28-02-2026, 19:23
(28-02-2026, 15:03)czarodziejmarx napisał(a): A czemu nie dać szafki asymetrycznie względem telewizora i soundbara na szafce asymetrycznie względem blatu szafki?No niby tak, ale to AI trochę przekłamuje rzeczywistość. Na grafice ten TV wygląda na jakieś 32 cale, a w realu ma 123 cm szerokości. Przy ścianie, która ma 153 cm, zostaje nam tylko 30 cm luzu. Z tego muszę odliczyć 25 cm na bezpieczny odstęp od grzejnika, więc miejsca prawie nie ma. Szafka mogłaby mieć maksymalnie metr szerokości (bo z prawej grzejnik zabiera 15 cm, a z lewej musiałbym wstawić suba). Na takim metrowym blacie nie zmieszczę soundbara, a przecież dochodzi jeszcze konsola i Panas.
(28-02-2026, 15:03)czarodziejmarx napisał(a): lewa satelita mogła by być bliżej lewego podłokietnika, bo prawa satelita wypada bliżej. Teraz jest w ciul asymetrycznie, a nie musi tak być.Chyba AI chciało, żeby oddalić głośnik tak, by nie nadawał prosto do ucha trzeciego pasażera Nostromo.
(28-02-2026, 15:14)Essewissa napisał(a): Jaki budżet? Plusem systemu z ampli jest to, że mają systemy korekcjiOgraniczam się do 4 tysięcy. Pewnie mógłbym wydać więcej, ale jako typowy krakowski sknera psychicznie bym tego nie zniósł. Dodatkowo, szukam czegoś typu „postaw i używaj” – nie mam ochoty na ciągłe myślenie o upgrade’ach czy poprawianiu zestawu. Po prostu mnie to nie bawi.
Jeśli chodzi o korekcję dźwięku, to Q930 i Q990 podobno mają systemy dopasowania do pokoju. Wiem, że soundbar to tylko namiastka prawdziwego kina, ale nie zamierzam wygłuszać salonu ani robić z niego sali kinowej.
Zacząłem czytać i wychodzi mi, że na początek Denon AVR-X1700h lub 1800 byłby ok. To jest +/- 2000. Do tego małe głośniki przednie, np. Klipsch Reference Premiere RP-400M II to kolejne 2000, ale z tego co czytam, żeby to miało sens, trzeba się zaopatrzyć od razu w subwoofer (basy - 2000-3000) i głośnik centralny (dialogi 1000-2000). Czyli wszystko się zgadza - na start wychodzi 7000 z ł?
============
(28-02-2026, 15:39)sebas napisał(a): małe przemeblowanie i postawienie TV tam gdzie sofa, a sofy na miejscu aktualnego TVSofa na 140 cm odpada - za duża rodzina. Przemeblowania pod oglądanie filmów raczej odpadają. Szukam rozwiązania na istniejące, dość sztywne warunki.
(28-02-2026, 15:39)sebas napisał(a): można też pójść w kino na... słuchawkachMam i tak oglądam, (nabyłem Matrixy parę lat temu po Waszych poleceniach - wiem, nie jakiś topowy model, ale jest ok) ale dzieciaki już urosły, mogą oglądać lepsze filmy i stwierdziłem, że dobrze by było jednak pójść w normalne nagłośnienie.
(28-02-2026, 15:39)sebas napisał(a): Ja bym więc odpuścił satelitki i niech ten soundbar ma sobie "Atmosa", ale operuje jedynie na głośnikach wbudowanych w jednostkę centralnąCzyli jeśli dobrze rozumiem raczej wskazujesz na pojedynczą belkę (z subem?) bez dodatkowych głośniczków?