twierdzi, ze ideologia w filmie.moze byc tylko nachanie przemycana. Skrajnosci wspolcsesne jak M. Moore, to skrajnosci. Sam przznajesz, ze idelogia jest obecna w DTRT i ze jak jest dobrze podana nienachalna to mozesz ja przelknac. Wlasnie o tym pisalem w ostatnim akapicie moje wypowiedzi.
Zeby bylo jasne, nie pije tu nic do Ciebie personalnie - po prostu sporym uogolnieniem i uproszczeniem wydalo mi się stwierdzenie, ze "Dobry film nie powinien mieć żadnej ideologii za nim stojącej.", stad moje wtracenie.
Udanych seansow i zdrowia zycze, bo u mnie z tym ostatnim krucho.
Co.do Spike'a Lee, to nie rozumiem w czym sie nie zgadzasz
nikt.nie.twierdzi, ze ideologia w filmie.moze byc tylko nachanie przemycana. Skrajnosci wspolcsesne jak M. Moore, to skrajnosci. Sam przznajesz, ze idelogia jest obecna w DTRT i ze jak jest dobrze podana nienachalna to mozesz ja przelknac. Wlasnie o tym pisalem w ostatnim akapicie moje wypowiedzi.Zeby bylo jasne, nie pije tu nic do Ciebie personalnie - po prostu sporym uogolnieniem i uproszczeniem wydalo mi się stwierdzenie, ze "Dobry film nie powinien mieć żadnej ideologii za nim stojącej.", stad moje wtracenie.
Udanych seansow i zdrowia zycze, bo u mnie z tym ostatnim krucho.