22-01-2026, 15:21
King of New York (Arrow UHD). Jeszcze parę miesięcy temu nie miałem pojęcia, że istnieje ktoś taki jak Abel Ferrara. Przeglądając wątki z kolekcjami na forum natknąłem się na wydanie UHD Bad Lieutenant. Moją uwagę zwróciła okładka (w moim przypadku to potrafi mieć naprawdę duży wpływ na decyzje zakupowe
) i Harvey Keitel w obsadzie. Sprawdziłem oceny na Filmwebie, opis fabuły no i zamówiłem. Porucznik bardzo mi podszedł, więc kiedy zobaczyłem, że kolejny z najbardziej cenionych filmów Ferrary został wydany na UHD przez Arrow długo się nie zastanawiałem.
Sam film uważam za rewelacyjny. Kapitalny klimat, uwielbiam te realistyczne portrety brudnego i brutalnego nowojorskiego półświatka. Jakość obrazka też zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Jeden z lepszych masterów jakie widziałem. Piękne, nasycone kolory, które wylewają się z ekranu w tym filmie ze wszechobecnych neonów, szyldów i zróżnicowanego oświetlenia poszczególnych lokacji. Obraz bardzo ostry z dużą ilością detali i wspaniale zachowanym ziarnem. Takie seanse to czysta przyjemność.
Bardzo sobie cenię za to filmożerców, bo dzięki temu forum już nie pierwszy raz odkrywam nowych twórców i poszerzam swoje filmowe horyzonty. Pamiętam jeszcze, że przy seansie Porucznika miałem nieodparte wrażenie, że była to inspiracja dla braci Safdie przy Uncut Gems. Pod koniec grudnia byłem w kinie Marty Supreme i jak zobaczyłem, że występuje tam Abel Ferrara w epizodycznej roli gangusa, to od razu się uśmiechnąłem. Gdyby nie forum to nawet bym się nie zorientował
) i Harvey Keitel w obsadzie. Sprawdziłem oceny na Filmwebie, opis fabuły no i zamówiłem. Porucznik bardzo mi podszedł, więc kiedy zobaczyłem, że kolejny z najbardziej cenionych filmów Ferrary został wydany na UHD przez Arrow długo się nie zastanawiałem. Sam film uważam za rewelacyjny. Kapitalny klimat, uwielbiam te realistyczne portrety brudnego i brutalnego nowojorskiego półświatka. Jakość obrazka też zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Jeden z lepszych masterów jakie widziałem. Piękne, nasycone kolory, które wylewają się z ekranu w tym filmie ze wszechobecnych neonów, szyldów i zróżnicowanego oświetlenia poszczególnych lokacji. Obraz bardzo ostry z dużą ilością detali i wspaniale zachowanym ziarnem. Takie seanse to czysta przyjemność.
Bardzo sobie cenię za to filmożerców, bo dzięki temu forum już nie pierwszy raz odkrywam nowych twórców i poszerzam swoje filmowe horyzonty. Pamiętam jeszcze, że przy seansie Porucznika miałem nieodparte wrażenie, że była to inspiracja dla braci Safdie przy Uncut Gems. Pod koniec grudnia byłem w kinie Marty Supreme i jak zobaczyłem, że występuje tam Abel Ferrara w epizodycznej roli gangusa, to od razu się uśmiechnąłem. Gdyby nie forum to nawet bym się nie zorientował
Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A